‘Türkiye'nin Kültür Atlası’ kitabının yazarlarına tepkiler sürüyor

Batman’a yönelik ağır hakaret ve iftiralara yer veren, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarında çıkan “Türkiye'nin Kültür Atlası” kitabının yazarlarına bir tepki de Türkiye Yazarlar Birliği Batman İl Temsilcisi Prof. Dr. Şemsettin Dursun'dan geldi.
Batman’daki kadınların yüzde 50'sinin düzenli işkence gördüğü, her 5 çocuktan birisinin aile içinde ensest ilişkiye maruz kaldığı ve intiharlar sıralamasında TÜİK verilerine göre sonuncu olmasına rağmen ilk sırada gösterildiği gibi ağır iftira ve iğrenç hakaretlere yer verilen kitaba tepkiler sürüyor.
Mesnetsiz iddialarla Batman’a yönelik ağır iftira ve hakaretlerde bulunan "Türkiye’nin Kültür Atlası" kitabının yazarlarını şiddetle kınadığını belirten Türkiye Yazarlar Birliği Batman İl Temsilcisi Prof. Dr. Şemsettin Dursun, "Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları arasında çıkan 'Türkiye’nin Kültür Atlası' adlı sözde kültür kitabında Batman'ımızın güzel insanlarına yönelik hak etmedikleri aşağılayıcı ve tahkir edici yaklaşımlarını şiddetle reddediyor ve aynen iade ediyorum. Batman'daki kadınların yüzde 50'sinin işkence gördüğü, her beş çocuktan birisinin aile içinde ensest ilişkiye maruz kaldığı, başlık parası karşılığı zorla evlendirme, evlilik sonrası sistemli işkencelerin intiharların sebebi şeklinde gösterilmesi gibi aslı-astarı olmayan, hiçbir bilimsel veriye ve kanıta dayanmayan, tamamen kulak dolgusu bilgilere dayanan iğrenç bir iftira olarak değerlendiriyorum." dedi.
"Bu çalışma tamamen bir art niyet ürünü"
Batman'a yönelik hakaret ve iftiraların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Dursun, "Bu çalışmada; Batman, intihar sıralamasında TÜİK verilerine göre sonuncu sırada iken, ilk sırada gösterilmesi, Batman'ı tanıtma adına, her türlü iğrençliği ve iftirayı reva görmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu çalışma tamamen bir art niyet ürünü, sahadaki Batman gerçekliğiyle örtüşmeyen, hayal mahsulü; şehrimize, insanımıza tepeden bakan, kibir kokan bir anlayışın ürünüdür. Ben Batmanlıyım. Çocukluğum, gençliğim hep Batman'da geçti. Geniş bir çevrem var. Sosyal bir insanım. Bütün sosyal katmanlara yönelik konferanslarım, seminerlerim oluyor. Adı geçen kitapta iddia edilen iftiralar söz konusu değildir." diye konuştu.
"Batman'ın güzel insanlarına hak etmedikleri iğrenç iftira, hezeyan ve aşağılamayı reddediyoruz"
Açıklamasının devamında Dursun şunları söyledi: "Bu satırların yazarları; Batman'ın güzelliğini, mertliğini, misafirperverliğini, entelektüelliğini göz ardı ederek, tepeden bakan, tekebbürle yaklaşan bir ruh halini yansıtmaktadır. Bu tip mütekebbir insanları en güzel şekilde tasvir eden Tolstoy şöyle der; 'İnsanoğlunun değeri bir kesirli sayı ile ifade edilecek olursa; pay, gerçek değerini, payda ise kendini ne zannettiğini gösterir. Payda büyüdükçe değeri küçülür.' Bu beylerin paydaları alabildiğine büyüktür. İnsanlara tepeden bakan, kibirli insanların ruh hali böyle bir şeydir. Bu ruh halini taşıyan insanlar, aşağıladıkları insanlara her türlü iğrençliği, iftirayı atmakta bir beis görmezler. Güzel Batman'ımın güzel insanlarına hak etmedikleri, iğrenç iftira, hezeyan ve aşağılamayı reddediyor ve bunu sahiplerine aynen iade ediyorum."(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, "Küresel Vicdan Yürüyüşü çığ gibi büyümeli ve dünyanın farklı ülkelerinden herkes bu yürüyüşe destek vermelidir. Halkın temsilcileri buna destek vermelidir. Ülkelerde bulunan parlamenterler, milletvekilleri bu vicdani yürüyüşe sahip çıkmalıdır." dedi.
HÜDA PAR İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, asıl mücadelenin, insanların mülteci olmak zorunda kalmadığı bir dünya kurmak olduğu ifade edildi.
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı düzenlediği basın açıklamasında “Gazze halkının kararlı ve dik duruşu, dünya halklarına bir muştu, bir rehber ve bir yol gösterici olmuştur.” denildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Asrın felaketi tamamen ortadan kalksın diye 2025 bütçesine 584 milyar liralık kaynak ayırdıklarını ifade eden Erdoğan, "Yıl sonunda tüm şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmayı, geride yarım kalan tek bir hikâye bırakmamayı hedefliyoruz." dedi.