6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan çifte depremlerin ardından "Arama Kurtarma" ekipleri oluşturan Umut Kervanı, farklı illerde çok sayıda gönüllüsüne AFAD bünyesinde eğitim aldırmaya başladı.
50 binden fazla insanın vefatı ile sonuçlanan depremlerin ardından bir "Arama Kurtarma" ekibi oluşturmanın gerekli olduğu kanaatine varan ve ardından AFAD ile yaptıkları bir dizi görüşme sonucunda "Arama Kurtarma" ekipleri kuran Umut Kervanı, oluşturduğu gönüllü ekiplerinin eğitimler, AFAD tarafından profesyonel hocalar tarafından verilmeye başlandı.
İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde kurdukları ekiplerin bir kısmının eğitimleri başlarken diğer ekiplerin eğitimleri de yakın zamanda başlayacak.
2 hafta boyunca her gün pratik ve teorik olarak; enkazda canlı arama, enkaz kaldırma, sismik-akustik dinleme, ekip çalışması, ekipmanların tanıtımı ve kullanımı gibi birçok eğitimler alınıyor.
Umut Kervanı Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük
"İhtiyaç olması halinde hem ülkemizde hem yurt dışında 7/24 yardıma hazır olacağız"
Kurdukları ekiplerin önemine ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Umut Kervanı Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük, "Hem ülkemiz hem de dünyada bir yıl içerisinde yüzlerce felaket ile karşı karşıya kalıyoruz. Yakın zamanda Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen ve on binlerce insanımızın hayatını kaybettiği bir deprem gerçeği ile karşılaştık. Orada yaklaşık olarak kaldığımız 3 aylı süre içerisinde insanların temel ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptık ama arama-kurtarma eksikliğimizi fark ettik. Vakıf olarak meseleye bakış açımız sadece veren ile alan el arasında köprü olmanın yeterli olmadığını, insanların gereksinim duyduğu alanlarda çalışma yapılması gerektiğini biliyoruz. Bunlardan birisi de afete hazırlıktır. Umarım böyle bir şey yaşanmaz ama tüm hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Afet ile ilgili genel sıkıntı, afet yaşandıktan sonra oluşan eksiklikler üzerinden konuşmaktır. Afet yaşanmadan önce hazırlıkların yapılması gerekir. STK'lara düşen görev de bu anlamda ekipler oluşturmaktır. Umarım ihtiyaç olmaz ama ihtiyaç olduğunda hem ülkemizde hem de dünyanın çeşitli ülkelerinde 7/24 yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyoruz." dedi.
AFAD Eğitmeni Emre Hamdi Başaran
Silivri Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü’nde görevli olan ve AFAD bünyesinde eğitimler veren Emre Hamdi Başaran, "Umut Kervanı zorlu hava koşullarında da çalışmalarını sürdürüyorlar. Yaptığımız teorik eğitimlerin ardından uygulamaya geçtiler. 6 Şubat'tan sona duyduğumuz en net ses 'sesimi duyan var mı?' olmuştu. Umut Kervanı Arama Kurtarma ekibi burada sesli aramaları yapıyor. Ardından sismik akustik dinleme cihazlarını kullanacaklar. Kazazedenin yerini belirledikten sonra hangi yöntemle kurtarma faaliyeti yapacaklarına karar verip ekip olarak kurtarma aşamasına geçmiş olacaklar." diye konuştu.
"Deprem bölgesinde gönüllü ekiplerle aynı dili konuşamıyorduk ama burada artık aynı dili konuşabiliyoruz"
Deprem alanında birçok gönüllü, iyi niyetli ekibin olduğunu ancak kendileriyle aynı dili konuşamadıklarını aktaran Başaran, "Örneğin 3 düdük çaldığımızda 'çık çık çık' anlamına gelen sinyalizasyon birimlerimiz vardı. Ancak farklı birimlerden gelen ve henüz bu alanda eğitim almamış arkadaşlar beden gücü ile çalışmaya katılan arkadaşlar vardı. Ancak aynı dili konuşamadığımız için zaman zaman aksaklıklar olabiliyordu. Burada artık aynı dili konuşabiliyoruz. Görünüşte bir düdük basit gibi gözükse de bir düdükle arkadaşlarımızın çalışmalarına son vermesi veya alanı terk etmeleri anlamına gelen, profesyonel anlamda çalışmaları yapabiliyorlar." şeklinde konuştu.
Umut Kervanı Arama Kurtarma Ekip Sorumlusu Mehmet Menteş
"Türkiye'nin birçok ilinde arkadaşlarımız eğitim alacaklar"
Umut Kervanı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Arama Kurtarma Ekip Sorumlusu Mehmet Menteş de başladıkları eğitime ilişkin şunları söyledi:
"Daha önce deprem tecrübemiz olduğundan dolayı bu eğitimleri almaya başladık. Teorik eğitimleri geçip pratik eğitimlere başladık. Aldığımız eğitimleri en kısa zamanda Türkiye'nin birçok ilinde çok sayıda arkadaşımız, gönüllümüz de almaya başlayacak. Allah muhafaza olası bir afet durumunda sahaya inmek için hazır olacağız."
Umut Kervanı, kurdukları "Arama Kurtarma" ekiplerine malzeme desteği sunmak isteyen hayırseverleri yapacağı bağışları da kabul edecek. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Valisi Ekrem Canalp, 2024 yılı boyunca Batman'da gerçekleştirilen asayiş faaliyetlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, üniversitenin son yıllarda elde ettiği başarılar ve geleceğe yönelik hedefler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kentteki rezerv alanlarında incelemelerde bulunan Malatya Valisi Seddar Yavuz, rezerv alanlarındaki ilk konut teslimatlarının şubat ayında gerçekleştirileceğini söyledi.
HÜDA PAR İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Başkanlığı, çalıştığı çiftlikte evine yapılan baskınla gözaltına alınıp herhangi bir suç isnadı olmadığı için serbest bırakılan Özbekistanlı Hanife Mirganieva’nın İstanbul Göç İdaresi tarafından 15 gündür Çatalca Geri Gönderme Merkezinde tutulmasına tepki gösterdi.