Uzun süre kılınmayan namazların kazası nasıl olur?

Fetva Kurulu, vaktinde kılınmayan farz namazların, fazla da olsa muhakkak kaza edilmesi gerektiğini belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Uzun süre kılınmayan namazların kazası nasıl olur?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Vaktinde kılınmayan farz namazlar, fazla da olsa muhakkak kazâ edilmelidir. Uzun yıllar namaz kılmayan kimse zann-ı galibiyle bunların sayısını belirleyip sonrasında her gün kazasını yapar. Şöyle ki; üzerinde kaza namazı olanlar günlük olarak vakit namazlarını kıldıktan sonra veya önce, sünnet namazları yerine kılmadıkları bu farzların kazasını yapmalıdır. Şafiî mezhebine göre üzerinde kaza olan kimsenin nafile namaz kılması caiz değildir. Hanefî mezhebine göre ise üzerinde kaza namazı olanların nafile namaz kılmasında bir sakınca yoktur ancak önceliği kaza namazlara vermeleri daha münasiptir (Heytemî, el-Fetâva’l Fikhiyyetü’l Kübrâ I, 269; İbn Âbidîn, Reddü’l Muhtâr).
Kaza namazları kılındığı zaman vakit olarak tertibe uyulması daha iyidir. Şöyle ki; sabah namazının farzını kılacak olan kimse, öncesinde kılmadığı sabah namazının kazasını kılıp daha sonra vakit namazını eda eder. Öğle, ikindi, akşam ve yatsı için de aynı şekilde yapar." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep'te düzenlenen "Türkiye 10'uncu Uluslararası Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Birinciler Birinciliği" programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kur'an-ı Kerim'in tüm yönleriyle mucize olduğuna vurgu yaptı.
Mardin’de Kur’an kurslarında hafızlık eğitimlerini tamamlayan 128 öğrenci için il müftülüğü tarafından düzenlenen icazet merasimi, protokol üyeleri ve ailelerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan bu haftaki hutbenin konusu " Erdemli bir toplumun inşası" olarak belirlendi.
Siyer Yarışmasında Türkiye birincilerinden olan Rıdvan Esen kazandığı altını Filisitin'e bağışladı. 9 yaşındaki bir kız çocuğu ise topladığı harçlıklarını Filistin halkı için bağışladı.