İşgalcilerden "tarihi miras" bahanesi: Filistinlilere ait 4 bin 600 dönüm arazi gasp edilecek
Duvar ve Yerleşim Karşıtı Direniş Komitesi, siyonist rejimin Sebastia ve Burqa köylerinde Filistinlilere ait toplam 4 bin 600 dönümlük araziyi ele geçirme niyetinde olduğunu açıkladı.
Komite Başkanı Muayyed Şaban, kararın tehlikeli bir tırmanış oluşturduğunu belirterek, "Bu girişim, 'tarihle sızma' yöntemiyle Filistin topraklarını kademeli olarak ilhak etmeyi amaçlayan planın bir parçasıdır. Rejim, Filistin mirasını kullanarak kontrolü güçlendirmek ve alanı yerleşim ve siyasi bir araç haline getirmek istiyor" dedi.
Şaban, bu adımın izole olmadığını, aksine işgal rejiminin Batı Şeria üzerinde fiili ilhakı meşrulaştırmak için sürekli yasama ve hukuki adımlar attığını vurguladı.
Rejim, Knesset'e sunulan bir yasa tasarısıyla "israil Arkeoloji Kurumu"nun yetkilerini Batı Şeria topraklarında genişletmeyi planlıyor. Bu da söz konusu toprakların idari ve hukuki açıdan fiilen ilhakına yol açıyor.
Ayrıca, siyonist rejim, Mayıs 2023'te Sebastia Tepesi'ni turistik arkeolojik bir alan olarak geliştirmek için 32 milyon şekel ayırdı. Şaban, bunun, Filistin tarihini silip yerleşimci bir anlatıyı dayatma amaçlı siyasi bir proje olduğunu belirtti.
Komite, geçtiğimiz aylarda Nablus, Ramallah ve Salfit'te 63 arkeolojik alanı kapsayan askeri emirleri hatırlatarak, bu adımların stratejik bir genişleme planının göstergesi olduğunu söyledi.
Şaban, Filistin, Arap ve uluslararası aktörlere çağrı yaparak, istimlak kararına karşı hukuki itirazların hızla yapılmasını, diplomatik ve hak temelli araçların etkin kullanılmasını istedi. "Tarihimiz, kimliğimiz ve arkeolojik mirasımız varlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bunların yerleşimciliğe ve ilhaka alet olmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ateşkes anlaşmasına rağmen siyonist rejim güçleri, Gazze Şeridi'nin doğusunda birçok noktayı topçu atışları ve hava saldırılarıyla hedef aldı.
Siyonist işgalciler, Ramallah'ın batısındaki Deyr Kadis köyünde iki katlı bir evi yıktı. Aynı gün Kudüs'ün kuzeybatısındaki Râfat beldesinde de bir konut yerle bir edildi.
Siyonist yerleşimciler, Yahudilerin Hanuka Bayramı olarak adlandırdığı günlerin ikinci gününde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Baskınlara yönelik tepkiler yükselirken, Aksa'nın zamansal ve mekânsal bölünmeye sürüklendiği uyarıları yapıldı.
Siyonist işgalciler, Batı Şeria'nın farklı kent ve beldelerine düzenlediği baskınlarda bir kız çocuğu ile daha önce esir alınmış Filistinlilerin de aralarında bulunduğu 10 kişiyi esir aldı.