Siyonist rejim, HAMAS'ın ateşkes yanıtını değerlendiriyor

Siyonist rejim sözde başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyareti öncesinde, Tel Aviv'deki güvenlik kabinesi bu akşam toplanarak HAMAS'ın ateşkes önerisine verdiği yanıtı masaya yatıracak. HAMAS olumlu sinyaller verirken, üç temel talebini sürdürüyor.
İşgal rejimi sözde güvenlik kabinesi (kabinett), bu akşam saat 22.00'de olağanüstü toplanarak, HAMAS'ın arabuluculara sunduğu son ateşkes yanıtını değerlendirecek. Görüşme, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun pazartesi günü gerçekleştireceği Washington ziyaretinden önce yapılacak.
Sabah saatlerinde, ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, "Gelecek hafta Gazze konusunda bir anlaşma olabilir" diyerek diplomatik temasların yoğunlaştığına işaret etti. Başkanlık uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, "Oldukça iyimserim ama bu işler her gün değişebilir" dedi.
İşgal rejimi Kanal 12 televizyonunun aktardığına göre, HAMAS'ın verdiği yanıtın ardından bir siyonist heyetin önümüzdeki günlerde Doha'ya giderek dolaylı müzakerelere başlaması bekleniyor. Kaynaklara göre, görüşmelerin bir buçuk gün sürebileceği öngörülüyor.
HAMAS'ın üç temel talebi
İşgal rejimi resmi yayın kuruluşu KAN, HAMAS'ın halen üç temel konuda ısrarcı olduğunu bildirdi:
Yardım mekanizması: HAMAS, savaş öncesi insani yardımların giriş sistemine dönülmesini talep ediyor. Bu sistem, HAMAS'ın yardımlar üzerinde yeniden kısmi kontrol sağlamasına imkân tanıyor.
Ateşkes süresi sonrası durum: HAMAS, 60 günlük geçici ateşkes süresi sona erdiğinde, nihai anlaşma olmasa bile çatışmanın otomatik olarak yeniden başlamasını istemiyor. İşgal rejimi ise süre biter bitmez saldırılara devam edebileceğini savunuyor.
İşgal ordusunun çekilmesi: HAMAS, siyonist işgal güçlerinin Gazze'den açık ve somut şekilde çekilmesini talep ediyor. Bu geri çekilmenin sahada hissedilir bir biçimde uygulanmasını istiyor.
HAMAS, yaptığı resmî açıklamada arabulucu ülkeler olan Mısır ve Katar'a verdiği yanıtın "olumlu ve ciddi" olduğunu vurguladı. Hareket, çerçeve anlaşmasının uygulanmasına yönelik müzakerelere hemen başlanabileceğini bildirdi.
İslami Cihad Hareketi ise süreci desteklediklerini ancak geçici ateşkesin kalıcı bir ateşkese dönüşmesi için uluslararası garantiler istediklerini duyurdu. Hareket, HAMAS'a teknik bazı notlar sunduklarını ve özellikle esir takası sonrası saldırıların yeniden başlamamasına dair güvence aradıklarını belirtti.
ABD ziyareti öncesi kritik günler
Netanyahu'nun Washington ziyareti öncesi bu gelişmelerin yaşanması, ABD-israil hattındaki diplomatik ve askeri stratejilerin şekilleneceği yeni bir sürece işaret ediyor. Gözler bu akşam yapılacak kabinett toplantısında alınacak kararlarda ve önümüzdeki hafta Doha'da başlayabilecek yeni müzakere sürecinde olacak. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında şehit sayısı 57 bin 338'e, yaralı sayısı ise 135 bin 957'ye ulaştı. Son 24 saatte 70 Filistinli daha şehit oldu.
UNRWA Batı Şeria Direktörü Roland Friedrich, Güney El-Halil'deki Umm Hayr ve Masafer Yatta bölgelerinde artan Yahudi çete saldırıları ve tahliye tehditleri nedeniyle yüzlerce Filistinli ailenin zorla yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
El-Halil'in güneyindeki Musafir Yatta bölgesinde Yahudi çeteler, Filistinlilere ait zeytinliklere kasıtlı olarak sürü hayvanlarını salarak yeni bir saldırıya imza attı. Asıl amacın arazileri tahrip edip halkı zorla göçe zorlamak olduğu belirtildi.