"Türkiye-İran ticaret hacmi 30 milyar dolara ulaşabilir"

İran-Türkiye ticaret hacminin son yıllarda düşüşe geçmesine rağmen, uzmanlara göre iki ülke arasındaki ticaret boyutunun 30 milyar dolara çıkma potansiyeli bulunuyor.
İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin özel temsilcisi Mahmud Vaizi, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da aralarında bulunduğu yetkililerle yaptığı görüşmelerde, iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesine yönelik gereken adımların hızlıca atılması gerektiğini belirtti.
2017 yılında İran, 3 milyar 260 milyon dolar mal ithalatı gerçekleştirerek Türkiye ihracat piyasasında 11'inci sırada yer aldı. Bu yıl İran’ın Türkiye’ye yaptığı ihracat ise 7 milyar 492 milyon dolar oldu ve Türkiye’nin ithalat yaptığı ülkeler arasında 8'inci sıraya yerleşti. İran bu dönemde Türkiye’ye en çok polimer, çinko ve alüminyum ihraç etti.
Bu dönemde Türkiye’den İran’a sırasıyla muz, otomotiv parçaları, fiber, odun hamuru ve tütün ihracatı yapıldı. Bunlar İran’ın Türkiye’den ithal ettiği ürünlerin yüzde 33’ünü oluşturdu.
İran-Türkiye ticaret hacminin son yıllarda düşüşe geçmesine rağmen, uzmanlara göre iki ülke arasındaki ticaret boyutunun 30 milyar dolara çıkma potansiyeli bulunuyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne destek verdiklerini belirterek siyonist rejimin saldırılarını sert şekilde kınadı.
Avrupa ülkeleri, İran'a yönelik yasa dışı yaptırımları yeniden devreye sokmakla tehdit etti. Tahran, Batı'nın bu tutumunu "yeni bir diplomatik sabotaj" olarak nitelendirdi.
Suriye'nin güneyindeki Süveyda'da siyonist rejim desteğini arkasına alan Dürzi silahlı gruplar, hükümete başkaldırdı. Bölgedeki Bedevi aşiretlerine yönelik katliamlar sonrası, aşiret güçleri karşı saldırıya geçerek Süveyda şehir merkezine girdi.
Birleşmiş Milletler (BM), mart ayında siyonist rejimin ateşkesi bozmasından bu yana Gazze'de 737 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.