Kadınlar nikâh şahidi olabilir mi?

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Kadınlar nikâh şahidi olabilir mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Nikâh akdinin geçerli olabilmesi için âdil (fasık olmayan) iki kişinin şahitlik etmesi şarttır. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: Nikâh ancak veli ve iki adil kişinin şahitliğiyle geçerli olur (Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ VII, 202, No: 13718).
Şafiî mezhebine göre nikahın geçerli olabilmesi için şahitlerin erkek olması şarttır. Dolayısıyla içlerinden biri erkek olsa dahi bayanlar nikâh şahidi olamaz. Hanefî mezhebine göre iki kadın, bir erkeğin şahitliğiyle nikâh geçerli olur, tamamının erkek olması şart değildir. Malikî mezhebine göre ise gelin ile damadı zifafa uğurlarken birilerinin bunu görmesi kâfidir. Akid esnasında şahidin bulunması şart değildir (İbn Kudâme, el-Muğnî V, 362; Zeydân, El-Camî' Fî'l-Fikhi'l-İslâmî VI, 109-116)." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mersin'in Anamur ilçesinde, Kur'an-ı Kerim ile tanışan 4-6 yaş grubu öğrenciler için anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.
Dünya Kur’an-ı Kerim okuma yarışmalarında birincilikler elde eden hafızlar, Diyarbakır Ulu Camii’nde düzenlenen “Kur’an Ziyafeti” programında gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda, Batman İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Kur’an Ziyafeti" programında, dünya birincisi hafızlar okudukları Kur’an tilavetleriyle gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki hutbede, nefsi ve nesli ifsat eden büyük günahlardan biri olan zinanın toplumsal tahribatına vurgu yaptı.