Diyarbakır merkezli 10 ilde, "torbacı" olarak tabir edilen ve örgütlü çalıştıkları belirtilen uyuşturucu satıcılarının yakalanmasına yönelik operasyonda gözaltına alınanların sayısı 234'e yükseldi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İran'da üretilen sentetik uyuşturucuları sınır illerden Diyarbakır'a getiren ve çevre illere dağıtan örgüt üyelerinin yakalanması için çalışma başlattı.
8 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından, Diyarbakır merkezli, İstanbul, Bursa, Batman, Şanlıurfa, Van, Muş, Bitlis, Erzurum, Eskişehir ve Mardin'de eş zamanlı operasyon düzenlendi.
"Kökünü Kurutma" adı verilen operasyona, 4 bin 200 polis, 2 helikopter, 20 narkotik madde arama köpeği katıldı.
Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünden konuya ilişkin açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Ülke çapında olduğu gibi İlimizde de özellikle gençlerimizin hayatını tehdit eden metamfetamin maddesinin kullanımı ve satışının engellenmesine yönelik yapılan planlı operasyonlar kapsamında; sentetik uyuşturuculardan İran'da üretilen metamfetamin maddesini Van ilinden temin ederek ilimiz merkezi ve çevre illere getirip satışını organize eden ve bu faaliyetleri örgütlü suç kapsamında icra eden, aralarında kadın şüphelilerin de yer aldığı örgüt yöneticisi, örgüt üyeleri ve bunlara bağlı olarak münferit uyuşturucu madde ticaretini kadınları ve çocukları da kullanarak gerçekleştiren torbacılara, ilimizde üretimi yapılıp batı illerine sevk edilen yüklü miktardaki esrar maddesinin üretim, nakliye ve satışını gerçekleştiren ve sokak satıcılığını yapan şüphelilere yönelik olarak;
21 Haziran 2022 tarihinde Diyarbakır merkezli toplam 11 ilde (Diyarbakır, İstanbul, Bursa, Batman, Şanlıurfa, Van, Muş, Bitlis, Erzurum, Eskişehir ve Mardin) yapılan hava destekli eş zamanlı operasyonda 4 bin 200 personel görevlendirilmiş olup toplam 292 şüphelinin 205 ikamet ve iş yeri adreslerinde arama yapılmıştır.
Ayrıca soruşturma kapsamı ve operasyon süresince İlimiz ve çevre illerde yapılan çalışmalarda; 245 kilo 924,75 gram esrar maddesi ve türevleri, 10 kilo 467 gram metamfetamin maddesi, 36,19 gram kokain maddesi, 97 adet uyuşturucu hap, 5,30 gram eroin maddesi, 2 adet kalaşnikof harp tüfeği, 16 adet tabanca, 6 adet yivsiz av tüfeği, 6 adet hassas terazi, yüklü miktarda suç geliri olduğu değerlendirilen para, terör örgütleri propagandası içerir örgütsel doküman ve bez parçaları, operasyon süresince 234 şüpheli gözaltına alınmış, 400 şahsa yönelik yapılan risk analizi çalışması sonucunda 2 şüphelinin TCK-188, 2 şüphelinin TCK-191 ve 1 şüphelinin de Mala Zarar Verme suçlarından arandığı tespit edilmiştir.
Narkotik konuları başta olmak üzere, toplumun huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla, suç ve suçlularla mücadelede daha etkin bir şekilde rol almak suretiyle, suçluların adalete teslimi noktasında hukuki mevzuatlar çerçevesinde tüm çalışmalar yoğun gayret sarf edilerek devam etmektedir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ekim 2023'ten bu yana devam eden işgal rejimi saldırıları nedeniyle 420 bin Suriyeli mültecinin anavatanlarına döndüğü belirtildi.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu " (Yenidoğan) Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Demokrasi ve insan haklarına inanan ülkeler ve uluslararası mekanizmalar ivedilikle harekete geçmeli, bebek katillerinin hak ettiği cezayı almaları için gereğini yapmalıdır." dedi.
Tarihçi-Yazar Dr. Abdulkadir Turan, "Kudüs küresel hakimiyetin, cihan hakimiyetinin simgesi durumundadır. Dolayısıyla bir çekişme konusu haline gelmiştir." dedi.