Adalet Bakanı Gürlek’ten uzlaştırma verileri
Ceza adalet sisteminde 2 milyon dosya uzlaşmayla sonuçlandı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Ankara’da düzenlenen Uzlaştırma Ödül Töreni ve Alternatif Çözümlerde 10. Yıl Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, ceza adalet sisteminde onarıcı adalet anlayışını yansıtan uzlaştırma müessesesi kapsamında 2017’den bugüne kadar 2 milyondan fazla dosyada mağdur ile şüphelinin uzlaştığını açıkladı.
Alternatif çözüm yollarının etkisi
Uzlaştırma, seri muhakeme, ön ödeme ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi gibi yöntemlerle 2025 yılında asliye ceza ve çocuk mahkemelerine açılan kamu davalarında yüzde 33 oranında azalma sağlandı.
Bu sayede mahkemeler daha karmaşık ve ağır suçlara ilişkin dosyalara zaman ayırabildi.
Gürlek, alternatif yöntemlerin cezasızlık algısına yol açmadığını, sürecin tarafların gönüllülük esasına ve hukuki güvencelere dayandığını vurguladı.
Uzlaştırmacı kadrosu ve tasarruf
Vatandaşların duruşmalara katılma, işinden izin alma, yol masrafına katlanma ve olumsuz hadiseleri tekrar anlatma yükünden kurtulduğu belirtildi.
Ülke genelinde 30 bini aşkın sicilli uzlaştırmacı aktif olarak görev yapıyor.
Program sonunda, 2025 yılında en başarılı performansı gösteren 33 Cumhuriyet başsavcılığı temsilcisi ile 10 uzlaştırmacıya plaket takdim edildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde taşlarla gizlenmiş çantada 7 kilo 635 gram eroin ve skunk olduğu değerlendirilen 139 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.
Elazığ-Malatya kara yolunda 3 tırın çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı.
Karaman'da çocuk ve gençlerin korunması, okul çevrelerinde güvenliğin sağlanması ve suç unsurlarının önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen denetimlerde 116 okul ve çevresi kontrol edildi, 406 kişinin ve 114 aracın sorgulaması yapıldı.
İşletme sahibi ve iş güvenliği uzmanı hakkında işlem başlatıldı.