Afrin Kurtuluş Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı

Bağımsız Kürt Rabıtası tarafından düzenlenen Afrin Kurtuluş Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.
Gaziantep'te, Afrin'de yaşayan ve PKK'den zarar gören bütün etnik grupların ileri gelenlerinin, kanat önderlerinin ve kentteki temsilciler ile yabancı ülkelerde yaşayan Afrinlilerin katılımıyla düzenlenen Afrin Kurtuluş Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.
Afrin'in önde gelenlerinin yer aldığı 100 kişilik ekip, gün boyu süren bir toplantı gerçekleştirdi. 30 kişilik meclisin seçildiği kongre sonunda 11 maddelik sonuç bildirgesi yayımlandı.
Sonuç bildirgesinde, Afrin yönetiminin ve çevresinin Afrin halkına teslim edilmesi gerektiği belirtildi.
Kongrenin sonuç beyannamesini okuyan kongre üyelerinden Azad Osman, "Şu an durumlara ve mevcut koşullara bakarak yardım edilmesiyle Afrin halkımızın geçirdiği bugünler için halkın isteklerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Afrin'i yöneten PKK ve sağ kolu terörist partisini temsil eden PYD, başarısız siyaset sonucunda yıkıcı bir savaşa sebep olması nedeniyle hiçbir zaman Afrin halkının siyasi görüşlerini önemsemedi. Bunlara istinaden Afrin'i temsil eden tüm siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve önde gelenlerle Afrin Kurtuluş Konferansı'nın düzenlenmesi kararını aldık. Amacımız, siyasi ve barışçı bir çözüm yoluyla Afrin halkını, PKK'nın uyguladığı ölüm ve yıkım ortamından çıkarmak. Halka destek olup, sivil insanların yaşamlarını korumak, politik çözümler, barışçıl çerçevelere dayanarak kentimizi savaş ve yıkımın dehşetinden kurtulmasını sağlamak için bir aradayız. Yapılan toplantıda Suriye iç ve dış çevre ile kardeşlik duygularını sağlamak için Afrin kentinin temsilcileri olarak aşağıdakileri vurguladık." dedi.
Toplantıda alınan 17 maddelik karar şöyle:
1 - Afrin ve köylerinde barışın ve güvenliğin sağlanması.
2 - Afrin'e tuzaklanan mayınların temizlenerek giriş-çıkışların güvenli şekilde sağlanması.
3 - Tüm toplumsal oluşumları (dinsel-ırksal ve mezhepsel) saygı ile karşılamak.
4 - Eğitim, sağlık ve adaletin düzenli şekilde sağlanması.
5 - Kadın haklarının korunması ve eşitliği.
6 - Halkta bulunan silahları arındırmak.
7 - Afrin'de cezaevinde bulunan parti ve fikir mensuplarının bırakılması ve ulusal barışa davet edilmesi.
8 - Şehir ve ilçelerin tüm idaresini Afrin'i oluşturan topluma, aynı zamanda uzman ve akademisyenler ile yeterlilik durumu bulunanlara verilmesi.
9 - Afrin halkı tarafından yerel meclisin seçilmesi, seçimlerin hukuki ve medeni sivil toplum kuruluşları tarafından gözetlenmesi ve düzenli şekilde yapılması.
10 - Son olaylardan sonra Afrin şehrinde heyetler oluşturarak mağdur olanların tespit edilerek yardım yapılması.
11- Hiçbir partiye mensup olmayan Afrin halkından, yerel emniyet güçlerinin oluşturulması, Afrin'in koruması ve emniyetin gerçekleşmesi.
12- Zorunlu askerlik olmaksızın yerel meclisin sandığından oluşan ücretler ile gönüllü emniyeti güçlerinin oluşturulması.
13- İntikam, nefret ve şiddetin ortadan kaldırılması, iç ve dış barışın gerçekleştirilmesi, saygı ve sevgi kültürünün ekilmesi ve tüm çevrenin Afrin'de emniyetin ve huzurun bulunduğunu ve terörden arındığını yaymak.
14- Tüm kuruluşların temiz ve teknokrat bir şekilde etkinleştirilmesi.
15- Medya özgürlüğü, demokratik eylemler ve fikir özgürlüğü.
16- Yakıt, elektrik ve su gibi ihtiyaçların temin edilmesi
17- Türkiye-Afrin arasında kapıların açılması, giriş ve çıkışların kolaylaştırılması.
Öte yandan, kurulan meclisin çalışmalarının önümüzdeki günlerde daha da netlik kazanacağı bildirildi. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
FETÖ'nün 9 yıl önceki darbe girişimi sırasında okunarak Müslümanlara büyük moral kaynağı olan selalar, saat 00.13 itibarıyla Türkiye genelindeki 90 bin camide aynı anda yeniden okundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Anma Programı’nda yaptığı konuşmada, “FETÖ ile mücadelemiz hız kesmeden, aynı kararlılıkla devam edecek. Burada toprağa düşen kahramanların kanını asla yerde bırakmayacağız. Devletine ihanet edenler, milletine kurşun sıkanlar, ruhunu 1 dolara satan alçaklar bunun bedelini mutlaka ödeyecekler.” dedi.
Batman Valiliği tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 9. yıl dönümünde Atatürk Parkı’nda düzenlenen anma programında; Kur'an tilaveti, sergi açılışı, ödül töreni ve mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Vali Ekrem Canalp, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu tespit edilen yurt dışındaki üniversiteleri tanımama ve bu okullardan mezun olanlara denklik vermeme uygulaması kapsamında 41 üniversitenin kara listede bulunduğunu duyurdu.