Doç. Dr. Sevgili: Günümüzdeki en büyük israf, zihin ve zaman israfıdır

Tasarrufun önemi ve israfın zararlarına değinen Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Macit Sevgili, günümüzde yaşanan en büyük israfın zihin israfı olduğuna dikkat çekti.
İsrafın sadece malda gerçekleşen bir durum olmadığını ifade eden Doç. Dr. Mehmet Macit Sevgili, "Zaman, zihin, enerji, emek israfı vardır. Özellikle gençlerimizin zihinlerini geliştireceklerine sosyal medyadan o kadar zaman harcayıp vakit geçirmeleri de bir isaftır." dedi.
"İsraf bir edinimi ölçüsüz, faydasız bir şekilde haddinden fazla kullanmaktır"
Tasarrufun çok önemli bir kazanım ve değer olduğunu ifade eden Sevgili, "Tasarruf etmek iktisat etmek ile aynı anlama geliyor. İktisat etmemeye biz israf diyoruz, Kur'an-ı Kerim'de tebzir şeklinde de ifade ediliyor. Peki, israf ve tebzir ne demek? Herhangi bir edinimi ölçüsüz, faydasız bir şekilde haddinden fazla kullanmaktır. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hadis-i şeriflerinde iktisat eden kişinin maddi anlamda fakirleşmeyeceği belirtiliyor. Bu şu anlama gelmektedir 'iktisadı olan cemiyetler, toplumlar, medeniyetler ve ülkeler her zaman daha fazla kalkınmaya, ilerlemeye açık olacaklardır." şeklinde konuştu.
"Allah mahşerde ömrünü nerede geçirdin bedenini nerede eskittin ve malını nereden kazanıp nerede tükettiğini soracak"
Kur'an-ı kerimde israf edenlerin şeytanın arkadaşları olarak tabir edildiklerine dikkat çeken Sevgili, "Birçok ayeti kerimede Cenab-ı Allah, Müminleri anlatırken onların israf etmediklerini, aynı şekilde cimri de olmadıklarını ikisi arasında iktisatlı davrandıklarını, tutumlu olduklarını söylüyor. Bu konuda birçok ayeti kerime bulunmaktadır. Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) de bu konuyla ilgili olarak iktisat eden kişinin fakirleşmeyeceğini, Cenab-ı Allah'ın mahşerde kişiye ömrünü nerelerde geçirdiğini, ilmiyle amel edip etmediği, bedenini nerede eskittiğini ve malını nereden kazanıp nerede tükettiğini soracaktır." ifadelerini kullandı.
"İsraf sadece malda gerçekleşen bir durum değildir! Zaman ve zihin israfı da vardır"
Kur'an'da israfın sadece mal bağlamında kullanılmadığını aşırı günah işleyenlerin de israf ettiklerine dair ayetlerin bulunduğunu hatırlatan Sevgili, "Buradan şu çıkarımı yapmak mümkündür, israf sadece malda gerçekleşen bir durum değildir. Zaman, zihin, enerji, emek israfı vardır. Özellikle gençlerimizin zihinlerini geliştireceklerine sosyal medyadan o kadar zaman harcayıp vakit geçirmeleri de bir isaftır. Eskiler yüzlerce cilt dolusu kitap ezberlediklerini biliyoruz. Zihin öyle bir şey ki ezberlediği müddetçe daha fazla gelişen bir yapıya sahiptir. Ama gençler bir şeye (sosyal medyaya) endekslendiği zaman üretemezler. Onlarda olanı tüketirler, tembel bir nesil yetişir. Bu ciddi anlamda israftır." uyarısında bulundu.
"Mal su ekmek israfı cindi anlamda hastalıktır! Toplumsal bir illettir"
Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vesellem) insanlığın çoğunun aldandığı 2 nimet vardır 'biri sıhhat biri boş vakit' hadisini hatırlatan Sevgili, "Boş vakit ve zaman harcamak israftır. Mal, su, ekmek israfı bunlar ciddi anlamda hastalıktır, toplumsal illettir. Bireysel düzeyde bunları prensip haline getirip israf etmemeye çalışmak lazım ama bana sorarsanız bundan daha önemlisi zihin israfı, zihni olumlu, güzel şeylerde harcamak, zihinsel faaliyetleri üretken olacak şekilde insanlığa, Müslümanlığa faydalı olacak şekilde geliştirmek çok önemlidir. Böyle olduğunda kalkınmamız da ilerleyecektir, sosyal mesafeler de tabakalar arasında kalkacaktır. İsraf düzeyi de düşecektir." önerisinde bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Filistin için düzenlenen “Gazze İçin Nöbetteyiz” programına katılan vatandaşlar, Filistin’deki zulme karşı birlik ve boykot çağrısında bulunarak ümmetin gaflet uykusundan uyanması gerektiğini vurguladı.
TESSEP Yönetim Kurulu Üyesi Mürvet Cengiz, ülkemizde son 20 yılda yüzde 50 oranında artan boşanmalardaki temel sebeplerin başında ilgisizlik ve tarafların birbirini yanlış anlaması geldiğini söyledi.
Gazze'de devam eden insani kriz ve sağlık sorunlarına ilişkin konuşan Yeryüzü Doktorları Başkanı Prof. Dr. Ahmet Salduz, "Gazze'ye sağlık çalışanlarının, insani yardımın girişine izin verilmeli. Tedavi imkânı olmayan hastaların çevre ülkelere nakilleri yapılarak tedavileri gerçekleştirilmeli." dedi.
İlahiyatçı-Yazar Ramazan Erdem, insanın yeryüzündeki görevi ve tüketim alışkanlıklarına dair yaptığı değerlendirmelerde, israfın sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felaket olduğuna dikkat çekti.