Bursa'da "Kahverengi Kokarca" böceği ile biyolojik mücadele başladı

İstilacı ve zararlı böcek olan kahverengi kokarcaya karşı Bursa'da biyolojik mücadele yöntemi uygulanıyor.
Kahverengi kokarca; fındık, elma, armut, şeftali, trabzon hurması, turunçgil, mısır, biber, fasulye, domates gibi birçok bitkide besleniyor ve ciddi zararlara neden oluyor. Tarımsal yelpazede önemli oranda hasar ve verim kaybına yol açan bu böcek, 300'den fazla bitki türünde beslenebilme özelliğiyle tarım ürünlerini tehdit ediyor.
Tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr ve istilacı Kahverengi Kokarca böceğinin erginlerinin uzun mesafelere uçabilme yeteneğinde olması yayılışını kolaylaştırıyor. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturuyor.
"Kahverengi kokarca 200'den fazla çeşit bitkiye zarar veriyor"
Kahverengi Kokarca böceğiyle mücadelenin en etkili yolunun imha olduğunu söyleyen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, "Kahverengi kokarca, süne ile aynı familyadan olan bir böcek türüdür. Süne sadece hububatlarda zarar yaparken kahverengi kokarca ise 200'den fazla çeşit bitkiye zarar veriyor. Bu zararlı türü bitkiyi ısırdıktan ürünün ekonomik değeri ve kalitesi düşüyor. Bu böcek türü ülkemize ilk kez Giresun'dan giriş yaptı." dedi.
"Zararlı böcek türünden korunmanın en önemli yolu imha etmektir"
Karadeniz'den bu bölgeye doğru geldiğini söyleyen Acar, "Oldukça zararlı olan bu böcek türünden korunmanın en önemli yolu imha etmektir. Bu böcek türü senede 3-4 kez döl veriyor. Salımını yapacağımız faydalı böcekler kendi yumurtasını zararlı böceğin yumurtasına döllüyor. Dolayısıyla bu yöntemle kahverengi kokarca böceği çıkacağına bu faydalı böcekler çıkıyor. Biyolojik mücadele aslında bu daha yumurtadayken başlıyor.'' diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep İl Jandarma Komutanlığınca, uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak ve kullanmak suçundan aranan şahıs yakalandı.
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı, Mayıs 2025 itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 artarak 15 milyon 883 bin 683 kişiye ulaştı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adana, Gaziantep, Antalya, Hatay ve Kahramanmaraş merkezli 10 ilde düzenlenen jandarma operasyonlarında 5 organize suç örgütüne darbe vurulduğunu açıkladı. 74 şüpheli yakalandı, 38'i tutuklandı.
Şanlıurfa’da bir apartmanın giriş katında çıkan yangında 1’i çocuk 3 kişi dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı.