Don vurdu, fiyatlar uçtu: Malatya'nın kayısısı kırmızı etle yarışıyor

Malatya’da nisan ayında yaşanan zirai don, kayısıda büyük kayba neden oldu. Pazarda ürün neredeyse yok, tezgâhlardaki az miktarda kayısı ise adeta altınla yarışır hale geldi.
Türkiye'nin birçok ilinde 12 Nisan'da yaşanan zirai don nedeniyle kayısı, kiraz, ceviz, üzüm, elma ve fındık gibi birçok tarım ürünlerinde ciddi anlamda hasar oluştu.
Toplamda 36 ilin etkilendiği zirai dondan Malatya'da başta kayısı olmak üzere birçok üründe ciddi hasar meydana geldi.
Neredeyse yüzde yüz ürün kaybının yaşandığı Malatya kayısısında bazı kırsal bölgelerde bulunan ürün tezgahlara indi.
Geçmiş yıllarda kilosu 50–60 TL aralığında satılan yaş kayısı bu yıl ürün yokluğu nedeniyle 400 TL'ye kadar yükseldi.
Zirai don sebebiyle bu sene Malatya kayısısının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen manav Bekir Akça, sattıkları kayısının Elazığ Baskil ilçesi köylerinden getirdiklerini az sayıda bulunan Malatya kayısısını ise Akçadağ ilçesinin levent mahallesi bölgesinden getirdiklerini söyledi.
"Malatya kayısısı neredeyse et fiyatına ulaştı"
Akça, Malatya’nın sofralık kayısısı bu. Ağrı aşısı. Malatya'ya has kaba aşı dediğimiz kayısı da vardı ama bu yıl köylerde ürün yok. Toptan 300 TL, manavlarda 400 TL'ye kadar satılıyor. Geçen yıl en kalitelisini 75-80 TL'ye veriyorduk. Malatya kayısısı neredeyse et fiyatına ulaştı. Herhalde artık kuyumcularda satar." dedi.
"Malatya kayısısı 400 TL'ye satılıyor ve bulunması zor"
Başka bir esnaf Fahri Aybar da zirai donun tüm bölgeyi olumsuz etkilediğini, pazarda ürün bulabilmek için yoğun çaba harcadıklarını ifade ederek, "Müşterilerimize kayısı sunabilmek için Elazığ dahil bölge köylerini dolaşıyoruz. Malatya'da kayısı neredeyse tamamen yok. Elazığ Baskil kayısısının kilosu şu an 150 TL. Malatya ürünüyse 400 TL'ye satılıyor ve bulunması zor." olduğunu söyledi.
Aybar, don felaketinin yalnızca ekonomik değil, toplumsal etkiler de bıraktığını vurguladı.
"100 dönüm arazimiz var ama yemeye kayısımız yok, parayla alıyoruz"
100 dönüm arazisi olmasına rağmen bu yıl dalında bir kayısı dahi bulamadığını söyleyen müşterilerden Emrah Şelen, durumu şöyle özetledi: "100 dönüm arazimiz var ama yemeye kayısımız yok. Bu sene tutmadığı için pazardan aldık. Bu poşete 250 TL verdim. Malatya'da iklim değişti. Vatandaş ne yapacak? Yetkililere sesleniyoruz: Elimizden ne geliyorsa yapalım. Elazığ’dan gelen kayısıya 200 TL veriyoruz."
Şelen, çiftçilerin mağduriyetini dile getirerek destek ve önlem çağrısında bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ÇAYKUR, yaş çay piyasasında oluşan düşük fiyatlara ve uzun vadeli ödemelere karşı üreticileri uyardı: "Ne yoğunluk var ne de ödeme krizi; fiyatları düşürmeyin."
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan son kararla, vatandaşların Schengen vizesi süreçlerinde uzun süredir beklediği bir kolaylık hayata geçti.
Batman merkez Kocalar köyü sınırlarında, Batman Çayı kıyısında bin 100 dekarlık alanda kurulacak olan Tarıma Dayalı Sera Organize Sanayi Bölgesi (Sera OSB) projesinde sona gelindi. Kuruluş protokolü onay aşamasında bulunuyor.
Yaklaşık 600 bin kamu işçisi 2025-2026 yılında geçerli olacak zam oranının belirlenmesine yönelik Hükümet, kamu işçilerine üçüncü ve son zam teklifini iletti. Saat 11:00'de başlayan ve 15 dakika süren toplantıda zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 17'den yüzde 24'e çıkarıldı.