Ukrayna, İsveç'ten 32 adet Gripen savaş uçağı alacak
İsveç, Ukrayna'ya askeri yardım olarak 16 adet Gripen C/D savaş uçağı bağışlayacak ve bir sözleşme kapsamında 16 adet Gripen E savaş uçağı tedarik edecek.
Ankara'daki NATO zirvesi öncesinde açıklama yapan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "Ukrayna şu anda en yeni nesil Gripen E savaş uçaklarını satın aldı. 16 adet savaş uçağı için sözleşme imzaladık. Aynı zamanda, mevcut savaş uçaklarından da aynı sayıda uçağı devrediyoruz, bu nedenle farklı zamanlarda da olsa toplam 32 uçak teslim edeceğiz." dedi.
Kristersson, Ukrayna'ya desteğin devam etmenin İsveç'in "en büyük önceliği" olduğunu belirterek, "Yardımımız sayesinde mücadeleye devam edebiliyorlar ve bu devam etmeli. Şu anda birçok ülke yardım sağlamaya devam ediyor, ancak diğer ülkelerin de desteklerini artırmaları gerekiyor." diye ekledi.
İsveçli şirket Saab, 30 Haziran'da İsveç Savunma Makineleri İdaresi (FMV) ile Ukrayna'ya 16 adet Gripen E savaş uçağı tedariki için bir sözleşme imzalamıştı. Yaklaşık 24,6 milyar kron (2,54 milyar dolar) değerindeki siparişin 2026 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Gripen E'lerin teslimatı 2029-2030 yılları arasında gerçekleşecek. İsveç, Gripen C/D'yi 2027 yılının başlarında Ukrayna'ya teslim edeceğini duyurmuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında Türkiye'ye gelen ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı basın toplantısında, "İran-Amerika ilişkilerini bir düzleme kavuşturma gayreti içerisinde" olduklarını, "Gazze ve bölgede barışı sağlamak için Liderler Zirvesi'ni çok önemsediklerini" kaydetti.
NATO, Trump ve Netanyahu karşıtı görsellerin ardından Ankara'daki HÜDA PAR Genel Merkezinin elektriklerinin kesildiği bildirildi.