D vitaminin aşırı kullanımına dikkat!

Uzmanlar, vücudun hücrelerinin görevlerini düzgün yapması ve sağlıklı olması için D vitaminin oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Altunal konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Çoğu insan yeterli düzeyde D vitamini almaz, o yüzden sık sık takviyeler kullanılır. Fakat burada bilinçsiz kullanılan D vitamini takviyeleri nadiren D vitamini zehirlenmesine neden olabilir.
Yüksek kan kalsiyumu seviyeleri
D vitaminin en önemli rollerinden biri, yediğimiz yiyeceklerdeki kalsiyumun bağırsaklardan emilmesine yardımcı olmaktır.
Bununla birlikte D vitamini düzeyiniz yüksekse, emilen kalsiyum miktarı da artabilir. Kan kalsiyum düzeyinin yükselmesi, tehlikeli yan etkilere neden olabilir.
Bu yan etkileri arasında mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, baş dönmesi, kafa karışıklığı, aşırı susuzluk ve sık idrara çıkma sayılabilir.
Bulantı kusma ve iştahsızlık
Fazla D vitamini alımının yan etkilerinin çoğu kandaki artan kalsiyum düzeylerine bağlıdır. Ancak bu belirtiler kan kalsiyumu yüksek olan herkeste görülmez. Genellikle D vitamininin aşırı alımına bağlı kan kalsiyum düzeyi 12 mg/dl üzerine çıktığında yan etkiler ortaya çıkmaktadır.
Mide ağrısı kabızlık ve ishal
Mide ağrısı, kabızlık ve ishal genellikle gıda intoleransı ya da irritabl bağırsak sendromu bulgularıdır. Fakat D vitamini zehirlenmelerinde de ortaya çıkabilir.
Kemik kaybı
D vitamini kalsiyum emilimi ve kemik metabolizması için oldukça önemlidir. Fakat gereğinden fazla D vitamini almak bu süreci tersine çevirebilir.
D vitamini zehirlenmesinin birçok bulgusu kan kalsiyum seviyelerindeki artışa bağlansa da, K2 vitamini düzeylerini düşürebileceği ve buna bağlı bulguların da ortaya çıkacağı söylenmektedir.
K2 vitamini kalsiyumu kemiklerde tutarak, kalsiyumu kanın dışında tutar. D vitamininin aşırı yüksekliğinin K2 vitamin etkinliği azaltabileceği düşünülmektedir. Otla beslenen hayvanların eti ve sütü de K2 vitamini açısından zengindir. Kemikleri korumak için bu besinler tüketilebilir ya da K2 vitamini desteği alınabilir.
Böbrek yetmezliği
D vitaminin aşırı alımı sıklıkla böbrek hasarına neden olabilir. Yapılan çalışmalar D vitamini zehirlenmesi olan kişilerde orta ya da şiddetli böbrek hasarı bildirmiştir.
Lütfen D vitaminini kontrolsüz olarak kullanmayın. Unutmayın ki, vücutta depo edilen bu vitaminin fazlası oldukça tehlikeli olabilir. Doktorunuzun takibinde ve önerdiği düzeylerde D vitamini kullanmak uygun bir yaklaşım olacaktır." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Sağlık-Sen Batman Şubesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir hekime yönelik bıçaklı saldırıya tepki gösterdi. Sendika, sağlıkta şiddetin yapısal bir sorun haline geldiğini vurguladı ve kalıcı çözümler talep etti.
Deprem gibi afet durumlarında medyanın sorumluluğunun arttığını belirten Prof. Dr. Süleyman İrvan, medyadan hem yeterince hızlı olması hem de teyitsiz bilgiler aktarmamasının beklendiğine dikkat çekti.
İmplantların ömür boyu kalıcı olacağı düşüncesinin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, bazı durumların implant kaybıyla sonuçlanabileceğini söylüyor.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uzmanı Doktor Celal Ayral, kronik hastalıklar ve bağışıklık sistemi sorunlarında modern tıbbın tek başına yeterli olmadığını belirterek, geleneksel tıbbın bilimsel temellerle desteklenerek modern tıpla entegre edilmesi gerektiğini söyledi.