Küçük esnaf, son zamanlarda gittikçe artış gösteren ve işlerini durdurma noktasına getiren zincir marketler ile ilgili yetkililerinden bu duruma önlem almasını istiyor.
Batman'ın Kozluk (Hezo) ilçesinde son zamanlarda artmaya başlayan zincir marketler, küçük esnafın işini bitirme noktasına getirdi.
Küçük esnafın günden güne kepenk kapatma noktasına geldiğini söyleyen esnaf, zincir marketlerin yayılma alanına ve çalışma sürelerine düzenleme getirilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Bellerinin büküldüğünü ve işlerinde ciddi oranda düşüş yaşandığını kaydeden küçük esnaf; yüksek kira ve elektrik faturalarının da kendilerini iş döndüremez hale soktuğunu dile getirdi.
Esnaf, İlke Haber Ajansı'na konuyla ilgili sıkıntılarını dile getirdi.
Yaklaşık 15 yıldır esnaflık yaptığını belirten Mehmet Sönmezsoy, "Önceleri işlerimiz baya iyiydi, ta ki zincir marketler açılıp çoğalana kadar. Neredeyse her köşe başında zincir marketleri görebiliyoruz. Bunlar bizi baya etkiledi. İşyerimizi kapatma noktasına geldik. Biz kirada değiliz, satışlarımız yarı yarıya düştü. Kirada olanların bir kısmı kapattı, bir kısmı da kapatma noktasına geldi. Çünkü evi geçindiremez duruma geldiler." dedi.
"Yetkililerin bunlara bir önlem alması lazım"
Konuşmasının devamında Sönmezsoy, "Yetkililerin bunlara bir önlem alması lazım. Onlara o kadar tolerans tanınmaması lazımdı. Her biri birer tane açar, normaldir. Ama bakıyoruz her biri 2-3 tane açmaya başladı. Vatandaşlarımızın küçük esnafa sahip çıkması lazım. Onların küçük esnafı bu kadar zor durumda bırakma hakları yok. Bu konuyu bizzat belediye başkanıyla da görüştük. Belediye başkanı, 'Elimizden gelen bir şey yok.' diyor. Bu konuda o da yanlış yapıyor. Belediyenin de onlara bu kadar tolerans tanımaması lazımdı. Kendi halkını düşünmeliydi. Onlara giden para, Kozluk dışına çıkıyor. Yalnız buraya gelen para, Kozluk içinde kalıyor. Burada gidip geliyor. İnşallah yetkililer, bizi duyar ve buna bir önlem alırlar. Yine de belli başlı müşterilerimiz var, ama borç alan yanımıza, peşin alan oraya gidiyor. Örneğin, şu an bir apartmanın alt kısmındayız. Öğretmenler falan var ve hepsi oralara gidiyorlar." ifadelerini kullandı.
"Çoğu insan kira ve zincir marketlerden dolayı dükkânını kapatıyor"
Vatandaşın kendilerine gelince veresiye, zincir marketlere gidince peşin alışveriş yaptığına dikkati çeken esnaftan Remzi Uysal, "Zincir marketler açılınca ister istemez işlerimiz etkileniyor. Bir de kiralarımız çok yüksek. İlçemizde esnafın yüzde 20'si kiraları için çalışıyor. Ben, bin 700 TL yan komşum 3 bin TL kira ödüyor. Çoğu insan kira ve zincir marketlerden dolayı dükkânını kapatıyor. Zincir marketler açılmadan önce çok daha iyiydi. İşlerimizi yüzde 50 oranında olumsuz etkiliyor. Vatandaş, peşin oldu mu gider büyük marketlere, veresiye oldu mu bize gelirler. 'Bir hafta sonra ödeyeceğim.' der. Bir yıl sonra gelip öder. Bizim marketlerde aslında fiyatlar daha uygun. Bir parça gösterirler uygun, diğer parçalar ise hep yüksek. Ve bizim milletimiz maalesef hep oralara kayıyorlar. Kapatma aşamasına gelen baya küçük esnaf var. İstiyoruz ki küçük esnafa sahip çıkılsın." diye konuştu.
"Esnaf kendini kurtaramıyor"
Furkan Sönmezsoy da "Son 2 aydır işler düşmüş, daha da düşecek. Çünkü son zamanlarda zincir marketlerin sayısında baya bir artış yaşanıyor. Bu yüzden yavaş yavaş tüm küçük marketler kapanmaya doğru gidiyor. Her küçük esnafın satışı eskiye nazaran baya kötü. Elektrik, su, kira. Esnaf, kendini kurtaramıyor. Bu marketler daha da fazlalaşacaktır." şeklinde konuştu.
"Her yerde açılmasın"
Zincir marketlerin çalışma saatlerine düzenleme getirilmesinin ve alanlarında sınırlama olmasının önem arz ettiğine değinen İsmail Akçıl ise şunları kaydetti:
"Bu durum bizi çok etkiliyor. Kiramızı, elektrik faturamızı ödeyemez hale gelmişiz. Kepenk kapatan esnaf kardeşlerimiz de çok var. İnanın ki ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bir TL veya 50 kuruş indirimde olursa oralardan alışveriş yapıyor vatandaş. Bize gelince, 'Borca yazın.' diyorlar. İnanın ki veresiye defterimiz hepsi doludur. Gerekli merciler buradan sesimizi duyarlarsa iyi olurdu. Yetkili merciler, bu noktada en azından küçük esnafa da yardımcı olsunlar. Bütün mahallelerde market açıyorlar. Bu da olmaz. En azından onların belirli bir yerleri olsun. Her yerde olmasın yani. Bir de akşam 20.00 ile 21.00'a kadar açık kalıyorlar. Gündüz çalışıyorlar ama gece bari küçük esnafa bırakılsın." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, COP16 kapsamında gittiği Riyad’da Türkiye’nin “Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı”nı açıkladı.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Engellilerin daha huzurlu, mutlu ve eşit bir yaşam sürmeleri için çalışmalarımızı artan bir azimle sürdüreceğiz." dedi.
Son günlerde birçok İslam beldesinde yaşananların Gazze'yi unutturmaması gerektiğini belirten sivil toplum kuruluşu temsilcileri, "Orada hâlâ bir damla suya, bir lokma ekmeğe muhtaç, soğuktan ölen çocukların olduğunu unutmayalım." dedi.
Millî Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya gelecek.