Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Esir ve tutuklu takasları israil'in tüm kışkırtmalarına rağmen devam ediyor. Gazze'ye insani yardımlar da girmeye başladı. Esirler arasındaki devasa farka bakmak bile zihniyet farkını görmek için kâfidir." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası Bolu'daki otel faciasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sorumluların hepsinin yargıya hesap vermesi ve adaletin tesellisi için gereken neyse yapıyoruz ve yapacağız. Meclisimizde kurulması kararlaştırılan araştırma komisyonu da bu sürece katkı verecek." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
"Ekonomiden sağlığa, güvenlikten çevre ve şehirciliğe, bölgemizde ve ülkemizde yaşanan son gelişmelere kadar pek çok konuyu ele aldığımız bir kabine toplantımızı da az önce tamamladık. Geçen haftaki kabine toplantımızı, Bolu Kartalkaya'daki yangının derin üzüntüsünü yaşadığımız bir atmosferde gerçekleştirmiştik. Yangın faciasında vefat eden 78 kardeşimizin her birine bugün bir kez daha Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyor. Sevdiklerini ve yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza sabrı cemil diliyor, başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yangından yaralı olarak kurtulan 51 kardeşimizden tedavileri devam eden 2 vatandaşımıza acil şifalar temenni ediyorum. Facianın üzerinden geçen 2 haftaya rağmen acımız da, öfkemiz de halen çok büyük. Tek bir kişiyi dahi atlamadan sorumluların hepsinin yargıya hesap vermesi ve adaletin tecellisi için gereken neyse yapıyoruz ve yapacağız.
Meclisimizde kurulması kararlaştırılan araştırma komisyonu da bu sürece katkı verecek, bir daha benzer felaketlerin yaşanmaması için alınması icap eden tedbirleri, mevzuat düzenlemelerini ve diğer hususları belirleyecektir. Yangınlar hemen sonra görevlendirmesi yapılan Mülkiye Çalışma ve Turizm Başmüfettişlerimiz raporlarını tamamlıyor. Bu raporlar soruşturmayı yürüten savcılığımızla da paylaşılmaktadır. Şunu tekrar açık açık belirtmek durumundayım. Bir gecelik hasılatını masraf olur diyerek yangın tedbirlerini harcamayan açgözlüler başta olmak üzere hatası, kusuru, ihmali veya yanlışı olan kim varsa hepsinden tek tek hesap sorulacaktır. Kaybettiğimiz canlarla canımız yandı, yüreğimiz yandı. İhmali olanların da adalet önünde canının yanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Rabbim milletimizi ve ülkemizi bu tür büyük acılardan muhafaza eylesin diyorum.
Sektörün sağlıkta büyüyebilmesi için çürükleri ayıklaması tercihten öte zaruret halini almıştır. Hepimizin yüreğini dağlayan Bolu Kartalkaya faciasından turizmcilerimizin de gereken dersi çıkaracaklarına inanıyorum.
Sağlık, iktidarlarımızın son 22 yılda en büyük yatırımları yaptığı alanların başında geliyor. Bizden önce imtiyazlı bir kesim dışında halkımızın çoğu için nitelikli sağlık hizmeti almak ciddi bir problemdi. Çözüm değil, sorun üreten, derman değil, dert üreten bu sistemi son 22 yılda attığımız adımlarla eski Türkiye'nin kötü bir hatırası olarak geride bıraktık. Bunun yerine ulaşılabilirlik ve hizmet standardı açısından dünyada örnek gösterilen bir sistemi milletimizin istifadesine sunduk. Sağlık altyapımızın kapasitesini özellikle koronavirüs salgını döneminde 85 milyon olarak yakinen tecrübe ettik. Gelişmiş ülkelerin dahi altında ezildiği bir sağlık krizini biz hamdolsun başarıyla yönettik. Değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre sağlık sistemini güncelliyor, eksiklerini gideriyoruz. Önceki ay koruyan, geliştiren ve üreten sağlık modeliyle sağlıklı Türkiye Yüzyılı programımızı duyurduk. Koruyan sağlık modelimizde vatandaşlarımızın sağlık hizmetine eriştiği ilk kapı aile hekimlerimiz olacak. Böylece vatandaşlarımız doğru yerde, doğru zamanda etkin tedaviye ulaşacak, hastanelerimizdeki yoğunluk da azalacak. Doktorlarımızın her bir vatandaşımıza daha fazla vakit ayırabilmesi için de yeni uygulamaları devreye alıyoruz. Aile hekimlerimizi hastane randevu sistemine entegre ediyoruz. Hastanelerimizde aile hekimlerimiz için randevu kontenjanları ayırdık. 2025 yılında ilave bin aile sağlığı merkezimizi daha açarak koruyucu sağlık altyapımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Aile hekimlerimiz sadece ilk bir ay içerisinde 5.200.000 vatandaşımıza sağlık taraması yaptı. 620.000 vatandaşımızda koronavirüs hastalığı, hipertansiyon ve diabet gibi önemli hastalıklara erken tanı konuldu. Erken tanı konulan vatandaşlarımız yakın takibi alındı, tetkik ve tedavileri için gerekli yönlendirmeler yapıldı. Kronik hastalığa sahip vatandaşlarımızın raporlu ilaçlarını yazdırmak için hastanelere gitme zorunluluğunu kaldırdık. Artık bu ilaçları aile hekimleri yazabilecek.
Ülkemizde çok yüksek oranda seyreden ilaç, özellikle antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı var. İleriki dönemde ciddi sıkıntılara yol açan bu meseleyi de makul seviyelere çekmeyi hedefliyoruz. Buradan vatandaşlarımıza, hekimlerimize güvenmelerini, kendi sağlıkları için doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımından uzak durmaları gerektiğini tekrar hatırlatıyoruz. Yine geçtiğimiz hafta, sağlık hizmetlerimizin kalitesini daha da yükseltecek ve istismarların önüne geçecek bir adım daha atıldı. Sağlık Bakanlığımız tarafından, özel hastaneler yönetmeliğinde bazı önemli değişikliklere gidildi. Yapılan değişiklikle gerek hizmet standartları, gerek ücret politikaları, gerekse denetim konusunda özel hastanelerimizde artık farklı bir çalışma kültürünün yerleşeceğine inanıyorum.
Hamas heyeti Türkiye'nin Filistin davasına ve Gazze halkına verdiği güçlü destek için müteşekkir olduğunu söylediler. Esir ve tutuklu takasları israil'in tüm kışkırtmalarına rağmen devam ediyor. Gazze'ye insani yardımlar da girmeye başladı. Gazzeli kardeşlerimizin evlerine, topraklarına, vatanlarına sahip çıkma iradelerini gördükçe onlara olan saygımız daha da artmaktadır. Esirler arasındaki devasa farka bakmak bile zihniyet farkını görmek için kâfidir.
Yarıyıl tatili sonrasında okulları, arkadaşları ve öğretmenleri ile buluşan tüm öğrencilerimize Rabbimden zihin açıklığı temenni ediyorum.
6 Şubat 2025 Perşembe günü, 53 binden fazla canımızı toprağa verdiğimiz asrın felaketinin ikinci yıl dönümünü geride bırakacağız. Kahramanmaraş Merkezi depremlerde hayatını kaybeden kardeşlerimizi tekrar rahmetle iade ediyor, ailelerine yüce Allah'tan sabır diliyorum. İlk günden beri her kabine toplantımızda deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Başkalarının gündemi ne olursa olsun, depremzedelerimizin durumu ve ihtiyaçları her zaman bizim gündemimizin ilk sırasında yer aldı. Yapılan çalışmaları bizzat takip ettik. Nerede tıkanıklık varsa açılması için müdahale ettik. Engellerin aşılması için ne yapılması gerekiyorsa yaptık. Her fırsatta deprem bölgesini ziyaret ederek depremzede kardeşlerimizle kucaklaştık, dertleştik, inşa ve ihya çalışmalarını yerinde gördük. Depremin üzerinden iki yıl bile geçmeden 201 bin 431 bağımsız birimi hak sahiplerine teslim etmenin bahtiyarlığını yaşadık. Hükümet bu enkazın altında kalır ifadesiyle nasıl bir ruh halinde olduklarını gösteren kifayetsiz muhterislere cevabımızı daha çok konut ve iş yeri teslim ederek verdik. İnşallah Perşembe günü Adıyaman'ın misafiri olacağız. Hem Adıyamanlı kardeşlerimizle hasret gidereceğiz. Hem de iki yılda neler yaptığımızı milletimizle ve Adıyaman halkıyla paylaşacağız.
Kabine toplantımızda ilgili bakanlarımızdan son bilgileri aldık. Amacımız afetzede şehirlerimizi alt yapısıyla üst yapısıyla tarihi ve doğal güzellikleriyle eskisinden daha görkemli daha dayanıklı hale getirmektir. İlk gün ne dediysek bugün de aynı hassasiyetle hareket ediyoruz. Yaralar tamamen sarılmadan hak sahibi kardeşlerimiz ev ve iş yerlerine kavuşmadan bize durmak dinlenmek yok.
Tarımda üretimin artması ve kırsalda kalkınmanın sağlanması için çalışmalarımızı çok yönlü bir şekilde sürdürüyoruz. Hayvancılığa destek projesi ile hayvancılık yapan aile işletmelerimizi güçlendirmeyi gençlerimizin ve kadınlarımıza tarım sektöründe daha fazla yer almalarını amaçlıyoruz. İlk kez hayvancılık yapacak genç ve kadınlar bu projeden istifade edebilecek.
Proje kapsamında Tigem işletmelerimizdeki gebe büyükbaş hayvanları uygun maliyetlerde üreticilerimize vereceğiz. Ziraat Bankası’ndan iki yıla kadar ödemesiz üç veya beş yıl geri ödemeli kredi kullanabilecek. Üreticilerimizin bir yıl boyunca aylık asgari ücret tutarı kadar yani toplamda 270 bin liralık bakım ve besleme giderini biz karşılayacağız." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İzmir Valiliği, Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan itibaren yoğunlaşan sismik hareketliliğin uzmanlar ve AFAD ile koordineli şekilde çok yönlü olarak değerlendirildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Ege Denizi'nde, 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İzmir açıklarında, motor arızası nedeniyle sürüklenen lastik bottaki 33 düzensiz göçmen kurtarıldı.