Gabar Dağı’ndaki 7 katlı “apartman mağara” görenleri hayran bırakıyor
Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde yer alan ve halk arasında “7 katlı apartman mağara” olarak bilinen tarihi kaya yerleşimi, doğal yapısı ve çok katlı mimarisiyle görenleri hayran bırakıyor.
Güçlükonak Akdizgin köyü Gabar Dağı Kırkağaç mevkinde bulunan, sarp kayalıkların arasına oyularak yapılan bu eşsiz yapı, yedi katlı yapısıyla dikkat çekiyor.
Yetkililer, mağaranın bulunduğu bölgenin tarihî ve kültürel açıdan büyük potansiyel taşıdığını belirtiyor. Mağaranın içinde yaşam alanlarının yanı sıra ibadet ve eğitim amaçlı oyulmuş bölümler olduğu görülüyor.
Halk tarafından “Ulya Şêxa” olarak bilinen 7 Katlı mağarada daha önce yaşamış olduğu ve burada İslam alimlerinin talebe yetiştirdiği yer olarak biliniyor.
Uzun yıllar boyunca yasaklı bölgede bulunan tarihi yapı şimdilerde ise yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlamaya başladı. Bireysel ve grup halinde kafilelerin doğa yürüyüşü yaptığı bölgede bulunan tarihi yapı görenler kendine hayran bırakıyor.
Tarihi yapıları görmek ve doğa severleri buraya getirmek için kulüp kurduklarını söyleyen Cudi yamaç paraşütü spor kulübü temsilcisi Metin Baykara “Burası Güçlükonak’a bağlı Akdizgin köyü apartman mağaraları diye geçiyor. Daha önce yasaklı bölge olduğu için ilk defa buraya geldik. Bundan sonra bu bölgeye daha çok gelmeye çalışacağız. Bu eşsiz yapıyı herkese duyurmaya çalışacağız. Görülmeye değer çok güzel bir yer. Doğa yürüyüşlerimiz için rotamızı buraya yönlendireceğiz.” şeklinde ifadeler kullandı.
“Gelmek isteyenler için burası Şırnak havalimanına 40 km uzaklıkta bir yer”
Herkesin görmesi gereken bir yer olduğunu söyleyen Yerel gezgin olan Devran mola “Daha önce birçok yerde kamp ve doğa yürüyüşü yapmama rağmen kendi büyüdüğüm şehirde ilk defa böyle bir güzelliğe denk geliyorum. Daha önce burayı keşfetmemenin üzüntüsü içerisindeyim. Malum sebeplerden dolayıdır 40 yıla yakındır bu bölgelere girilemiyordu. Şu an herhangi bir yasak olmadığı için rahat şekilde geldim. Burada çok güzel yürüyüş alanları keşfettik, ağaçlardan taze meyveler topladık. Hem doğal güzellik hem tarihi güzellik olsun kesinlikle ama kesinlikle Türkiye’nin her yerinden herkesin görmesi gerektiği bir yer olduğuna inanıyorum. Gelmek isteyenler için burası Şırnak havalimanına 40 km uzaklıkta bir yer, her türlü araçla buraya gelinebilir.” ifadelerine yer verdi.
Burayı görürken tarihe tanıklık ediyoruz diyen Nevzat çoban “Şırnak’tan yaşıyoruz ama daha önce Şırnak’ın bu güzelliğini görmedik. Şehrimizin güzelliklerini yeni yeni keşfetmeye başladım. Apartman mağaraları keşfetmemiz gerçekten çok güzel oldu. Buranın avantajını yaşamak görmek çok güzel bir duygu. Tarihe tanıklık ediyorsunuz, o zamanlarda yaşayan insanların bıraktığı eserleri görüyorsunuz ve onun hissiyatına varıyorsunuz. Buranın turizme açılması bizi çok mutlu etti.” dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in bugün Resmİ Gazete'de yayımlandığı hatırlatıldı.
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde dağda ağaç kesimi yaptığı esnada dengesini kaybeden şahıs uçuruma yuvarlandı. Ağır yaralanan şahıs, ambulans helikopter ile hastaneye kaldırıldı.
2026 yılı hac kurası yarın noter huzurunda gerçekleştirilecek. Kura çekimine toplam 1 milyon 799 bin 835 hacı adayı katılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Lübnan, Gana, Filistin, Gine ve Japonya büyükelçilerini kabul etti.