Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyonu Genel Başkanı Halit Özdemir, kış aylarında grip ve soğuk algınlığından korunmak için en çok tercih edilen doğal ürünlerin başında pekmez, ıhlamur, keçiboynuzu ve kozalak sularının geldiğini belirtti.
Havaların soğuması, nezle, grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıkların artış göstermesi, aktarlarda bulunan şifalı bitkilerin satışını diğer aylara göre biraz daha yükseltti.
Soğuk havalara bağlı olarak gribal hastalıkların daha sık görülmeye başladığını belirten Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyonu Genel Başkanı Halit Özdemir, müşterilerin doğal bitkisel ürünlerine rağbet gösterdiğini belirtti.
Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyonu Genel Başkanı Halit Özdemir, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, aktar esnaflarından alışveriş yaparak doğru ürünü temin etmek önemli olduğunu söyledi.
"Kış mevsiminde pekmez grupları, keçiboynuzu, kozalak suları ve macunlar en çok tercih edilen ürünlerdir"
Grip enfeksiyon, soğuk algınlığı durumları için kış çayına müşterilerin talebi olduğunu belirten Özdemir, "Kış mevsiminde genelde, pekmez grupları, keçiboynuzu, kozalak suları ve macunlar en çok tercih edilen ürünlerdir. Kişinin kış aylarında gribe ve soğuk algınlığına yakalanmaması, kendini koruma altına alması için bu tarz şeylerin satışı daha yoğun oluyor. Aktar sektöründe kışlık ürünler farklı, yazlık ürünler farklıdır. Kışın daha çok, böyle hastalık grubuna yatkın propolisler, polenler, arı sütleri ve bunlarla alakalı karışımlar, pekmez grupları en çok sattığımız ürünlerin başı çekiyor." dedi.
"Aktarlar, doğru ürün satmaya çalışan bir sektördür"
Vatandaşlar, özellikle aktar ürünlerini bildikleri, güvendikleri esnaftan almalarının gerektiğini kaydeden Özdemir, "Ürünün ne için alındığını, içeriğine çok dikkat etmek gerekiyor. Genel anlamda da aktarlar, doğru ürün satmaya çalışan bir sektördür. Aktar üretim yapmıyor, üretici getiriyor. Onlar alıp satışa sunuyor. Dolayısıyla kişi bilinçli olursa, güvendiği yerden düzgün ürünü aldığı zaman, Allah'ın izniyle şifasını da bulur." diye belirtti.
"Sağlık için alınan ürünlerin internetten alınmaması gerekir"
İnternet üzerindeki satışlara dikkat etmek gerektiğini ifade eden Özdemir, "Özellikle aktar sektöründe ne olduğunu bilmediğiniz çok ürünler çıkabilir. Resimleri farklı koyuyorlar, ürünleri farklı gönderiyorlar. İçindeki ürün nedir, ne değildir gözükmüyor. İnsanlar kolaylık olsun, internetten alışverişe daha çok yöneliyorlar ama sağlık için alınan bu tarz şeylerin asla internetten alınmaması gerekir. Bildikleri, güvendikleri yerlerden alıp kullandıkları zaman, Allah'ın izniyle o kullandığı üründe şifasını görür. Dolayısıyla güvendikleri, bildikleri sağlam, düzgün esnaf, aktarlardan bunları almaları gerekiyor. İnternetten bir şeyin alınması taraftarı değilim." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dicle Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Bozan, "İnsanlar yenildikleri zaman yok olmazlar, düşmana benzedikleri zaman yok olurlar. Oysa biz yaklaşık bir asırdır düşmana benzeme konusunda farkında olarak yada olmayarak yoğun bir çaba içerisindeyiz." dedi.
Okul öncesi eğitimin önemi ile ilgili konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ayşe Coşkun, Çocukların zihinsel gelişiminin yüzde 70'inin okul öncesinde tamamlandığını, bunun yanında dilsel, bilişsel, psikomotor, bedensel gelişim ile sosyal alışkanlıkların da bu süreçte ciddi manada geliştiğini söyledi.
Yaklaşan 3 aylar vesilesiyle açıklamada bulunan Hayrat Vakfı Şanlıurfa Temsilcisi Faysal Vuran, bu ayların daha iyi bir manevi havaya girme vakti olduğunu belirterek, 3 ayların fırsatlarından istifade edilmesi gerektiğini ifade etti.