Metro tünelleri olağanüstü durumlarda 1,4 milyon kişiyi barındırabilecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelindeki metro ve demir yolu tünellerinin acil durumlarda büyük ölçekli sığınak kapasitesine sahip olduğunu açıkladı.
Uraloğlu, güncellenen Sığınak Yönetmeliği kapsamında ulaştırma altyapılarının sadece ulaşım amaçlı değil, aynı zamanda ulusal güvenlik ve sivil korunmada stratejik rol üstlendiğini söyledi.
Türkiye genelinde 687 kilometreyi bulan metro tünellerinin, olağanüstü durumlarda yaklaşık 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkânı sağlayabileceği bilgisini paylaşan Uraloğlu, özellikle İstanbul’daki 500 kilometreyi aşan tünel ağının güçlü bir sığınak altyapısı oluşturduğunu vurguladı.
Yeni yapılacak metro hatlarının planlama aşamasından itibaren sığınak özelliğine göre tasarlanacağını belirten Uraloğlu, mevcut hatlarda da eksikliklerin giderileceğini ifade etti.
Demir yolu tünellerinin de gerektiğinde sığınma ve tahliye koridoru olarak kullanılabileceğini kaydeden Uraloğlu, 12,5 metre genişliğe ve 8 metre yüksekliğe sahip çift hatlı tünellerin iki M60 tankın yan yana geçebileceği, hatta bir F-16 savaş uçağının dahi sığabileceği kadar geniş olduğunu aktardı.
Uraloğlu ayrıca, TÜRKSAT’ın Kahramankazan’daki Uydu Yer Sistemleri Yedeklik Merkezi sayesinde olağanüstü durumlarda devlet yayınlarının kesintisiz sürdürüldüğünü hatırlattı. Enerji ve iletim altyapısının yedekli olması sayesinde kriz anlarında dahi yayın akışının aksamadığını belirtti.
Uraloğlu, TÜRKSAT’ın Gölbaşı Yerleşkesi’nde kurulacak yeni veri merkezinin ise Türkiye’nin dijital altyapısı için “stratejik bir sığınak” işlevi göreceğini belirterek, devlet verilerinin tam güvenlik altında saklanacağını ve e-Devlet hizmetlerinin en zor koşullarda dahi kesintiye uğramayacağını ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa’da bir inşaatın tavanının çökmesi sonucu enkaz oluştu; 1 çocuk hayatını kaybetti, 3 kişi kurtarıldı, arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yarın Beştepe’de toplanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği toplantıda, uçak kazasına ilişkin son gelişmeler ile "Terörsüz Türkiye" süreci başlıca gündem maddeleri olacak.
Yetimler Vakfı Siirt Temsilciliği, kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte kentteki ihtiyaç sahibi yetim çocuklara yönelik yardım çalışmalarını hızlandırdı.