Osmanlı döneminde Karadağ'da yapılan ilk cami olan ve aynı zamanda şehrin de ilk camisi olma özelliğine sahip Plav Camisi'nde 5 asırdan fazladır ezan okunmaya devam ediyor.
Osmanlı tarafından Karadağ'da 1471 yılında inşa edilen ve Karadağ'ın ilk camisi olma özelliği taşıyan Plav Camii, 5 asırdan fazladır dimdik ayakta duruyor. Toplam nüfusu 650 bin kişi olan Karadağ'ın 10 bin nüfuslu Plav şehrinde bulunan cami, tarihi boyunca ezan sesinin kesilmediği, 5 vakit namazın eksik olmadığı bir cami olma özelliğini de taşıyor. Karadağ Kültür Bakanlığı tarafından 1989 yılında tamamen restore edilen camide her yaştan çok sayıda çocuk İslami eğitim alıyor.
Caminin tarihi, camide yapılan faaliyetler ve Plav şehrinin ihtiyaçları hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Plav Camii İmamı Mersid Haliloviç, 5 asırdan fazladır ayakta olan camide hiçbir zaman ezan sesinin kesilmediğini ve 5 vakit namazın sürekli kılınmaya devam ettiğini söyledi.
Haliloviç, "Karadağ'da bulunan en eski cami olan Plav Camisinin imamıyım. 5 asırdan daha eski olan bir camide imam olmaktan gurur duyuyorum. 10 yıldan beridir burada imamlık yapıyorum." dedi.
Plav Camisi'nin 1451 yılında Osmanlı tarafından inşa edildiğini hatırlatan Haliloviç, Osmanlı, Balkanlara gelir gelmez ilk faaliyetinin Plav'da cami yapmak olduğunu söyledi.
"Bize böyle bir cevheri bize bıraktıkları için Osmanlı devletine teşekkür ederiz"
Haliloviç, "Burada Osmanlı tarafından inşa edilen 'Dizdar' adında bir şehir vardı. Komünizm zamanında cami dışında şehrin tamamı yıkıldı. Allah'a çok şükür 5 asırdan fazladır bu cami dimdik ayakta duruyor. Osmanlıdan sonra burada birçok hükümet değişti. Bu hükümetlerin hiçbirisi camiye dokunmadı. Bu camiyi yaptırdıkları, böyle bir cevheri bize bıraktıkları için Osmanlı devletine teşekkür ederiz." diye konuştu.
"Her yaştan 60 çocuk hafta sonları camide İslami eğitim alıyor"
Plav Camii Karadağ'ın en eski camisi olduğu için devlet tarafından çok değer verildiğini ve bu sebeple Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alındığını belirten Haliloviç, "Cami yapıldığından bu yana 5 vakit namaz kılınıyor. Hiçbir zaman namaza ara verilmedi. Bugün de aynı şekilde devam ediyor. Bunun yanında hafta sonları İslami mektep olarak kullanılıyor. Buraya her yaştan yaklaşık 60 çocuk gelip dinini öğreniyor. Ramazan ayında da her gün vaazlar verilip çocuklara İslami eğitim verilmesi gibi birçok faaliyet yapılıyor." dedi.
Osmanlının Karadağ'da yaptığı ilk ve son cami Plav'da yer alıyor
Haliloviç, Osmanlı tarafından bölgede ilk inşa edilen caminin Plav Camisi olduğunu yineleyerek Osmanlının son padişahı Abdulhamit Han döneminde de bir cami inşa edildiğini ve bu caminin de ilk cami ile karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.
Haliloviç, "Plav'da yaşayan halkın yüzde 90'ı Müslüman. Bunlardan çoğu Boşnak, bir kısmı da Arnavut. Yüzde 10 civarında Ortodoks, Sırp ve Karadağ'lı yaşıyor. Onlarla komşuluk ilişkilerimiz çok iyi. Hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz." şeklinde konuştu.
Plav'da yatırım yapılıp istihdam sağlanması çok önem arz ediyor
Türkiye halkına şimdiye kadar Karadağ İslam Birliği'ne verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Haliloviç, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Tabi ki daha fazla destek bekliyoruz. Özellikle iş adamlarından, turizm sektörlerinden yatırım yapmalarını istiyoruz. Burası Karadağ'ın en fakir bölgesi ama turistik olarak da önemli bir yer. Onun için iş adamlarının, turizm şirketlerinin burada yatırım yapmaları, burada bulunan gençlere iş imkânı sağlamaları bizim için çok önem arz ediyor." (Nizamettin Aşkın-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ankara'da "Renklerin ve Desenlerin Ahengi: Afrika Kültür Günü" konulu programda, Afrika'nın renkleri ve desenleri buluştu.
Yeni yıla sayılı günlerin kalmasıyla yılbaşı kutlamalarına dikkat çeken Mardin Peygamber Sevdalıları Başkanı Fasih Memiş, gayrimüslimlerin cahili adetlerine özenen bir Müslümanın, kendi imanını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olacağına dikkat çekti.
Adana İl Müftülüğü tarafından 7-17 Aralık "Mevlânâ'yı Anma Haftası" münasebetiyle GSB Beş Ocak Kız Öğrenci Yurdu'nda "Hz. Mevlânâ'yı Anma" konulu program düzenlendi.
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Kutbiyye Medresesi tescil edilerek, kent genelinde toplamda tescil sınıfına giren 8’inci medrese oldu.