Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, 2024 yılı başında belirlenen 17 bin TL tutarındaki asgari ücretin, 2025 yılı için yapılan güncellemesinin sadece enflasyonla eriyen tutarı geri getirdiğini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı için asgari ücretin net 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da asgari ücrette yüzde 30 artışa gittiklerini açıkladı.
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, 2024 yılı başında belirlenen 17 bin TL tutarındaki asgari ücretin, 2025 yılı için yapılan güncellemesinin sadece enflasyonla eriyen tutarı geri getirdiğini belirtti.
Tüketicinin, temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelir düzeyine sahip olmadığını vurgulayan Yılmaz, verilen bu rakam da 17 bin liranın eriyen kısmı olarak değerlendirilmelidir.
"Asgari ücretin tartışıldığı bu süreçte beklentiler daha yüksekti"
Asgari ücretin tartışıldığı bu süreçte beklentiler daha yüksek olduğunu belirten Yılmaz, "Ancak asgari ücret komisyonunun yaptığı değerlendirme, aslında 2024 yılı başında belirlenen 17 bin iki TL tutarındaki asgari ücretin 2025 yılındaki güncellemesini gerçekleştirmiş oldu. Enflasyonla eriyen 17 bin TL, 2025 yılı için yeniden eklenmiş oldu ama o da yetmeyecek gibi görünüyor. Aşağı yukarı beş kilo bonfile parası tüketiciye verilmiş oldu." dedi.
"Tüketici, daha zor bir yılı geçirecek gibi görünüyor"
Tüketicinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir düzeyde olmadığını söyleyen Yılmaz, "Verilen bu rakam da 17 bin liranın eriyen kısmı olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyoruz. Tüketicinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak oran bunun çok üstünde. Her ne kadar enflasyonun önümüzdeki yıl içerisinde aşağıya doğru bir seyri söz konusu edilse de bunun gerçekleşeceği konusunda emin değiliz. Söz konusu olan, tüketicinin yaşamıdır. Bu nedenle tüketici, daha zor bir yılı geçirecek gibi görünüyor." diye belirtti.
"Tüketici, temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelire sahip değil"
Serbest piyasayı belirleyenin arz-talep dengesi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bu denge dilek veyahut da temenniyle yürüyen bir alan değil. Bu nedenle her zaman kamunun piyasayı denetim sorumluluğu vardır. Her zaman bu beklentimiz zaten devam ediyor ve bu denetimin kesintisiz olarak sürmesini talep ediyoruz. Fahiş fiyatla mücadele edilerek rahatlatılan bir dönem değil. Burada tüketici, temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelire sahip değil. Bu gelir, fahiş fiyatla mücadeleyle engellenemeyecek kadar ciddi bir sorundur." dedi.
"Türkiye'deki gelir dağılımının adaletsizliği konusunda her kesim hemfikir"
Adaletsiz gelir dağılımının düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Bu gelir dağılımındaki düzeltmede burada hükümetin öncelik sırası nedir? Onu bilmek gerekir. Türkiye'deki gelir dağılımının adaletsizliği konusunda her kesim hemfikir. Böyle bir adaletsizlik var. Bu adaletsizliğin düzelmesine ilişkin ciddi çözüm ortaya koymak gerekir. Tüketici ancak gelir dağılımındaki bu pastanın adil bir şekilde dağıtılmasıyla, ancak normal bir yaşam sürdürebilir. 2025 yılında yine temel ihtiyaçlarını karşılamayacak, muhtaç bir süreci yaşayacak ve umuyoruz, bekliyoruz ki enflasyon söylendiği gibi, beklenildiği gibi veya hedeflendiği gibi aşağıya doğru gitmiş olsun." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren asgari ücret zammı açıklandı. Vatandaşlar yeni asgari ücretin beklentilerin çok altında kaldığını belirtti.
Güven endeksi, aralıkta bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 2,4, perakende ticaret sektöründe yüzde 1,2, inşaat sektöründe yüzde 1,9 artış gösterdi.
Motosiklet fiyatlarının neredeyse yüzde 30 oranında düştüğünü belirten sektör temsilcileri, buna rağmen satışların durgun olduğunu belirtti.