"Tarih Yazan Çocuklar" etkinlikleri sona erdi

Diyarbakır Valiliği himayesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan "Tarih Yazan Çocuklar" projesinin ilk ayağı tamamlandı.
Diyarbakırlı çocukların sanal ve sahte kahramanlar yerine tarihe mal olmuş değerli şahsiyetleri tanımaları ve milli bilinç kazanmaları amacıyla gerçekleştirilen projede kitaplardan etkinliklere, mektuplardan tiyatro gösterimlerine kadar birçok çalışma yer aldı.
Proje kapsamında Diyarbakır’daki tüm okullarda öğrencilere okutulmak üzere 100 tarihi şahsiyetin hayatı ve hikayelerinin yer aldığı kitaplar dağıtıldı.
Pilot bölge seçilen Bağlar ilçesinde 8 okulda ise öğrencilerin okuduğu karakteri canlandırdığı etkinlikler düzenlendi.
Bağcılar Mahallesinde yer alan Ali Kuşçu İlkokulunda başlayan proje, Selahattin Eyyubi Mahallesi’nde bulunan Arif Eminoğlu İlkokulunda yapılan etkinlikle sona erdi.
Okul bahçesinde düzenlenen etkinlikle çocuklar okudukları kahramanların karakterlerine bürünüp canlandırmalar yaparak hem öğrendiklerini sergiledi hem de eğlenceli vakit geçirdi.
Etkinlikte, çocukların kahramanlardan etkilenerek yaptığı ürünler sergilendi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, yaptığı konuşmada Diyarbakır’ın Anadolu’da medeniyetin kapılarını açan bir şehir olduğunu söyledi.
Diyarbakır’da çok değerler yetiştiğine dikkati çeken Çiftçi, şöyle konuştu: “Çok güzel insanlarımız yetişti. Bize tarihi kitapları önemli bir miras olarak bıraktılar. Bundan sonra bu şehirde çok güzel değerler, tarih yazan çocuklar yetişecek. Ahmed Arif, Cahit Sıtkı Tarancı, Sezai Karakoç, Ali Emiri ve niceleri gibi. Bu şehir hep değer yetiştirdi bundan sonra da yetiştirmeye devam edecek.”
Çiftçi, projenin önemine vurgulayarak 100 büyük şahsiyeti çocuklara uygun bir şekilde anlattıklarını ifade etti. 100 tarihi şahsiyetten 12’sinin Diyarbakırlı olduğunu belirten Çiftçi, şunları kaydetti:
“Çocuklarımız proje sayesinde bu değerlerimizi tanıyacak. Yabancı kültürün, popüler kültürün etkisinden kurtularak gerçek değerlerimizi, medeniyetimizi, kültürümüzü, medeniyetimizin ahlaki değerlerini, örfünü adetini bu proje sayesinde öğrenecek.”
Proje kapsamında 170 bin kitap dağıtılacağını ve projeyi büyüterek devam ettireceklerini aktaran Çiftçi, “Bu projeyle çocuklarımıza çok daha verimli bir gelecek hazırlama noktasında önemli bir adım teşkil etmiş olacağız.” dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Malatya'da, 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen Levent Vadisi'nde enstalasyon sergisi açıldı, dünyanın ilk mağara kütüphanesi oluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığının desteği, Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği iş birliğiyle düzenlenen “4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi”, bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla Antalya’da gerçekleştiriliyor.
Her ay genç yazarların kaleme aldığı yazılarla okuyucusuyla buluşan Söz ve Kalem, mayıs sayısında dosya konusu olarak şiddet kavramını ele aldı.
Fransa'nın kuzeyindeki Roubaix kentinde yapımı yaklaşık 12 yıl süren ve 3 bin kişilik ibadet alanına sahip Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Eyüp Sultan Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı.