Kanadalı foto muhabiri Reuters'tan istifa etti: israil propagandasının parçası olamam
Kanadalı foto muhabiri Valerie Zink, Reuters'taki 8 yıllık görevinden ayrıldığını duyurdu. Zink, ajansın siyonist rejimin propagandasına ortak olduğunu ve Gazze'de katledilen gazetecilere yönelik suçunu örtbas ettiğini söyleyerek istifasını açıkladı.
Kanadalı foto muhabiri Valerie Zink, Reuters'taki sekiz yıllık görevine son vererek istifa etti. Kararının gerekçesini açıklayan Zink, ajansın sistematik olarak siyonist rejimin söylemlerini meşrulaştırdığını ve Gazze'de gazetecilere yönelik saldırıları haklı göstermeye çalıştığını söyledi.
Zink, "Büyük medya kuruluşlarının, başta Reuters olmak üzere, sessizliği ve israilin söylemlerini tekrarlaması, Gazze'de 245'ten fazla gazetecinin hedef alınmasını ve katledilmesini meşrulaştırdı" ifadelerini kullandı. İstifasına gerekçe olarak, meslektaşı foto muhabiri Hüsam el-Mısri ve beş gazetecinin Han Yunus'taki Naser Hastanesi'ne düzenlenen "çifte saldırıda" şehit edilmesini gösterdi.
Çalışmaları New York Times, El Cezire ve birçok uluslararası basın kuruluşunda yayımlanan Zink, "Reuters'ın israil propagandasını yayımlamaya hazır oluşu, kendi muhabirlerini bile soykırımdan koruyamadı" dedi. Özellikle 10 Ağustos 2025'te Gazze'de şehit edilen gazeteci Enes eş-Şerif ve El Cezire ekibine yönelik saldırıdan sonra ajansın "asılsız" iddiaları tekrar ederek işgalcilerin dilini kullandığını hatırlattı.
Kanadalı muhabir, Batılı medyanın bu tavrını "basın sorumluluklarının kasıtlı bir şekilde terk edilmesi" olarak nitelendirdi. Ayrıca, gazetecilere yönelik saldırılarda ölenlerin sayısının "iki yılda, İkinci Dünya Savaşı ve Kore, Vietnam, Afganistan, Yugoslavya ve Ukrayna savaşlarında öldürülen toplam gazeteci sayısını geçtiğini" söyledi.
Zink, Pulitzer ödüllü Enes eş-Şerif'in yaşadıklarını örnek göstererek, "Reuters, israil tarafından açıkça tehdit edilmesine rağmen ona sahip çıkmadı, uluslararası koruma çağrılarına sessiz kaldı" dedi.
Açıklamasını "Reuters kartını taşımak artık bana sadece utanç ve derin bir hüzün veriyor. Bundan sonra çabalarımı, Gazze'de hayatlarını feda eden cesur gazetecilerin onurlandırılmasına adayacağım" sözleriyle tamamladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.