"Sosyal Bilimler Kongresi" Filistin ve Gazze gündemiyle toplandı

Mardin Artuklu Üniversitesi, yurt içinden ve yurt dışından 7 ayrı üniversite ve akademi kuruluşu ile birlikte "Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Sosyal Bilimler Kongresi" düzenledi.
İstanbul'da gerçekleştirilen kongreye İslam Dünyasından 9 farklı ülkeden akademisyen ve bilim adamı katıldı.
"Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Sosyal Bilimler Kongresinin" ana gündemi Filistin ve Gazze olarak belirlendi.
Kongrenin açılış konuşması Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar tarafından gerçekleştirildi.
Özcoşar, "Akademide siyonist Baskıyı Aşmak: Anti-siyonist Bilimin İmkânları Özgür Filistin'de Akademinin Rolü" başlıklı açılış konuşmasında modern bilim eleştirisi yaparak akademide siyonizmin teorik ve pratik hegemonyasından bahsetti.
Akademide bahsettiği hegemonyayı örneklendiren Rektör Özcoşar, akademinin/bilimin, akademisyenlerin/bilim adamlarının, üniversitelerin siyonist hegemonyadan kurtulması için "Epistemik bir Aksa Tufanına" ihtiyaç olduğunu düşündüğünü söyleyerek konferansının sonunda siyonizme karşı akademik alanda şu üç noktaya dikkat çekti:
"1-Anti-siyonizm anti-semitizm değildir cümlesini daha sık ve daha cesaretle kurmalıyız. Bütün dünyanın bu korkudan kurtulmaya ihtiyacı var. Bir Müslümanın antisemitist olmasının itikadi olarak mümkün olmadığını, ancak yine inancımızın anti siyonist olmayı zorunlu kıldığını bütün dünyaya anlatmalıyız. Hatta anti siyonist duruşun insanlık için ontolojik ve ahlaki bir zorunluluk olduğunu anlatabilmeliyiz.
2- Siyonistlerce üretilen kavram ve teorilere karşı alternatif üretebilmeli, akademik başarıda onlarla yarışabilecek bir seviyeyi yakalayabilmeliyiz.
3- Başta işgal altındaki üniversiteler olmak üzere akademik olarak siyonizmi destekleyen bütün akademisyen ve kurumlara yönelik boykot, tecrit ve yaptırımlar içeren bir hareket başlatmalıyız."
Kongrede 100'ü aşkın akademisyen bildiri sundu
Mardin Artuklu Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Rimar Academi, Africaine Arabo İslamique AI Khadi Amar Üniversitesi, İraki Üniversitesi, Harran Üniversitesi paydaşlığında düzenlenen ve İslam dünyasının farklı ülkelerinden 100'ü aşkın akademisyenin katılarak bildiri sunduğu kongre 3 gün devam etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin Tulkerem kentine ve Tulkerem ile Nur Şems mülteci kamplarına yönelik saldırıları 97'nci gününde de aralıksız devam ediyor. Kent, gece gündüz işgal ordusunun ablukası, baskınları ve saldırıları altında yaşamaya çalışıyor.
Savaşın ve ablukanın harabeye çevirdiği Gazze’de insanlar artık sadece bombalarla değil, açlıkla da sınanıyor. Günlük hayat, hayatta kalma mücadelesine dönüştü. Unun yerini toz, tariflerin yerini ise çaresizlik aldı.
İşgal çetesinin Gazze Şeridi’ne uyguladığı kuşatma sebebiyle yaşanan gıda ve bebek maması sıkıntısı bir bebeğin daha şehid olmasına yol açtı.
Siyonist rejimin Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’te başlattığı soykırım saldırıları can almaya devam ediyor. Son 48 saatte 77 Filistinli şehit olurken, toplam şehit sayısı 52 bin 495’i, yaralı sayısı ise 118 bini geçti.