Milletvekillerine ömür boyu diplomatik pasaport hakkı

Pasaport kanunda yapılan düzenlemeye göre, milletvekilleri artık ömür boyu diplomatik pasaport taşıyabilecek.
TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın 9 maddesi kabul edildi.
Tasarının birinci maddesinde, kabul edilen önergeyle değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, öğrenim gören çocukların, anne veya babasından dolayı kazandıkları pasaport hakkının, çalışması halinde de devam ettirilmesine ilişkin düzenleme tasarı metninden çıkarıldı.
Pasaport Kanunu'nun diplomatik pasaportlara ilişkin 13'üncü maddesinde ise değişiklik yapılarak, eski bakanlara ve milletvekillerine görevde bulundukları dönemde verilen pasaportların geçerlilik süresi düzenlendi.
Tasarının kabul edilen maddelerine göre, eski bakanlara ve TBMM'nin eski üyelerine görevde bulundukları sırada verilen diplomatik pasaportların, görevlerinin sona ermesi halinde de geçerliliği devam ettirilecek.
AK Partililerin verdiği muhalefetin de itiraz etmediği önerge ile 3 bin 500 eski milletvekili diplomatik pasaport alabilecek. Eski milletvekilleri de artık ömür boyu diplomatik pasaport sahibi olacak.
Diplomatik pasaport kimlere veriliyor?
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen bu düzenlemenin aynen yasalaşması halinde diplomatik pasaport taşıyacakların tam listesi şöyle olacak:
"TBMM üyeleri, TBMM üyesi olmayan bakanlar, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanları, Cumhuriyet Başsavcısı, orgeneraller, oramiraller, eski cumhurbaşkanları, yasama meclisleri eski başkanları, eski başbakanlar ve eski bakanlar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, TBMM Genel Sekreteri, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanı, Valiler, Büyükşehir Belediye başkanları, Büyükelçi unvanını almış olanlar ile Dışişleri Bakanlığı meslek mensupları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı ve bu Başkanlığın yurtdışındaki Program Koordinasyon Ofisi sorumlusu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenler, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirler, ataşeler ve muavinleri, din hizmetleri koordinatörleri, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya milletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenler, siyasi kuryeler." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
FETÖ'nün 9 yıl önceki darbe girişimi sırasında okunarak Müslümanlara büyük moral kaynağı olan selalar, saat 00.13 itibarıyla Türkiye genelindeki 90 bin camide aynı anda yeniden okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Anma Programı’nda yaptığı konuşmada, “FETÖ ile mücadelemiz hız kesmeden, aynı kararlılıkla devam edecek. Burada toprağa düşen kahramanların kanını asla yerde bırakmayacağız. Devletine ihanet edenler, milletine kurşun sıkanlar, ruhunu 1 dolara satan alçaklar bunun bedelini mutlaka ödeyecekler.” dedi.
Batman Valiliği tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 9. yıl dönümünde Atatürk Parkı’nda düzenlenen anma programında; Kur'an tilaveti, sergi açılışı, ödül töreni ve mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Vali Ekrem Canalp, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu tespit edilen yurt dışındaki üniversiteleri tanımama ve bu okullardan mezun olanlara denklik vermeme uygulaması kapsamında 41 üniversitenin kara listede bulunduğunu duyurdu.