Kadınlar nikâh şahidi olabilir mi?

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Kadınlar nikâh şahidi olabilir mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Nikâh akdinin geçerli olabilmesi için âdil (fasık olmayan) iki kişinin şahitlik etmesi şarttır. Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: Nikâh ancak veli ve iki adil kişinin şahitliğiyle geçerli olur (Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ VII, 202, No: 13718).
Şafiî mezhebine göre nikahın geçerli olabilmesi için şahitlerin erkek olması şarttır. Dolayısıyla içlerinden biri erkek olsa dahi bayanlar nikâh şahidi olamaz. Hanefî mezhebine göre iki kadın, bir erkeğin şahitliğiyle nikâh geçerli olur, tamamının erkek olması şart değildir. Malikî mezhebine göre ise gelin ile damadı zifafa uğurlarken birilerinin bunu görmesi kâfidir. Akid esnasında şahidin bulunması şart değildir (İbn Kudâme, el-Muğnî V, 362; Zeydân, El-Camî' Fî'l-Fikhi'l-İslâmî VI, 109-116)." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, 30 Haziran’da başlayan yaz Kur’an kurslarının tüm coşkusuyla devam ettiğini belirterek, çocukların iyi yetişmesinde ve Kur’an ile Peygamber sevgisi kazanmasında bu kursların büyük önem taşıdığını vurguladı.
Gaziantep Şahinbey Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından Yatılı Yaz Kuran Kursu Kampı coşkulu bir şekilde devam ediyor.
Batman'da camiler, yaz Kur’an kursları çocuk sesleriyle şenlendi. 357 noktada başlatılan eğitimlerde, Kur'an-ı Kerim, Hazret-i Muhammed’in hayatı, temel dini bilgiler ve güzel ahlak öğretiliyor.
Her yıl Muharrem ayının onuncu gününde idrak edilen Aşura gününde tutulan oruç, semavi dinlerde de var olan ve günahların bağışlanması için fırsat bilinen ibadetlerden biridir.