Adanalılar sıcaklardan dertli: Sulama kanalları ölüm tuzağına dönüştü

Adana’da kavurucu yaz sıcaklarıyla mücadele eden vatandaşlar serinlemek için farklı yollar ararken, sulama kanallarında yaşanan tehlikeler ve artan yaşam maliyeti gündemdeki yerini koruyor.
Yaz sıcaklarının etkisini artırdığı Adana’da vatandaşlar bunaltıcı havayla baş etmeye çalışıyor.
Serinlemek isteyenler ağaç altlarına, su kenarlarına ve havuzlara yöneliyor.
Ancak her yaz olduğu gibi bu yıl da sulama kanallarına giren çocukların hayatını kaybetmesi, ciddi bir güvenlik sorununa yol açıyor.
Sıcaklardan kaçabilen bazı vatandaşlar yaylalara çıkarken, kentte kalanlar gölgelik alanlarda ya da evlerinde klimalarla serinlemeye çalışıyor.
Elektrik faturalarının yükselmesi ise dar gelirli ailelerin klima kullanmasını zorlaştırıyor.
Kentte uzun süredir yaşayanlar, sıcakların özellikle temmuz ve ağustos aylarında yaşamı neredeyse dayanılmaz hale getirdiğini söylüyor.
Vatandaşlar yetkililerden sulama kanallarına yönelik daha ciddi ve etkili önlemler alınmasını istiyor.
"Sulama kanallarında birçok gencimizi kaybediyoruz"
Serinlemek için yaylaya çıktığını belirten Ercan Arılar, “Yaz ayları Adana’da sıcak geçiyor ama ben yaylaya gidiyorum. Adana’da kalanlar ağaç altına geçsinler, su kenarına gitsinler, serin yerlerde otursunlar. Adana’nın içinde bazı havuzlar var, küçük bir ücret karşılığında yüzülebiliyor. Ama sulama kanallarında hemen hemen her yerde birçok gencimizi kaybediyoruz” diyerek uyarıda bulundu.
"Elektrik kotası kaldırılmalı"
Erol Söylemez ise artan sıcaklarla birlikte serinlemek isteyen vatandaşların elektrik faturalarıyla da mücadele ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kışın Adana normal ama yazın aşırı sıcak oluyor. Yaylası olan yaylaya gidiyor, olmayan ise evinde klima çalıştırmak zorunda. Ancak elektrik zamları kota üzerinden yapılıyor, belirli bir sınırı aştıktan sonra daha fazla zam geliyor. Ödeyebilen ödüyor ama fakir ne yapacak? Fakir bir adam da Adana’da mecburen klima çalıştıracak. Kota sınırının ardından iki kat zam alınması doğru değil, bu uygulama kaldırılmalı.”
"Temmuz, ağustos ve eylülde burada durulmaz"
25 yıldır Adana’da yaşayan Feyzullah Sert ise yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle sıcaklarla baş etmekte zorlandığını ifade ederek, “Adana’nın havası çekilmez. Her gün terliyorum. Hastalığımdan dolayı klima da kullanamıyorum. Adana güzel bir şehir ama temmuz, ağustos ve eylülde burada durulmaz. Sulama kanallarına girilmesini tavsiye etmiyorum. Çocuklar bilmeden atlıyor, facia ortada. Yetkililer önlem alsın diyorum ama hangi birine alacaklar” şeklinde konuştu.
"Çocukların sulama kanalına girmesi sıkıntılı"
Adana’da sıcakların ruhsal açıdan da insanı zorladığını belirten Abdullah Kızmaz ise “Adana’da sıcaklar bunalımla geçiyor. Stresli bir ortam oluyor. Abdestli, namazlı olduğumuzdan dolayı sıcaktan camilere sığınıyoruz. Çocukların sulama kanalına girmesi tehlikeli ve sıkıntılı, girmelerini istemiyoruz” dedi.
"Ya alışacaksın ya kavrulacaksın"
Seyyar satıcı Metin Avcı da sıcaklara alışmanın zor olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Sıcaklara alışırsan normal ama alışmazsan cehennem gibi olur. Resmen kavruluyorsun. Adana’nın sıcağı meşhurdur. Ya klima ya vantilatör ya da serin bir yerde duracaksın. Biz eve klima aldık ama ister istemez pahalı geliyor. Çocukların kanala atlaması yasak ama yine de serinlemek için atlıyorlar, bir türlü önlenemiyor.” (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep İslahiye'de uçuruma devrilen pikapta 3 kişi hayatını kaybetti, 1 çocuk ağır yaralandı.
Van’da Filistin’e yönelik zulmü protesto etmek ve Gazze'ye yönelik insani yardım ablukasını kırmak üzere yola çıkan Mağrip Direniş Konvoyuna destek amacıyla “Küresel Gazze Yürüyüşü” düzenlendi.
Saadet Partisi tarafından düzenlenen "Özgür Gazze Mitingi"nde konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, " Her birimiz birer birer kurbanlık koyunlar gibi sıranın bize gelmesini mi bekleyeceğiz yoksa güç birliği ederek bu tehdidi durdurmaya mı çalışacağız? Siyonizm kurulduğu günden beri bölge barışının önündeki en büyük engel ve küresel barışa en büyük tehdittir. Bu tehdit bertaraf edilmelidir." dedi.
Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Atbağı köyünde üç katlı bir evde meydana gelen balkon çökmesi faciasında, can kaybı arttı.