Şifa kaynağı 'uçkun kökü' tezgâhlardaki yerini aldı

Doğu Anadolu Bölgesinde yüksek dağlarda yetişen uçkun bitkisinin kökü tezgâhlardaki yerini aldı.
Doğu Anadolu Bölgesindeki yüksek dağlarda yetişen, şeker, tansiyon, astım ve ülser gibi hastalıklara faydalı olan uçkun bitkisi kökü, tezgâhlardaki yerini aldı.
Su içerisinde kaynatılarak içildiği uçkun kökünün birçok derde deva olduğunu belirten seyyar satıcılar, kilosunu 20 liradan sattıkları bitki kökünün halk tarafından rağbet gördüğünü söylediler.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde uçkun kökü satıcılığı yapan Remzi Çınaklı, uçkun kökünün şifa kaynağı olduğunu belirtti.
Uçkun kökünün bilimsel olarak her derde deva olduğunun kanıtlandığını dile getiren Çınaklı, uçkunun halk dilinde doğal ilaç olarak nitelendiğini belirtti.
özellikle kanser ile mücadelede kullanılan uçkun kökünün, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil ettiğini ifade eden Çınaklı, "Uçkun, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bölgemizde bu bitki, yayla muzu olarak adlandırılmaktadır. 4 bin metre yükseklikteki dağlarda yetiştirilen uçkun, karların erimesi sonucunda ortaya çıkmaktadır." dedi.
Uçkun kökünün kilosunu 20 liradan sattığını söyleyen Çınaklı, "Bahar aylarının başlarında dağda yetişen uçkunun bitmesiyle birlikte, özelikle farklı bölgelerdeki insanlar tarafından bu bitki kökü sipariş verilmektedir. Bazen kendimiz gidip getiriyoruz, bazen de bu işi yapanlardan getirmelerini istiyoruz. Getirilen uçkun bitkisinin kökünü tezgâhlarımızda satışa sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Uçkun kökünün faydaları
Bilimsel olarak ‘Reun Ribes' adlandırılan uçkun kökü, özellikle kanser ile mücadelede kullanılan şifa kaynağı bitki olup, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil eder. İçeriğinde kimyasal maddeler barındırdığı tespit edilen bitki kökü, birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır.
özellikle lösemi kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde faydalı olan uçkun kökü, polifenol açısından zengin olması ile de büyük önem taşımaktadır. Mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran bitki, aynı zamanda kusmayı da önlemektedir. Şeker, tansiyon hastalıklarına da deva olan uçkun, afrodizyak özelliğine de sahiptir. Kabız gidermekte başarılı olmasının yanı sıra, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroid, ülser gibi vakalara da iyi gelmektedir. Grip, ateşli hastalıklar, böbrek rahatsızlığı, yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi etmenlere de büyük yararı dokunmaktadır. özellikle kan şekerini düzene sokmakta başarılı olan bitki, iştah açma özelliğine sahip olup, kişinin kendini zinde ve dinç hissetmesini sağlamaktadır. Kolesterolü düşürme de fayda sağlayan bitki kökü, kalp rahatsızlarının oluşmasını engellemekle beraber, bağışıklık sistemini de güçlendirir. (M. Hüseyin Temel, Yunus Sırat – İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “34 kilometrelik Siirt-Kurtalan Hattı ile Siirt’in merkezine kadar demiryolunu getirmiş olacağız. Böylece Siirt il merkezi ulusal demiryolu ağına da bağlanmış olacak." dedi.
Memur-Sen Batman Engelliler Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Çelik, kamu binalarından eğitime, sağlıktan dijital hizmetlere kadar birçok alanda engellilerin ciddi sorunlarla karşılaştığını söyledi.
NATO Genel Sekreteri, ittifak dışişleri bakanlarının gayriresmî toplantısına hazırlık kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü İç Anadolu’nun Doğusu, Tokat, Gümüşhane, Erzincan ve Tunceli ile Giresun, Ordu ve Trabzon illerinin iç kesimlerinde kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu.