Gazze’de yaşanan soykırım Üsküdar’da duvara resmediliyor

27 yaşındaki genç ressam Kasım Tan, işgal rejiminin Gazze'de gerçekleştirdiği soykırıma dikkat çekmek için yaşanan acıları tuvale çiziyor.
Yaklaşık 9 aydır işgal rejiminin Filistin’de uyguladığı soykırıma dünyanın birçok yerinde farklı şekillerde dikkat çekiliyor.
27 yaşındaki genç ressam Kasım Tan, Üsküdar’da bulunan Vâlide-i Cedîd Camii’nin Marmaray’a bakan duvarına 9 metreye 3 metrelik tuval üzerine Gazze’de yaşanan soykırımı resmediyor.
İşgal rejiminin 7 Ekim 2023'ten bu yana uyguladığı soykırımdan "Bu soykırıma karşı ne yapabilirim?" düşüncesiyle uzun süre inzivaya çekilen Tan, sanatı ile yaşanan soykırıma dikkat çekme kararı aldı.
Gerekli mercilerden izinleri alan Tan, üç hafta boyunca saat 13.00 ile 21.00 arasında tablosu üzerinde çalışacak.
Üsküdar Meydanı’ndan geçen vatandaşlar, genç ressamın yaptığı çalışmayı seyrederek fotoğrafını çekiyor. Vatandaşlar, duyarlı ressama çalışması nedeniyle teşekkür ederek, desteklerini sunuyor.
“Sanatın böyle durumlarda kendini ifade edebilme gücünün olduğuna inanıyorum”
Filistin’de katledilen masum insanların sesi olmak adına eseri çizdiğini belirten Tan, “Bu eserin aynı zamanda sanat tarihinde de önemli bir yer edineceğini düşünüyorum. Çünkü sanat tam anlamıyla bunun için var diye düşünüyorum. Sanatın böyle durumlarda kendini ifade edebilme gücünün olduğuna inanıyorum. Bir ressam olarak kendim siyah-beyaz şekilde çalışarak, figürlerin duygularını izleyiciye aktarmaya çalışıyorum.” dedi.
“Halktan iyi dönüşler alıyorum”
Çevreden geçen insanların yaptığı eseri iyi karşıladığını dile getiren Tan, “Herkes çok iyi karşılıyor, herkes samimi. Cebime harçlık bırakmak isteyenler oluyor, masama su getirenler, meyve getirenler, tatlı getirenler oluyor. İnsanlar güçlü bir şekilde ifade edilmek istiyor ve bu çalışmayı gördükleri zamanda kendilerinin hoşuna gidiyor. Genel olarak tepkiler gayet samimi ve içten çünkü orada olanlara insanlar farkında olarak, bilinçli bir şekilde bir şey yapılmasını istiyor fakat bunu bireysel olarak yapamadıklarını bildikleri içinde dışarıya çıktıklarında böyle bir şeyle karşılaştıkları zaman; 'evet birileri ufakta olsa bir şey yapıyor, birileri elinden geleni yapıyor’ duygusuyla karşılaşıyorum.” diye belirtti.
“Bu eserin hafızalarda yer edineceğine inanıyorum”
Pablo Picasso’nun “Guernico” tablosundan esinlendiğini belirten Tan, “Guernico bombalandığı zaman İspanya Hükümeti Picasso’ya böyle bir sipariş verdi. Bende ikinci eser olarak Gazze’yi çiziyorum. Bu iş 9 metreye 3 metre boyutunda büyük bir iş. Bu eserin hafızalarda yer edineceğine inanıyorum. Sanat tam anlamıyla böyle anlarda kendini ortaya çıkartan kendini ifade etme biçimidir. Orada insanların hafızasında kaydedilmiş, belleklerine yerleşmiş ve unutulmayacak görseller var. Ben o görselleri kendi tarzımla tekrardan insanlara sunuyorum.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde yer alan yardım dağıtım merkezine düzenlenen saldırıda 3 Filistinli şehit olurken 46 kişi de yaralandı.
Gazze’de 598 gündür süren soykırıma katılan Türkiye-israil çifte vatandaşların yargılanabileceğini vurgulayan Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP), ilgili kişi ve oluşumlara karşı hukuki sürecin başlatılması çağrısında bulundu.
Siyonist işgal rejiminin sözde ordusunun Gazze kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında 4 Filistinli hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.
Filistin Topraklarında Ayrım Duvarı ve Yerleşim Karşıtı Direniş Komisyonu, son 24 saat içinde işgal altındaki Batı Şeria'da dört yeni yasa dışı yerleşim noktası kurma girişiminin tespit edildiğini açıkladı.