Uzmanlar: ABD'nin ateşkes teklifi yüzde 95 oranında siyonist şartları içeriyordu

Direniş hareketi HAMAS'ın, Gazze'de kalıcı ateşkes ve esir değişimi konusunda ABD'nin son teklifine verdiği yanıtı "kesinlikle kabul edilemez" bulan Amerikan elçisi Steve Witkoff'un açıklamaları tartışmaları yeniden alevlendirdi. Uzmanlara göre, Witkoff'un sunduğu yeni plan, siyonist rejimin şartlarının neredeyse tamamını içeriyor.
Al Jazeera Araştırma Merkezi kıdemli araştırmacısı Dr. Likaa Meki, Amerikan teklifinin baştan itibaren HAMAS için müzakereye açık olmayan, sabit bir çerçeveyle şekillendiğini belirtti. "Planın detayları zaten Tel Aviv'de karara bağlanmıştı, HAMAS'ın onayı sadece bir formaliteye indirgenmiş durumdaydı." dedi.
Siyonist rejim uzmanı Dr. Muhenned Mustafa da teklifin yüzde 95 oranında işgal rejiminin taleplerine uygun olduğunu vurgulayarak, Netanyahu'nun kamuoyuna doğrudan "evet" demekten çekindiğini ancak HAMAS'ın reddiyle rahatladığını söyledi. "Netanyahu şimdi çıkıp 'Biz kabul edecektik ama HAMAS reddetti' diyebilir. Bu, içerideki aşırı sağ baskıdan sıyrılmak için bulunmaz fırsat." dedi.
Amerika arabulucu değil, taraf
Dr. Meki'ye göre, ABD adil bir arabulucu olma iddiasına rağmen fiilen siyonist rejimin yanında duruyor. "ABD, gücünü tarafsızlıkla değil, baskı aracı olarak kullanıyor. Direnişin önünde ya teslimiyet ya da izolasyon gibi iki kötü seçenek bırakılıyor." dedi.
Askeri uzman Tümgeneral Fayez Duvayri ise sahadaki durumu değerlendirerek, direnişin klasik cephe savaşlarından gerilla taktiklerine geçtiğini söyledi. Direnişin silah ya da insan gücünde değil, Gazze halkının maruz kaldığı insanlık dışı abluka ve açlık politikalarında zorluk yaşadığını belirtti.
Her ne kadar HAMAS'ın yanıtı ABD tarafından reddedilmiş olsa da Witkoff'un açıklamaları müzakerelerin tamamen sona ermediğini gösteriyor. Witkoff, "HAMAS reddetti ama bu dosyanın kapanacağı anlamına gelmiyor" dedi. Bu da tarafların yeni görüşmelere hazırlandığına işaret ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen “Gazze İstişare Toplantıları”nın dördüncüsü, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Van’da gerçekleştirildi. Alimler, kanaat önderleri, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda Gazze için somut adımların atılmasın çağrısında bulunuldu.
Ceninli beş çocuk babası Samir er-Rifai, esir alındıktan sadece bir hafta sonra işgal zindanlarında şehit düştü.
Gazze'de siyonist rejimin 650 gündür sürdürdüğü soykırım saldırılarında şehit sayısı 58 bin 573'e, yaralı sayısı ise 139 bine ulaştı. ABD destekli saldırılar sonucu halk açlık, göç ve yoklukla mücadele ediyor.
Şam'a yönelik siyonist saldırıyı "ümmetin onuruna indirilmiş ağır bir darbe" olarak niteleyen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İslam ülkelerine acil zirve çağrısı yaptı. Birlik ayrıca Gazze ve Suriye için askeri ve ekonomik ittifak kurulmasını talep etti.