Hz. Ömer Camii'nde son cuma namazı kılındı

Van’ın en merkezi noktalarından biri olan Beşyol Meydanı'nda yer alan ve yıllardır hem ibadet hem de sosyal buluşma noktası olarak hizmet veren Hz. Ömer Camii, yıkım süreci öncesinde cemaatiyle son cuma namazında buluştu.
Van’ın simge yapılarından Hz. Ömer Camii, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılıyor.
1976’dan bu yana binlerce kişiye ev sahipliği yapan camide son cuma namazı kılındı.
Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan Van Valisi Ozan Balcı, caminin Türkiye Diyanet Vakfı mülkiyetinde olduğunu belirterek yapılan teknik analizler sonucunda güçlendirme yerine yeniden inşa kararı alındığını söylemişti. “Van bir deprem bölgesi. Halkımızın can güvenliği önceliğimizdir. Bu nedenle Hz. Ömer Camii’nin yeniden, modern ve depreme dayanıklı şekilde inşa edilmesi kararı alındı,” diyen Balcı, yeni caminin yaklaşık 8 ay içinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Son hutbede veda mesajı
Bugün kılınan cuma namazında, caminin hutbesinde cemaate ibadete son verileceği duyuruldu. Yatsı namazının ardından cami tamamen ibadete kapatılacak. Caminin içindeki malzeme ve eşyaların taşınmasına başlanırken, altında faaliyet gösteren dükkânların da Kurban Bayramı sonrasında kapatılacağı belirtildi.
Cemaatte hüzün hakim
Camide düzenli olarak vakit namazlarına katılan Yunus Baytuk, duygularını şu sözlerle ifade etti:
“Tabi insan ister istemez duygulanıyor. Hz. Ömer Camii’nin böyle mistik bir yapısı var zaten. Hakikaten böyle Van’ın ruhuna uyabilecek güzel ve merkezi bir yerde. İçerisindeki atmosferi de çok uhuvetli, muhabbetli bir yer. Cami yıkılacağı için hakikaten üzgünüz. Ben de cami esnafındanım, aşağıda dükkanım var. Hem onun hüznü var, bütün vakit namazlarımızı burada cemaatle beraber kılıyorduk zaten. 5 sene oldu hemen hemen bütün vakit namazlarında buradaydık. Yıkılması tabi insanı biraz duygulandırıyor. Ama yapılması gereken bir şey. Cami eskiyse yıkılması gerekiyorsa onun için de yapacak bir şey yok. Aslına uygun yapılması çok güzel olur. Böyle olması da gerekiyor.”
1973’te cami inşaatında çalıştığını söyleyen Necmettin Kayatürk de “73’te demirini bağladım askere gittim. Ben geldikten sonra 76’da faaliyete geçti. Buranın nakışlarını da bizim köylüler yaptı. Biz istiyoruz yıkılmasını çünkü depremde hasar gördü. Hutbede yıkılıp tekrar yapılacağını söylediler.” şeklinde konuştu.
Yeni cami modern mimariyle yükselecek
Hz. Ömer Camii’nin yerine yapılacak yeni yapı, hem modern mimarisi hem de deprem yönetmeliğine uygunluğu ile dikkat çekecek. Eski caminin ruhunu taşıyacak şekilde, daha dayanıklı ve güvenli bir ibadet alanı oluşturulması hedefleniyor.
Vanlıların manevi hayatında önemli bir yeri olan Hz. Ömer Camii, bir döneme tanıklık etmiş yapısıyla hafızalarda kalmaya devam edecek. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete'deki kararlara göre 7 üniversiteye yeni rektör ataması yapıldı.
İzmir'in Menderes ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, 5,300 hap ile 25 gram esrar ele geçirildi, gözaltına alınan 2 zanlıdan 1'i tutuklandı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Kongre ve Kültür Merkezinde bir yıllık değerlendirme toplantısı düzenledi.
Kayseri'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 kilo 436 gram metamfetamin ele geçirildi, 4 kişi gözaltına alındı.