Dünyanın dört bir yanında açlık ve yoksullukla mücadele eden ülkelerde gönüllü sağlık hizmetleri veren Yeryüzü Doktorları, 2021 yılı Ramazan ayı çalışmalarına "Bir Öğün Değil Bir Ömür" sloganıyla başladı.
Afrika ve Asya ülkeleri başta olmak üzere savaş, afet ve kıtlık sebebiyle mağdur olan Yemen, Afganistan, Suriye, Somali, Çad, Sudan gibi dünyanın dört bir yanında çok sayıda ülkede gönüllü sağlık hizmeti veren Yeryüzü Doktorları, bu Ramazan'da 16 ülkede hizmet verecek.
Başlattıkları kampanya ve yaptıkları çalışmalar hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yeryüzü Doktorları Program ve Operasyonlar Müdürü Safa Şimşek, kampanya çerçevesinde 16 ülkede hem sağlık projelerini hem de gıda dağıtım projelerini hayata geçireceklerini belirterek herkesi projeye destek vermeye davet etti.
Ramazan ayının başta Müslümanlar olmak üzere dünyadaki tüm mazlumlar, yoksullar, düşkünler için çok önemli bir ay olduğunu hatırlatan Şimşek, Ramazan ayının yoksulun, düşkünün halinden anlamak için en elverişli ay olduğunu ifade etti.
"Dünyanın pek çok bölgesinde 'Beslenme Sağlığı' projeleri yürütüyoruz"
Şimşek, "Rabbimizin emrettiği orucumuzu tutarken imkanları olmadığı için karınlarını doyuramayan yoksulların hallerini daha iyi anlamakla birlikte bizatihi yaşayarak, hissederek bir empati (duygudaşlık) kurma fırsatı buluyoruz. Bir de bu manevi ayın kutsal ikliminde her zamankinden daha fazla diğergâm (isâr, başkasının çıkarını kendi çıkarından önce düşünme) olma ihtiyacı hissediyoruz. İnsanların hallerine daha fazla dikkat kesiliyor, yardıma muhtaç olanlara daha fazla yardım eli uzatmaya ihtiyaç duyuyoruz. Bizler de Yeryüzü Doktorları olarak her yıl Ramazan ayında bir kampanya başlatıyoruz. Bu yıl da 'Bir Öğün Değil Bir Ömür' sloganıyla kampanyamızı başlattık. Dünyanın pek çok bölgesinde 'Beslenme Sağlığı' projeleri yürütüyoruz. Bu programlarda açlığın ileri seviyesi olan Malnutrisyon vakalarıyla tıbbi çerçevede ilgileniyor, tedavi programları yürütüyoruz." dedi.
Yeryüzü Doktorları Program ve Operasyonlar Müdürü Safa Şimşek
"Ramazan'da muhtaçlara daha çok el uzatmalıyız"
Şimdiye kadar dünyanın dört bir tarafında (Afganistan, Çad, Yemen, Sudan, Somali, Nijer vb.) gibi ülkelerde hizmet verdiklerini kaydeden Şimşek, "Bu Ramazan ayında da başlattığımız kampanya vesilesiyle 16 farklı ülkede insanlara ulaşmaya çalışacağız. Hem beslenme sağlığı programlarımız hem de iftar ve kumanya organizasyonlarımızla bize verilen emanetleri yerlerine ulaştırmaya çalışacağız. Bu önemli ve birlikte yapabildiğimiz bir hizmettir. Ramazan ayında diğergâmlık hislerimizi daha çok hatırladığımız ve çevremizdeki muhtaçlara daha çok el uzatmak durumunda olduğumuz bu ayda hep birlikte bu tabloya katkı sağlamak, muhtaçlara, mazlumlara birlikte uzatmak niyetiyle herkesi bu kampanyaya destek olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.
Yeryüzü Doktorlarının mesleklerinin zekâtını vermek için yola çıkan bir grup gönüllü doktorun başlattığı bir hareket olduğunu hatırlatan Şimşek, İslam'da önemli ibadetlerden olan zekât müessesesinin işletilmesiyle dünyanın daha güzel bir yer haline gelebileceğini, bu anlamda herkesi sahip olduğu nimetlerin cinsinden zekâtını vermeye davet etti.
"Asya, Ortadoğu ve Afrika'da ağır insan tablolarına, trajik tablolara şahitlik ediyoruz"
Şimşek, "Zekât olandan olmayana bir akıştır. Sahip olduğumuz bilgi, Allah'ın bize verdiği çeşitli nimetlerin olandan olmayana transferidir. Dolayısıyla sahip olduğumuz her şeyin Allah vergisi olduğuna inanıyoruz. İmkânı olanların olmayanlara bu anlamda paylaşması, ellerini uzatmaları yeryüzündeki adaletin sağlanması ve yeryüzünün daha yaşanılır bir yer olması için yapmamız gereken bir vecibedir. Tüm inanç sistemlerinde, kendince farklı ideolojilerde hep paylaşmaya bir teşvik vardır. Çünkü paylaşmanın iyileştirdiği hem de dünyayı daha iyi bir yer haline getirdiği su götürmez bir gerçektir. Bu anlamda bizler hayatın akışı içerisinde her zaman imkânlarımızın farkına varamıyoruz. Bazı küçük eksikliklerimizden dolayı şikâyet edebiliyoruz. Ancak görevimiz icabı dünyanın değişik coğrafyalarında pek çok insan manzarasına tanıklık ediyoruz. Asya'da, Ortadoğu'da, Afrika'da gerçekten ağır insan tablolarına, trajik tablolara şahitlik ediyoruz. Bu vesileyle biz de tekrardan hatırlatmak ve duyurmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
"İnfak ederek sahip olduklarımızın hakkını vermeliyiz"
Yeryüzünde gerçekten hayatlarını güçlükle idame ettiren nice insan olduğunu söyleyen Şimşek, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Bize çok basit görünen bir takım şeyler onların hayatları için büyük dokunuşlar anlamına gelebiliyor. Bu anlamda imkânı olan insanların bir vesileyle bu tabloya katkı sunması, bu insanlara el uzatması son derece önemlidir. İnanıyoruz ki, günün sonunda herkesin hesap vereceği bir gün var. İmkânı olanın o imkânı nasıl kullandığı, imkânı olmayanın da sabrına dair bir imtihandayız ve bunun hesabı verilecek. O yüzden bu dünyayı daha güzel bir yer haline getirebilmek ve verilen imkânların hakkını verebilmek için bu konuda daha hassas, daha açık gönüllü olmamız gerekiyor." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mübarek üç ayların ilki olan Recep ayı içerisinde bulunan Regaib Gecesi okunan Kur’an-ı Kerim, yapılan dua ve kılınan namazlarla ihya edildi.
Üç ayların Müslümanlar için büyük bir fırsat olduğunu belirten Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşçı, üç ayları, ekim, bakım ve hasat ayları olarak değerlendirdi.
Türkiye’nin ikinci Orta Doğunun ise en büyük camisi olma vasfını taşıyan Adana Sabancı Merkez Camii’nde Ramazan Bayramı’nı kılmak için bir araya gelen Müslümanlar Kudüs için yapılan dualara âmin dedi.
Elazığ İzzetpaşa Camisinde Ramazan Bayramı namazı, Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler ve sosyal mesafenin korunduğu saf düzeninde kılınırken hutbede Kudüs'ün özgürlüğüne değinildi.