Tedavi amacıyla kullanılan iğne orucu bozar mı?

Fetva Kurulu, damardan veya kaslardan vurularak yapılan iğnelerin vitamin içermeyip sadece tedavi amacıyla kullanılıyorsa orucu bozmayacağını belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Tedavi amacıyla kullanılan iğne ve fitil orucu bozar mı?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Damardan veya kaslardan vurularak yapılan iğneler vitamin içermeyip sadece tedavi amacıyla kullanılıyorsa oruç bozulmaz. Fakat yiyecek ve içeceğin yerine geçen vitamin içerikli iğneler orucu bozar (Affane, Yeselûneke III, 87-89). Allah Teâlâ bir kudsi hadiste şöyle buyurmaktadır: Âdemoğlunun bütün amelleri kendisinedir. Yalnız oruç, bundan müstesnadır. O benim içindir. Onun karşılığını ben vereceğim. (Çünkü kulum) benim için yemeyi, içmeyi ve şehveti terk etmiştir (Buhârî, Savm 2, 1894). Hadiste orucun yeme, içme ve şehvetten uzak durma olduğuna özellikle vurgu yapılmıştır. Tedavi amacıyla kullanılan ve damardan alınan ilaçlar da yeme-içme sayılmadığı için oruca zarar vermez. Aynı hüküm makattan veya vajinadan alınan fitiller için de geçerlidir.
Bununla birlikte, günde iki kez kullanılan iğne ve fitilleri imkân varsa iftar ile sahur arasındaki vakit içerisinde almak en doğru olanıdır." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, 30 Haziran’da başlayan yaz Kur’an kurslarının tüm coşkusuyla devam ettiğini belirterek, çocukların iyi yetişmesinde ve Kur’an ile Peygamber sevgisi kazanmasında bu kursların büyük önem taşıdığını vurguladı.
Gaziantep Şahinbey Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından Yatılı Yaz Kuran Kursu Kampı coşkulu bir şekilde devam ediyor.
Batman'da camiler, yaz Kur’an kursları çocuk sesleriyle şenlendi. 357 noktada başlatılan eğitimlerde, Kur'an-ı Kerim, Hazret-i Muhammed’in hayatı, temel dini bilgiler ve güzel ahlak öğretiliyor.
Her yıl Muharrem ayının onuncu gününde idrak edilen Aşura gününde tutulan oruç, semavi dinlerde de var olan ve günahların bağışlanması için fırsat bilinen ibadetlerden biridir.