Kaza orucunu keyfi olarak bozmanın hükmü

Fetva Kurulu "Yolculuk, kadın halleri, hamilelik, şiddetli hastalık gibi sebepler olmaksızın kaza orucunun tıpkı vaktinde tutulan gibi keyfi olarak bozulması haramdır" diye belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Kaza orucunu keyfi olarak bozmanın hükmü nedir?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Ramazan orucu İslam’ın beş temel esasından biri olup özür olmaksızın ihmal edilmesi caiz değildir. Vaktinde tutulmadığında ya da başlanıp bozulduğunda sonradan kaza edilmesi gerekir. Yolculuk, kadın halleri, hamilelik, şiddetli hastalık vb. sebepler olmaksızın kaza orucunun tıpkı vaktinde tutulan gibi keyfi olarak bozulması haramdır (İbnu'n-Nakîb, Umdetü's-Sâlik, s.204). Zira farz olan bir ibadetin özür olmaksızın kesilmesi, ibadeti umursamama ve dalgaya alma anlamına gelmektedir. Kaza orucu keyfi olarak bozulmuşsa tekrar böyle bir şey yapmamak üzere Allah Teâlâ’dan bağışlanma dilenmeli ve kaza orucu tekrar tutulmalıdır." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Malatya'da, 4-6 yaş grubu Kur'an kursu öğrencileri, Gazzeli kardeşleri için düzenledikleri kumbara etkinliğinde biriktirdikleri paraları Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) adına Malatya İl Müftülüğüne teslim ederek örnek bir dayanışma sergiledi.
Fetva Kurulu, Ramazan ayı orucunun yanı sıra adak, kefaret ve fidye gibi önce tutulup çeşitli nedenlerden dolayı bozulan oruçlar hakkında bilgilendirmede bulundu.
Fetva Kurulu, "Şevvâl kamerî/hicrî ayların onuncusudur. Bu ayda "6 gün" oruç tutmak sünnettir ve fazileti büyüktür." diye belirtti.