UNRWA: El-Halil'de zorla tahliye riski tehlikeli boyutlara ulaştı
UNRWA Batı Şeria Direktörü Roland Friedrich, Güney El-Halil'deki Umm Hayr ve Masafer Yatta bölgelerinde artan Yahudi çete saldırıları ve tahliye tehditleri nedeniyle yüzlerce Filistinli ailenin zorla yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde yer alan Umm Hayr ve Masafer Yatta bölgelerinde yaşanan tehlikeli insani krize dikkat çekti. UNRWA Batı Şeria Direktörü Roland Friedrich, bölgede yaşanan son gelişmelerin, zorla tahliye tehlikesinin eşiğine gelindiğini gösterdiğini söyledi.
Friedrich yaptığı açıklamada, Umm Hayr'da yaşayan Filistinli mülteci topluluğunun uzun süredir Yahudi yerleşimcilerin şiddetine, mülklerinin yıkımına ve hayat koşullarını zorlaştıran idari baskılara maruz kaldığını belirtti. Özellikle son günlerde silahlı yerleşimcilerin gündüz ve gece saatlerinde köye girerek mülklere zarar verdiğini ve "Karme'el" adlı yerleşimin sınırlarını genişletme girişiminde bulunduğunu aktardı.
UNRWA yetkilisi, bu baskıların Masafer Yatta yakınlarındaki 918 numaralı ateş bölgesi olarak bilinen alanda yaşayan yaklaşık 200 aileyi etkilediğini, bu aileler arasında 500 çocuğun da bulunduğunu kaydetti. Friedrich, bu bölgelerdeki yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin ve artan yerleşimci şiddetinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.
"Bu topluluklar, nesillerdir bu topraklarda yaşayan çoban ve bedevi ailelerden oluşuyor. Uluslararası hukuka göre, zorla tahliye yasa dışıdır ve israil bir işgal gücü olarak bu insanları korumakla yükümlüdür" diyen Friedrich, işgal güçlerini ve saldırganları durdurmaya ve sorumluların yargılanmasını sağlamaya çağırdı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları 70 binden fazla Filistinlinin şehadetine, 171 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Enkaz altında hâlâ ulaşılamayan binlerce kişi bulunuyor.
Siyonist rejimin işlediği zorla gömme ve toplu gömü iddialarına ilişkin CNN'in ortaya koyduğu bulgular sonrası, kayıp merkezleri acil soruşturma ve Kızılhaç'ın bölgeye intikalini talep etti.
Belde girişinin toprak setlerle kapatılması hem hasta Filistinlileri hem de işine gitmek zorunda kalan yüzlerce kişiyi mağdur ederken, gece baskınları ve market–yakıt tedarikindeki kesinti krizi derinleştiriyor.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Halten–Beyt Umar arasındaki kırsal bölgede zeytinliklerine gitmeye çalışan Filistinli çiftçilere taşlarla saldıran Yahudi çeteler 7 kişiyi yaraladı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.