Bir şeyi yapmadığına dair yalan yere yemin eden kimse kefaret vermeli mi?

Fetva Kurulu, "Kişinin yapmadığı bir şey için 'yaptım' ya da yaptığı bir şey için 'yapmadım' diyerek yemin etmesi büyük günahlardandır." diye belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Bir şeyi yapmadığına dair yalan yere yemin eden kimse kefaret vermeli mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Yalan yere yapılan yemine “gamûs" denir. Kişinin yapmadığı bir şey için "yaptım", ya da yaptığı bir şey için "yapmadım" diyerek yemin etmesi büyük günahlardandır. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) yalan yere yemin etmeyi kebâir yani büyük günahlar arasında saymıştır (Buhârî, Eymân, 16, No: 6675).
Mezheb imamlarının büyük çoğunluğuna göre yalan (gamûs) yeminin kefareti yoktur. Sadece nasuh bir tövbe gerekir. Kişi tövbe etmeden vefat ederse büyük günah işlemiş bir şekilde haşrolur. Şafiî mezhebine göre ise yalan yere yapılan yemin için hem tövbe hem de kefaret gerekir (Muhammed Zuhaylî, el-Mu'temed, II, 525). Yeminin kefareti ise ayeti kerimede geçtiği üzere şu şekildedir: "Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hâllisinden on yoksulu doyurmak yahut onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Kim (bu imkânı) bulamazsa, onun keffareti üç gün oruç tutmaktır..." (Maide 89)" (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünya Kur’an-ı Kerim okuma yarışmalarında birincilikler elde eden hafızlar, Diyarbakır Ulu Camii’nde düzenlenen “Kur’an Ziyafeti” programında gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda, Batman İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Kur’an Ziyafeti" programında, dünya birincisi hafızlar okudukları Kur’an tilavetleriyle gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki hutbede, nefsi ve nesli ifsat eden büyük günahlardan biri olan zinanın toplumsal tahribatına vurgu yaptı.
Adana’da düzenlenen Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan vatandaşlar, programın sadece bir anma değil, Peygamber Efendimizin mücadelesini hatırlatma ve ümmete direniş ruhunu aktarma sorumluluğu taşıdığını vurguladılar.