Siirt Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri Gazze'deki saldırıları protesto etmek ve ABD ile Avrupa'daki üniversitelerde başlayan eylem hareketine destek vermek amacıyla "Gazze Obası" nöbetini başlattı.
Siirt Üniversitesi öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen etkinlikte, İlahiyat Fakültesi önüne kurulan çadırlarda, Gazze ve Filistin davasına ilişkin bilgilendirme çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalarla işgal rejiminin saldırılarına dikkat çekiliyor.
Siirt Üniversitesi Rektörü Nihat Şındak, etkinliğe katılarak öğrencilerle bir araya geldi ve işgal rejiminin Filistin'e yönelik zulmünü sert bir dille kınadı.
Rektör Şındak, "israilin gerçekleştirdiği dehşet verici katliamı kınıyoruz ve bu zulmün bir an önce sona ermesini istiyoruz. Savaşlar genellikle iki ordu arasında olur, ancak Filistin'de yaşananlar savaş değil, sivillerin katliamıdır. Yaşlıların, kadınların ve hatta doğmamış çocukların hayatlarına kasteden bir zulüm söz konusudur. Bu sebeple, buna sessiz kalmak veya bu tür eylemleri desteklemek mümkün değildir." dedi.
"Filistin'de yaşananlar savaş değil, sivillerin katliamıdır"
Çadır alanını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelen Siirt Üniversite Rektörü Nihat Şındak şunları söyledi:
"Tabii ki, israilin Filistin'e uyguladığı zulmü maalesef 7 Ekim'den beri hepimiz izliyoruz. Bu büyük bir hüzün kaynağı. Buna sessiz kalmak veya görmezden gelmek mümkün değil. Bunun için herhangi bir fikre veya bilgiye sahip olmaya da gerek yok. Sadece insan olmak yeterli. Üniversitemizde, Avrupa ve Amerika'daki üniversitelerde olduğu gibi gençlerimizin bir araya gelerek düzenledikleri bu etkinlikler, en azından insan olarak huzura ermemizi sağlıyor. Gençlerimizin böyle bir duruş sergilemesinden dolayı mutluyuz."
"Avrupa'daki öğrencilere, farklı dil ve dinlerine rağmen gösterdikleri insaniyet için teşekkür ediyorum"
Filistin'deki kardeşlerine destek olmak ve onlara yalnız olmadıklarını göstermek amacıyla bu etkinliğe katıldığını belirten Elif Koçuk, "7 Ekim'den bu yana siyonist israilin katliam ve soykırıma devam ettiğini görüyoruz ve maalesef dünya liderleri buna sessiz kalıyor. Bir nevi Filistin halkının sesi olmak adına buradayız. Her ne kadar Avrupa'daki öğrencilerle dilimiz, dinimiz farklı olsa da, insaniyet gösterip destek verdikleri için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
"Ne zaman ayağa kalkacak bu ümmet? Yer gök inliyor adeta"
ABD ve Avrupa'daki öğrencilerin Filistinli Müslümanlar için yaptıkları eylemleri gördüğünde, "Neden biz de aynısını yapmıyoruz?" diye düşündüğünü ifade eden Elif Edanur İzgör, "Bu eylemleri yapmak için artık geç kaldığımızı düşündüm. İlk defa Amerika'daki öğrenciler gibi hareket etmeliyiz diye karar verdik. Bu yüzden Siirt Üniversitesi öğrenci toplulukları olarak 'Gazze Obası' adı altında çadır eylemi başlattık. Filistin'deki katliamlar nedeniyle içimiz ürperiyor. Gerçekten içler acısı bir durum, anneleri, çocukları bıraktık ama artık cenin halindeki bebekler bile öldürülüyor. Müslümanlar olarak utanmalı ve arlanmalıyız. Ne zaman ayağa kalkacak bu ümmet? Yer gök adeta inliyor, ama biz hala sessiz kalıyoruz, hiçbir şey yapamıyoruz." diye konuştu.
Siirt Üniversitesi Matematik 4. sınıf öğrencisi Abdullah Kaya ise duygularını şöyle dile getirdi:
"Avrupa ve ABD'deki üniversitelerde gerçekleşen direnişi desteklemek amacıyla buradayız. Uzun bir süre sonra Avrupa halkının sergilediği güzel davranışları ve eylemleri örnek alarak, biz de Siirt Üniversitesi'nde benzer eylemleri gerçekleştiriyoruz. Arkadaşlarımıza Filistin davasını ve gerçekleri tüm açıklığıyla aktaracağız. Tiyatro ve bilgilendirme mesajları aracılığıyla diğer topluluklarla etkileşim kurarak bu davayı güçlendireceğiz." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Ukrayna saldırıları nedeniyle Rus spor takımlarına uygulanan yaptırımın, Gazze’de soykırım yapan işgalci siyonistlerin de uygulanması çağrısı yaptı.
Filistin direnişinin 1891'de başladığını ve bugün hala devam ettiğine vurgu yapan Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim, Gazze'deki halkın yaşadığı soykırıma rağmen, direnişi inanç ve ruhla sürdürdüğünü belirtti.
Siyonist rejimin, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim 2023'ten bu yana esir aldığı Filistinlilerin sayısının 11 bin 800'ü geçtiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler, siyonist işgal rejiminin gıda girişine izin vermediği Gazze'de insanların haftalar öncesinden kalan çöp yığınlarında yiyecek aradığını belirtti.