Prof. Dr. Demiray: Kanser tedavisinde herkesin biyolojisi öğrenilip buna göre tedaviye başlanmalıdır

Herkesin kanserinin aynı olmadığını söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray, onun için herkesin biyolojisinin öğrenilip kişinin biyolojisine göre tedavi dönemi başlatması gerektiğini söyledi.
Kanser hücresi, vücutta kontrolsüz bir şekilde bir hücre grubunun çoğalmasıdır. Çoğalan bu hücrenin çoğaldığı bölgede kendi öz kökünden bağımsız ve kontrolsüz bir şekilde çoğalıp değişen kontrolsüz bir hastalıktır.
Bursa’da özel bir Hastanenin Konferans Salonunda ‘Vaka Örnekleriyle Kapsamlı Genomik Profillemenin Klinikte Pratik Uygulamaları’ temasıyla bir seminer düzenlendi. Programa Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray konuşmacı olarak katıldı.
Yapılan seminerin ardından Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray, kanserle ilgili İLKHA’ya önemli değerlendirmelerde bulundu.
Demiray, kanser tedavisinde yeni tekniklerde olan ‘Kapsamlı Genomik Profilleme’ kişiye özel etkin tedavinin önünü açtığını belirtti.
“Herkesin biyolojisi öğrenilip kişinin biyolojisine göre tedavi dönemi başlanmalıdır”
Bu güne kadar hep kanser organa özgü tedavi yapıldığını belirten Demiray, “Kolon meme ve akciğer kanseri esasında herkese aynı kemoterapiler yapıldı. Artık şunun bilinmesi gerekir. Herkes aynı değildir. Onun için herkesin biyolojisi öğrenilip kişinin biyolojisine göre tedavi dönemi başlanmalıdır. Önce hastanın timür biyolojisini genetik analizle ortaya çıkartıyoruz. Genetik analiz üzerinden her hastaya özel tedavi ediyoruz. Bir göz doktoruna gittiğinizde herkese aynı camı veriyor. Göz değil mi deyip herkese aynı camı veriyorlar.” dedi.
“Genetik analizle kanser tedavisi yapmak kolay bir iş değildir”
"Herkesin gözü aynı değil ki onun için herkesin kanseri de aynı olsun" diyen Demiray, “Onun için ölçülüp biçilip analiz edilmesi lazımdır. Ondan sonra tedavinin belirlenmesi gerekiyor. Bir genetik analizle kanser tedavisi yapmak kolay bir iş değildir. Mutlaka genetikçilerin kanser biyologlarının işin içinde olması lazımdır. Türkiye’de bir ilk kliniğin içinde kanser biyologların hastaların tedavi dizaynına tedavisin de katkıda bulunuyor. Birlikte tartışıyoruz ve her hastaya özel tedavi dizaynı yapıyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Faizsiz ticaret ve helal kazancın toplumda mümkün olabileceğini söyleyen HAKSİAD Genel Başkan Yarımcısı Maruf İçke, "Faizsiz ticaret mümkündür ve hatta faizsiz olarak yapılan ticaret çok daha başarılı ve verimli olacaktır. Bu kesinlikle tartışma götürmez bir gerçektir." dedi.
Yaz tatilinde çocukların ekran başında geçirdiği sürenin artmasının risklerine dikkat çeken Psikolojik Danışman Seval Sunar, ailelere sınırsız ekran süresi vermemeleri gerektiğini söyledi.
İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, toplumda maneviyatsızlığın ve ahlaki yozlaşmanın her geçen gün arttığını belirterek, bu durumun başta gençler olmak üzere aileleri ve toplumu olumsuz etkilediğini söyledi. Çözüm için sebeplerin doğru tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, önemli tavsiyelerde bulundu.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen vatandaşlar, Gazze’deki açlık ve zulme karşı Meclis önünde toplandı. Katılımcılar, insani koridorun yanı sıra askeri müdahale çağrısında bulunarak yetkililere ‘artık yeter’ mesajı verdi.