“Dingo’nun Ahırı” sözündeki Dingo kimdir? Tabir nereden geliyor?

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız ancak kaynağını bilmediğimiz deyimler ile ilgili pek çok hikâye anlatılır.
Az sözle çok şey anlatmamızı sağlayan deyimleri gün içinde birçok defa kullanırız. O deyimlerden birisi de "Burası Dingo'nun ahırı mı?" deyimidir. Peki nereden geliyor bu deyim?
Bugün öfkelenip "gelen geçenin belli olmadığı mekanlar" için kullandığımız bir deyiş Dingo’nun Ahırı. Hatta günlük kullanımdaki yeri daha çok argoya yakın.
Bir ortamda gördüğümüz karmaşayı, gelen gidenin belli olmadığı, söz dinlenmeyen ortamları tanımlamak için kullanırız bu deyimi.
Bu deyimin hikayesi şöyle anlatılır:
"Bir zamanlar İstanbul'da tramvaylar atlarla çekilirdi. Aşağı yukarı sürekli yolcu taşıyan atlar, haliyle yoruluyordu. O yüzden Taksim Meydanı'na yakın bir yerde ahır yapılmış. Taksim’deki bu ahırı Dingo adlı bir Rum işletirmiş.
Kimin gelip gittiği belli değilmiş. Kayıtları düzenli tutulmayan bu başıboş ahırda kargaşa ve kavgalar hiç bitmezmiş. Bu karmaşa nedeni ile bazen yorgun atlar dinlendirilmeden yeniden tramvaylara koşulurmuş.
Neticede bu durum, gün boyu bir sürü atın girip çıkmasından dolayı “Burası Dingo’nun ahırı mı giren çıkan belli değil” sözüne ilham kaynağı olmuş.
Giren çıkanın belli olmadığı, kavgaların ve karmaşanın hiç eksik olmadığı bu ahırın durumu kısa zamanda herkesin diline düşmüş. Halk arasında böylesi ortamlara “Dingo’nun ahırı” denilmeye başlanmış ve zaman içinde deyim haline dönüşerek günümüze kadar gelmiştir. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Silivri merkezli depreme ilişkin, "7 binamız az hasarlı bunun dışında hasar söz konusu değil. Fatih'te metruk bir bina yıkıldı. Saha çalışmalarına devam ediyoruz." dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "27 lojistik depo ve 54 cep depo aktif hale getirildi. İstanbul’da barınma talebi olan 51 bin vatandaşımız camilerimizde; 50 bin vatandaşımız da; okul, yurt ve sosyal tesislerde barındırıldı. Toplamda 101 bin vatandaşımızın barınma talebi karşılandı." dedi.
İzmir'de, FETÖ yapılanmasına yönelik Milli İstihbarat Teşkilatı ve jandarma ekiplerince operasyon düzenlendi.
İstanbul Valisi Davut Gül, depremin merkez üssü Silivri ile Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar ve Küçükçekmece ilçelerinde incelemelerde bulundu