Siyonist rejimden göstermelik yardım adımı: Açlık ve ölüm kıskacındaki Gazze'ye kısıtlı giriş izni

İşgalci ABD baskısıyla Gazze'ye bir haftalığına yardım girişine izin veren siyonist rejim, bu adımı "askeri operasyonları genişletmek" için attığını duyurdu. Yardımlar ordu ve Amerikan şirketlerinin kontrolündeki merkezlerde dağıtılacak.
Siyonist işgal rejimi, göstermelik Amerikan baskısının ardından Gazze'ye bir haftalığına sınırlı insani yardım girişine izin vereceğini duyurdu.
İşgal ordusunun tavsiyesi üzerine alınan bu kararın amacı ise şaşırtıcı şekilde "askeri operasyonların kapsamını genişletmek" olarak açıklandı.
Yardımlar askeri denetimde
İşgal makamlarına göre yardımlar, güney Gazze'de kurulacak ve işgal ordusuyla ABD merkezli özel şirketlerin kontrolündeki dağıtım merkezlerinden ulaştırılacak.
İlk yardım konvoyunun bugün bölgeye giriş yapması bekleniyor. Yardımlar; un, ilaç ve temel gıda maddelerini kapsıyor. Ancak bunlar sadece uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla ulaştırılacak ve 24 Mayıs'a kadar sürecek "yeni dağıtım mekanizması"na hazırlık niteliği taşıyacak.
İç tartışmalar büyüyor
Bu karar siyonist kabinede büyük tartışmalara yol açtı.
Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, yardım iznini "HAMAS'ı beslemek" olarak tanımlarken, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de karara karşı çıkanlar arasında yer aldı.
Yardım kararı, kabinede oylama yapılmaksızın uygulamaya kondu.
İşgal basınına göre, bu adım ABD'nin doğrudan baskısıyla atıldı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Whitkoff, "Gazze'de insani kriz yaşanmasına izin vermeyeceğiz" açıklaması yapmıştı.
Whitkoff, taşınabilir mutfaklar ve un yüklü kamyonların bölgeye ulaştırılması için çalıştıklarını belirtmişti.
Yardım kuruluşlarından alarm
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Gazze'nin "zamanla yarışarak kıtlığı önlemeye çalıştığını" duyurdu.
UNICEF ise çocukların yoğun bombardıman altında temel hizmetlerden yoksun bırakıldığını ve sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü belirtti.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi sözcüsü Olga Cherevko da "İnsanlar ölüme terk ediliyor" dedi.
Gazze'de katliam sürüyor
Öte yandan, yardım izniyle eş zamanlı olarak Gazze'ye yönelik bombardımanlar aralıksız devam ediyor.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 174 binden fazla kişi ya hayatını kaybetti ya da yaralandı. 11 binden fazla kişi ise hâlâ enkaz altında kayıp durumda. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen “Gazze İstişare Toplantıları”nın dördüncüsü, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Van’da gerçekleştirildi. Alimler, kanaat önderleri, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda Gazze için somut adımların atılmasın çağrısında bulunuldu.
Ceninli beş çocuk babası Samir er-Rifai, esir alındıktan sadece bir hafta sonra işgal zindanlarında şehit düştü.
Gazze'de siyonist rejimin 650 gündür sürdürdüğü soykırım saldırılarında şehit sayısı 58 bin 573'e, yaralı sayısı ise 139 bine ulaştı. ABD destekli saldırılar sonucu halk açlık, göç ve yoklukla mücadele ediyor.
Şam'a yönelik siyonist saldırıyı "ümmetin onuruna indirilmiş ağır bir darbe" olarak niteleyen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İslam ülkelerine acil zirve çağrısı yaptı. Birlik ayrıca Gazze ve Suriye için askeri ve ekonomik ittifak kurulmasını talep etti.