Çınarlı çiftçiler: Ekinlerimiz kurudu ne su var ne elektrik

Diyarbakır Çınar ilçesinde yağışların yetersizliğinden ekinler kururken çiftçiler, artan maliyetlerin yanında Dicle Elektriğin uygulamalarından dert yandı.
Bu yıl Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde yaşanan kuraklık karşısında çiftçilerin emekleriyle beraber umutları da yok olma seviyesine ulaştı. Çiftçiler, yağışların yetersizliğinden kaynaklı yaşadıkları zorlu döneme dikkat çekerken elektrik şirketinin birtakım uygulamalarından dolayı mağdur olduklarını, faaliyet yürütemediklerini dile getirdi.
Bazı çiftçiler, su kuyuları olmamalarına rağmen Dicle Elektriğin kendilerine ceza kestiği, komşunun borcundan dolayı bakanlığın verdiği desteklemeden istifade edemedikleri yönünde iddialarda bulunurken bazı çiftçiler ise enerji kesintilerinden dolayı sulama yapamadıklarını, hiçbir hizmet alamadıklarını öne sürdü.
"Sulama imkânımız yok, imkânı olanlar da sulayamıyor"
Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı Mahalle sakinlerinden Şeyhmus Kaya, "Kışın kar, sonbahar ve ilkbaharda ise yağmurların eksikliğinden dolayı bir kuraklık dönemi yaşıyoruz. Çiftçiler olarak hem ilaçlama hem de gübreleme gibi tarlalarımıza gereken bütün işlemleri yapmamıza rağmen buğdayların hali ortada. Çiftçinin hali çok kötü. Kuraklıktan dolayı yaşadığımız sıkıntılar yetmiyormuş gibi bir de elektrik sorunumuz var. Allah yardımcımız olsun. Devletimiz, bu yaşanan elektrik sıkıntılarımıza bir çözüm bulsun. Dicle Elektrik, gelip mağduriyetimizi gördükleri hâlde sorunlarımıza çözüm üretmeden gidiyor. Hayvanlarımız dahi perişan durumda." ifadelerini kullandı.
Kaya, "Saman yok, buğday yok, para yok. Bu sene hiçbir verim elde edemeyeceğiz. Ektiğimiz buğdayın tohumu bile bizim cebimizden gitti. Hükümetin imkânlar dâhilinde bize el uzatmasını istiyoruz. Biz çiftçilere ve besicilere destek ödemesinde bulunmalarını talep ediyoruz. Sulama imkânımız yok, imkânı olanlar da sulayamıyor. Sürekli yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı su kuyularında bulunan dinamolar yanıyor. Bütün çiftçilere yaklaşık 1-2 milyon TL arası borç yüklemişler. Hükümetin şahsıma vermiş olduğu destek ödemesini çekemiyorum. Üç adet destek ödemem içeride bekliyor." dedi.
"Komşumun elektrik borcunu bana yüklemişler"
Dicle Elektriğin hakkında da ciddi iddialarda bulunan Kaya, "Su kuyum olmamasına rağmen Dicle Elektrik bana borç yazmış. Komşumun elektrik borçlarını bana yüklemişler. Bu yüzden içeride bulunan destek ödemelerimi alamıyorum. Defalarca bu konuda Dicle Elektriğe dilekçe vermeme rağmen hiçbir gelişme yaşanmadı. Bana, 'Git, komşun senin paranı versin' diyorlar. Komşumun da parası yok. Ne olacak böyle?" şeklinde konuştu.
Kaya, "Bizim buraların tarlaları genelde susuz, sulu tarlası olanların da Dicle Elektrik’le sorunları bitmiyor. Hem karanlıkta kalıyoruz hem de tarlalarımız susuz kalıyor." diye belirtti.
Yağışların yetersizliğinden dolayı yaklaşık 30 dönüm ekili tarlasının kuruduğunu söyleyen Abdurrahman Bıldırcın, yaşadıkları sıkıntıları şu ifadelerle dile getirdi:
"Bu sene hâlimiz perişan. Kuraklık bizi mahvetti. Dicle Elektrik bize elektrik vermiyor. Sulu tarlalarımız var. Hiç olmazsa o tarlalarımızı kuraklıktan kurtarırız diyoruz ama bu sefer de elektrik sıkıntısı başlıyor. Dicle Elektrik, eğer elektriğimizi kesmese hiç olmazsa bir kısmını kurtarabiliriz. Toprakta biçeceğimiz ekinimiz maalesef yok. Paramız da yok ki buğday alalım. Gübre fiyatı tonu 15-20 bin TL arasında. Akaryakıt ve ilaç maliyeti oldukça yüksek. Büyük zararımız söz konusu. Çiftçilerin durumu oldukça kötü. Yaklaşık 30 dönüm ekili olan tarlam kurumuş. Artık ondan bir beklentim yok. Sulu olan bir tarlam var ama o da elektrik kesintilerinden dolayı kuruyacak gibi görünüyor. Yaklaşık 1 milyon TL masrafım söz konusu."
"Devletin bize verdiği destek ödemelerine el konulmuş"
Diğer çiftçiler gibi kuraklık ve elektrik kesintilerinde dert yanan Mehmet Kaya, "Tarlamı üç kere sürdüm. İki kere gübre, üç kere de ilaç attım. Gübrenin tonu 16 bin TL, ilaçların kilosu ise bin 500 TL olmuş. Allah’ın takdiri, bu sene de kuraklık oldu. Sulu tarlalarımıza ise su veremiyoruz. Dicle Elektrik bize elektrik vermiyor. Sonumuz ne olacak böyle? Hükümet bize destek verse iyi olurdu. Yetkililer bize el uzatmalı. Diyarbakır merkez tarafında yağışlar fena değildi ama burada hiç yağmadı. Buğdayların durumu ortada. Hayvanlar bile bu yerdeki ekinleri yese doymaz. Yaptığımız masraflar bizim cebimizden gidecek. Devletin bize verdiği destek ödemelerini de Dicle Elektrik, borçlarımıza karşılık el koymuş. Dicle Elektrik’in yapmış olduğu bu uygulama kabul edilemez. Devlet bu konuya el atmalı." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen tohum, fide ve ekipman dağıtım töreni, tarıma gönül verenleri bir araya getirdi.
Malatya’nın Pütürge ilçesine bağlı Taşmış Mahallesi’nde uzun yıllardır devam eden sulama problemi, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın iş birliğiyle sona eriyor.
Bingöl Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerinin kent genelinde artan oto hırsızlık olaylarına karşı yürüttükleri özel operasyonda 6 şüpheli yakalandı.
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde öğretmen Abdurrahim Yılmaz’ın (40) okul çıkışı silahlı saldırıda öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 şüpheliden 1’i tutuklanarak cezaevine konuldu.