Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı kırsal mahallelerde sulama ve rüzgârın etkisi ile birbirine karışmış ve biçerdöverin biçemediği buğday tarlaları tırpanlarla biçiliyor.
Eskiden tarlalar öküzlerle sürülür, ekilir, tırpan ve oraklarla biçilirdi. İmece usulü ile biçilen tarlalar, atlarla, katırlarla ve insan sırtında taşınarak uygun yerlere bırakılırdı. Gelişen teknoloji le beraber öküzlerin, katırların ve atların yerini traktör; orak ve tırpanların yerini de biçerler aldı.
Ancak traktörün ve biçerdöverin giremediği sarp ve sıkıntılı tarlalar hala eski usullerle sürülüp biçiliyor. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Kıratlı Mahallesi’nde çiftçiler de zaman zaman tarlalarını tırpanla biçmek zorunda kalıyorlar.
"Eskiden tarlalar tırpan ve orakla biçilirdi"
Masum Allahverdi
Eskiden ekinleri orak ve tırpanla biçtiklerini, günümüzde ise biçerle biçildiğini belirten Masum Allahverdi, "Günümüzde sadece sıkıntılı bazı yerleri tırpanla biçiyoruz. Kendimi bildim bileli çiftçilik yapıyorum. Havalar çok sıcak ama alıştık artık. Bazen çok sıcak oluyor bazen de hava esiyor. Arada bir gölgede oturup dinleniyoruz." dedi.
Eskiden günde 12 saat tırpan çektiklerini ifade eden Allahverdi, şunları söyledi:
"Şimdi ise günde 8 saat civarında tırpan çekebiliyoruz. İnsanlar rahatlığa çok alıştı. Saat 10.00’da kalkıp tarlaya geliyorlar, saat 17.00’de işi bırakıp evlerine dönüyorlar. Eskiden çiftçilik daha zordu. Tarlalar öküzlerle sürülürdü. Şimdi ise traktörlerle sürülüyor. Biçtiğimiz otları sırtımızla taşırdık, gece gündüz tarlanın içindeydik ama şimdi bir zorluğu kalmadı. Eskiden ekinler daha bereketliydi. Eskiden bire 40 verim alınabiliyordu, şimdi o bereket de kalmadı."
"Eskiden tarlalar imece usulü ile biçilir toplanırdı"
Sezer Temur
Biçtikleri tarlanın sulu bir tarla olduğu için ekinin birbirine karıştığını belirten Sezer Temur, "Normalde buğday tarlalarını biçer-bağlar biçiyor ama bu tarlayı biçemedi. Onun için biz de eskiden olduğu gibi tırpanla biçmeye devam ediyoruz. Tabi zorlukları var illaki." ifadelerini kullandı.
Eskiden ekinleri orak ve tırpanlarla biçtiklerini ama şu an biçerler, biçerdöverler ve biçerbağlarlar ile biçildiğini dile getiren Temur, "Eskiden herkes birbirine yardım ediyordu. Her gün birinin tarlasına gidiyorduk, yardımlaşarak bütün tarlaları biçiyorduk. O zaman herkes birbirine yardım ettiği için işin zorluğu kalmıyordu. Şimdi kimse kimseye yardım etmiyor. O yüzden de millet pek tarla işlerini sevmiyor. Maddiyat da insanlar için önemli. Tarlanın maddi geliri de pekiyi olmadığı için gençler hiç sevmiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
FETÖ'nün 9 yıl önceki darbe girişimi sırasında okunarak Müslümanlara büyük moral kaynağı olan selalar, saat 00.13 itibarıyla Türkiye genelindeki 90 bin camide aynı anda yeniden okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Anma Programı’nda yaptığı konuşmada, “FETÖ ile mücadelemiz hız kesmeden, aynı kararlılıkla devam edecek. Burada toprağa düşen kahramanların kanını asla yerde bırakmayacağız. Devletine ihanet edenler, milletine kurşun sıkanlar, ruhunu 1 dolara satan alçaklar bunun bedelini mutlaka ödeyecekler.” dedi.
Batman Valiliği tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 9. yıl dönümünde Atatürk Parkı’nda düzenlenen anma programında; Kur'an tilaveti, sergi açılışı, ödül töreni ve mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Vali Ekrem Canalp, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu tespit edilen yurt dışındaki üniversiteleri tanımama ve bu okullardan mezun olanlara denklik vermeme uygulaması kapsamında 41 üniversitenin kara listede bulunduğunu duyurdu.