Batı'daki üniversitelerde siyonist işgal rejiminin Gazze saldırılarına tepki gösterilirken Türkiye'deki üniversitelerin sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden üniversite öğrencileri, gayrimüslim insanların Gazze'deki insanların hakkını savunurken bir şey yapmayan Müslümanların vicdanlarının sorgulaması gerektiğini belirttiler.
ABD’de yapılan üniversite eylemlerinin ardından Şanlıurfa Harran öğrencileri oturma eylemi başlatarak Gazze'deki zulme sessiz kalmadı.
Batı'daki üniversitelerde Gazze için eylem yaparken sert müdahalelere maruz kalan öğrencilerin yanında olduklarını dile getiren üniversite öğrencileri, İLKHA'ya konuştu.
"Hem Avrupa'daki öğrencilerin hem Filistin'deki kardeşlerimizin sesini duyurmak için oturma eylemi yapıyoruz"
Özlem Uzunoğlu
Batı'daki öğrencilerin oturma eylemleri, çadır eylemleri yaptığı halde kendilerinin sessiz kalmalarının doğru olmadığını vurgulayan Özlem Uzunoğlu, "Müslüman olduğumuz için kardeşlerimize sahip çıkmalıyız.. Peygamber Efendimizin sallahu aleyhi vesselemin de bize söylediği gibi biz kardeşiz. İlla ırk ayrımının olmasına gerek yok. Onlar Arap belki biz Türk'üz ama sonuç olarak İslam kardeşiyiz. Orada bir zulüm var. Her şeyi geçtim; orada bebekler öldürülüyor, kadınlara zarar veriliyor, savaş kurallarına aykırı şekilde davranılıyor. Bu zulme karşı sesimizi duyurmamız gerekiyor. Hele ki batı gibi Avrupa gibi yerler buna ses çıkarıyorlarsa bizim daha önceden aynı toprakları paylaştığımız, Çanakkale'de birlikte savaştığımız insanların uğradığı zulümlere sesimizi çıkarmamızın doğru olmadığını düşünüyorum. Batı'daki öğrencilerin orada oturma eylemleri, çadır eylemleri yaptığı halde bizim sessiz kalmamız mantıklı değil. Bu yüzden hem Avrupa'daki öğrencilerin hem Filistin'deki kardeşlerimizin sesini duyurmak için oturma eylemi yapıyoruz. Müslüman olmayan Avrupa'daki öğrenciler oradaki insanların hakkını savunuyorsa ben de vicdanımı sorgulayarak oradaki insanların hakkını savunmam gerektiğini düşünüyorum. Avrupa'da gözaltına alınan öğrencilerin hakkını savunmak için de buradayım." dedi.
"Tabiri caiz ise güneş Batıdan doğuyor"
Ayşe Al
Gazze'deki zulümden daha önemli bir şey olmadığını dile getiren Ayşe Al, "Bu meseleden daha önemli hiçbir şey yoktur. Bunun önüne geçebilecek hiçbir şey düşünemiyorum. Orada Peygamber Efendimizin dediği gibi Müslümanlar et ile tırnak gibidir. Oradaki insanların gerçekten kardeşimiz olduğunu hissediyorsak yapılanlara sessiz kalmamamız gerektiğini düşünüyorum. Bugün tabiri caiz ise güneş Batı'dan doğuyor. Bu Müslüman olma meselesi değil vicdani meseledir. Vicdanım el vermediği için bir üniversite öğrencisi olarak burada oturuyorum. Ahirette bana ne yaptın diye sorulursa bir şeyler yaptım diyebilmek için oturuyorum." şeklinde konuştu.
"Gazze'de yaşanan zulmün unutulmaması ve üstünün kapatılmaması gerekir"
Rıza Molla Karataş
Gazze'de yaşanan zulmün unutulmaması ve üstünün kapatılmaması için üniversitede çalışmalar yaptıklarını ifade eden Rıza Molla Karataş, "Filistin'de yaşanan bu zulüm, içimizde yaşanan sızı ve elimizden hiçbir şey gelmemesi nedeniyle burada insanların, gençlerin bilincini açmak istedik. Herkesin bu zulme içi yansa da her ne kadar hiç kimse bunun olmamasını istese de boykot ürünlerini alıyorlar. Hem bilinçlendirmek hem bu zulmü tekrar hatırlatmak ve üstünün kapatılmamasını istedik. Gazze'deki savaş 1946'dan beri süren savaş. 7 Ekim'den sonra devam eden savaş tekrar unutulabilirdi. Unutulmaması için burada oturma eylemi çalışması yaptık. Zulmü hem maddi hem manevi olarak kınıyoruz. Bu duruma üniversite açısından bakmamak lazım. Bir Müslüman hatta bir insanın bile soykırımı kınaması lazım. Harvard Üniversitesi protesto yapıp kınarken bizim kınamamız kötü olurdu." diye konuştu.
"Devam eden zulme dur demek için eylem gerçekleştiriyoruz"
Ömer Şenbahar
Üniversite öğrencileri olarak haklı eylemlerini ortaya koyduklarını belirten Ömer Şenbahar, "Filistin'de 7 Ekim'den bu yana devam eden zulüm dolayısıyla Filistin'deki kardeşlerimize bir nebze de destek olabilmek için oturma eylemi düzenliyoruz. Burada her fakülteden kardeşlerimiz var. Onlarla beraber bu haklı eylemimizi meydana getiriyoruz. Üniversite öğrencileri olarak bizler zulmü en baştan beri kınıyoruz. ABD'de Teksas'ta çeşitli üniversitelerde öğrenciler oturma eylemleri düzenlediler, polislerin sert müdahalelerine maruz kaldılar. Yine de dünyada bir tepki oluşturduklarını düşünüyorum. Bizler de oradaki kardeşlerimize destek olmak amacıyla Harran Üniversitesi öğrencileri olarak devam eden zulme dur demek için ve Refah Sınır Kapısının açılması için eylem gerçekleştiriyoruz." dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), Ukrayna saldırıları nedeniyle Rus spor takımlarına uygulanan yaptırımın, Gazze’de soykırım yapan işgalci siyonistlerin de uygulanması çağrısı yaptı.
Filistin direnişinin 1891'de başladığını ve bugün hala devam ettiğine vurgu yapan Filistinli Araştırmacı-Yazar Muin Naim, Gazze'deki halkın yaşadığı soykırıma rağmen, direnişi inanç ve ruhla sürdürdüğünü belirtti.
Siyonist rejimin, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim 2023'ten bu yana esir aldığı Filistinlilerin sayısının 11 bin 800'ü geçtiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler, siyonist işgal rejiminin gıda girişine izin vermediği Gazze'de insanların haftalar öncesinden kalan çöp yığınlarında yiyecek aradığını belirtti.