Siyonist rejim son 4 ayda 15 Filistinli gazeteciyi şehit etti

Filistin Gazeteciler Sendikası, 2025 yılının ilk çeyreğinde siyonist rejimin Filistinli gazetecilere yönelik gerçekleştirdiği saldırılara dair korkutucu veriler paylaştı. Sendikanın yayımladığı rapora göre, bu dönemde 343 ihlal ve suç işlendi, 15 gazeteci şehit oldu ve 15 gazeteci esir alındı.
Sendika tarafından yayımlanan özgürlükler komitesinin raporunda, siyonist rejimin Filistinli gazetecilere yönelik suikast ve saldırılarının devam ettiği vurgulandı. 2025 yılının ilk çeyreğinde, 15 gazeteci şehit oldu. Bu gazetecilerin 7’si yılın ilk ayında, 8’i ise mart ayında hayatını kaybetti. Ayrıca, bu saldırılarda gazetecilerin ailelerinden 17 kişi de şehit oldu.
Gazetecilere yönelik alıkoymalar ve işkenceler
Raporda, gazetecilere yönelik alıkoymaların da devam ettiği ifade ediliyor. 15 gazeteci ya evlerinden ya da işyerlerinden zorla alındı ve halen bazıları esir bulunuyor. Ayrıca, gazetecilerin çekim yaparken siyonist rejim tarafından hedef alınarak vuruldukları 49 olay kayda geçti. Bu olaylar, gazetecilerin ölüme yaklaştığı durumları gözler önüne seriyor.
Şiddet ve engel
Ayrıca, raporda gazetecilerin yaşadığı fiziksel saldırılar da yer alıyor. 117 gazeteci, siyonist rejim tarafından esir alınarak çalışmaları engellendi. Gazetecilere yönelik fiziksel şiddet olayları arasında dövme, silah kabzalarıyla vurma ve tekme atma gibi yöntemler kullanıldığı belirtildi. 16 ayrı olayda ise gazetecilerin çalışma ekipmanlarına el konulmuş veya hasar verilmiş.
Kimyasal gaz saldırıları ve soruşturmalar
Raporda, 31 gazetecinin kimyasal gazlardan etkilenerek zehirlendiği ve tedavi için hastanelere kaldırıldığı kaydedildi. Ayrıca, Kudüs’teki gazetecilerin siyonist rejim tarafından sıkça sorguya alındığı ve 13 gazeteciye, Mescid-i Aksa ve Kudüs’ün eski şehrinde haber yapma yasağı getirildiği belirtildi.
343 ihlal ve suç
Sendika tarafından açıklanan rapora göre, toplamda 343 ayrı ihlal ve suç işlendi. Bu ihlaller arasında sözlü saldırılar, tehditler, şantajlar, gazetecilerin kameralarından malzeme silme ve yasal cezalar da yer aldı.
Filistin Gazeteciler Sendikası, gazetecileri bu saldırılara karşı yüksek güvenlik önlemleri almaya çağırdı. Raporda, siyonist rejimin gazetecilere yönelik saldırılarının bir strateji haline geldiği ve 2023’ün Ekim ayında başlayan işgalin devamı olduğu vurgulandı.
Sendika, suçluların cezalandırılması ve bu tür saldırıların son bulması için uluslararası platformlarda da mücadele edeceğini belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen “Gazze İstişare Toplantıları”nın dördüncüsü, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Van’da gerçekleştirildi. Alimler, kanaat önderleri, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda Gazze için somut adımların atılmasın çağrısında bulunuldu.
Ceninli beş çocuk babası Samir er-Rifai, esir alındıktan sadece bir hafta sonra işgal zindanlarında şehit düştü.
Gazze'de siyonist rejimin 650 gündür sürdürdüğü soykırım saldırılarında şehit sayısı 58 bin 573'e, yaralı sayısı ise 139 bine ulaştı. ABD destekli saldırılar sonucu halk açlık, göç ve yoklukla mücadele ediyor.
Şam'a yönelik siyonist saldırıyı "ümmetin onuruna indirilmiş ağır bir darbe" olarak niteleyen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İslam ülkelerine acil zirve çağrısı yaptı. Birlik ayrıca Gazze ve Suriye için askeri ve ekonomik ittifak kurulmasını talep etti.