"Kudüs şairi" Nuri Pakdil vefat etti

Kudüs şairi olarak tanınan Yazar Nuri Pakdil, hayatını kaybetti.
Bir süredir Ankara'daki bir hastanede tedavi gören Kudüs şairi olarak tanınan Yazar Nuri Pakdil, 85 yaşında vefat etti.
Pakdil için Yarın İkindi namazına müteakip Hacı Bayram Camii'nde cenaze namazı kılınacağı, ardından Tacettin Dergahında defnedileceği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taziye mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da, Pakdil'in vefatın üzerine, "Edebiyatımızın en değerli şahsiyetlerinden biri olan, Kudüs Şairi Sayın #NuriPakdil Beyefendi'ye Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.Mekanı cennet olsun." mesajını paylaştı.
HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam'dan taziye mesajı
HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Twitter hesabı üzerinden "Kudüs şairi Nuri Pakdil Bey’in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Daima, 'Ne mutlu Müslümanım diyene!' diyerek gönüllerde yer edinen şair, mütefekkire Yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Nuri Pakdil bey Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Bir güzel insan daha göçtü... Mekanı cennet olsun." dedi.
Nuri Pakdil kimdir?
Biyografi info'nun bilgilerine göre, 1934 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Pakdil, ilkokuldan itibaren yazmaya başladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1965 yılında mezun oldu.
1964 yılında İstanbul'da Yeni İstiklâl Gazetesi'nde sanat sayfaları düzenledi. Üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi sanatçı, edebiyatçı ve düşünürlerle yakın ilişkiler kurdu. Hukuk Fakültesi’nden 1965 yılında mezun olduktan sonra 1967 yılına kadar Hukuk Müşavirliği yaptı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra bu mesleği ilkelerine ters bulan Pakdil, avukatlık yapmadı. 1967 yılından 1973 yılına kadar Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman olarak çalıştı.
1969 yılında Edebiyat dergisini çıkardı. 1972 yılında da Edebiyat Dergisi Yayınları'nı kurdu ve 1984 yılına kadar devam etti. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı. Paris ve Roma'ya gitti; gezi izlenimlerini Batı Notları adlı kitabında anlattı. Nuri Pakdil, Edebiyat Dergisi'nde yazanlara müstear isimler takmakla meşhurdu. Kendisinin de 16 farklı ismi vardı. En çok "Ebubekir Sonumut" adını kullanıyordu.
1984 yılında kitap yazmaya ara verdi. 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan çıkardığı “Sükût Sûretinde” isimli kitabıyla suskunluğunu bozdu ve ard arda kitaplar yayınlamaya başladı.
Kasım 2014'te Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü'nün ilkini aldı.
2014 yılında yaptığı bir açıklamada "muhafazakar değilim devrimciyim" ifadesini kullanarak sağcı veya solcu olmadığını belirtip "İslamcı" olduğunu niteledi.
"Özgürlükçü, emekten yana olan dinden yanayım." şeklinde ifadeleri de mevcuttur.
"Ankara'da yaşayıp da Ankara'dan nefret eden" Nuri Pakdil’in en sevdiği şehirler sırasıyla Mekke, Medine, Kudüs, Şam, İstanbul, Bitlis, Paris’tir.
Türk edebiyatında Necip Fazıl Kısakürek ile başlayan Sezai Karakoç’la süren büyük akımın üçüncü halkası olarak gösterilen Nuri Pakdil uzun yıllar Edebiyat Dergisi'ni çıkarmıştı. Pakdil bir röportajında Hazreti Muhammed'i “Ulu Önder” olarak nitelemiş, Atatürk'ün “Ulu Önder” olarak anılmasına karşı çıkarak “Bizim tek ulu önderimiz vardır, o da Hazreti Muhammed’dir” demişti.
Ankara'da yaşayan Nuri Pakdil, bayram ziyareti nedeni ile gittiği Kahramanmaraş'da kaldığı otelde 8 Haziran 2019 tarihinde küçük bir kaza geçirerek Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü, yapılan muayenesinde düşmeye bağlı olarak sol kalçasının kırdığı tespit edildi.
11 Haziran 2019 tarihinde Ankara Şehir Hastanesi'nde ameliyat oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Ankara Valisi Vasip Şahin, Pakdil'i hastanede ziyaret etti. Bakan Koca, ziyaret sırasında Pakdil'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştürdü.
Nuri Pakdil, 15 Ekim 2019 tarihinde üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle Ankara Şehir Hastanesinde tedavi altına alındı.
Nuri Pakdil, hayatı boyunca hiç evlenmedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın İstanbul, Van ve Adana'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde okunan Mevlid mesajında Hazreti Muhammed’in direniş, kardeşlik ve vahdet öncüsü olduğuna işaret edilerek, “Müslüman coğrafyalara dayatılan, vicdan ve insafı rafa kaldıran, amansız ve orantısız bir savaşın karşılığı ancak kutlu bir direniştir” ifadesi vurgulandı.
Peygamber Sevdalıları Vakfı Onursal Başkanı Mehmed Göktaş Hoca, İstanbul'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Gazze dünyaya İslam'ın aynen asr-ı saadette yaşanılır olduğu gibi yaşanıldığını gösterdiler. Gazze'deki kardeşlerimiz bizlere öyle bir miras bıraktı ki inşallah İslam aleminin halifeye kavuşmasına da vesile olacaktır." dedi.
İstanbul'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde konuşan Dünya Alimler Birliği Filistin Komisyon Başkanı ve HAMAS Milletvekili Mervan Ebu Ras, "Gazze halkı bunca aya rağmen ne Trump'ın projesine ne Netanyahu'nun açlık ambargosuna teslim olmadı. Gazze halkı ve direnişi olarak bizler silahı ve cihadı bırakmayacağız. Filistin topraklarının her parçasını fethedene kadar bu silahlı mücadeleye devam edeceğiz." dedi.
İstanbul'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde konuşan Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, Ey Selahattin'in torunları, Nurettin Zengi'nin çocukları! Hiçbir şekilde tembelliğe yer yok, rehavete yer yok. Yakın bir zamanda -bakın göreceksiniz- Allah'ın izniyle yakın bir zamanda tekbirlerle Mescid-i Aksa'ya gireceğiz ve orada biz fetih namazını Allah'ın izniyle kılacağız." dedi.