Ayasofya Fatih Medresesi 86 yıl aradan sonra açılıyor

Ayasofya Camii’nin yanı başında bulunan Ayasofya Fatih Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün restore çalışmalarının ardından bugün açılıyor.
İstanbul’un 1453 yılındaki fethinden sonra Ayasofya Kilisesi’ni camiye dönüştüren Fatih Sultan Mehmet, kilisenin kuzeybatısında bulunan ve o dönem papazların evi olarak kullanılan yapıyı da medreseye çevirdi.
Zaman içerisinde medrese görevini sürdüren yapı, süreç içerisinde birden çok onarım ve tadilattan da geçti.
1924 yılında İstanbul Belediyesi tarafından Öksüzler Yurdu olarak değerlendirilen medrese, 1934 yılında Ayasofya Müze olduğunda bir süre daha Öksüzler Yurdu olarak kullanıldı.
1936 yılında ise dönemin yetkilileri tarafından yıktırıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, "Küresel Vicdan Yürüyüşü çığ gibi büyümeli ve dünyanın farklı ülkelerinden herkes bu yürüyüşe destek vermelidir. Halkın temsilcileri buna destek vermelidir. Ülkelerde bulunan parlamenterler, milletvekilleri bu vicdani yürüyüşe sahip çıkmalıdır." dedi.
HÜDA PAR İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, asıl mücadelenin, insanların mülteci olmak zorunda kalmadığı bir dünya kurmak olduğu ifade edildi.
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı düzenlediği basın açıklamasında “Gazze halkının kararlı ve dik duruşu, dünya halklarına bir muştu, bir rehber ve bir yol gösterici olmuştur.” denildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Asrın felaketi tamamen ortadan kalksın diye 2025 bütçesine 584 milyar liralık kaynak ayırdıklarını ifade eden Erdoğan, "Yıl sonunda tüm şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmayı, geride yarım kalan tek bir hikâye bırakmamayı hedefliyoruz." dedi.