Prof. Dr. Demiray: Kanser tedavisinde herkesin biyolojisi öğrenilip buna göre tedaviye başlanmalıdır

Herkesin kanserinin aynı olmadığını söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray, onun için herkesin biyolojisinin öğrenilip kişinin biyolojisine göre tedavi dönemi başlatması gerektiğini söyledi.
Kanser hücresi, vücutta kontrolsüz bir şekilde bir hücre grubunun çoğalmasıdır. Çoğalan bu hücrenin çoğaldığı bölgede kendi öz kökünden bağımsız ve kontrolsüz bir şekilde çoğalıp değişen kontrolsüz bir hastalıktır.
Bursa’da özel bir Hastanenin Konferans Salonunda ‘Vaka Örnekleriyle Kapsamlı Genomik Profillemenin Klinikte Pratik Uygulamaları’ temasıyla bir seminer düzenlendi. Programa Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray konuşmacı olarak katıldı.
Yapılan seminerin ardından Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray, kanserle ilgili İLKHA’ya önemli değerlendirmelerde bulundu.
Demiray, kanser tedavisinde yeni tekniklerde olan ‘Kapsamlı Genomik Profilleme’ kişiye özel etkin tedavinin önünü açtığını belirtti.
“Herkesin biyolojisi öğrenilip kişinin biyolojisine göre tedavi dönemi başlanmalıdır”
Bu güne kadar hep kanser organa özgü tedavi yapıldığını belirten Demiray, “Kolon meme ve akciğer kanseri esasında herkese aynı kemoterapiler yapıldı. Artık şunun bilinmesi gerekir. Herkes aynı değildir. Onun için herkesin biyolojisi öğrenilip kişinin biyolojisine göre tedavi dönemi başlanmalıdır. Önce hastanın timür biyolojisini genetik analizle ortaya çıkartıyoruz. Genetik analiz üzerinden her hastaya özel tedavi ediyoruz. Bir göz doktoruna gittiğinizde herkese aynı camı veriyor. Göz değil mi deyip herkese aynı camı veriyorlar.” dedi.
“Genetik analizle kanser tedavisi yapmak kolay bir iş değildir”
"Herkesin gözü aynı değil ki onun için herkesin kanseri de aynı olsun" diyen Demiray, “Onun için ölçülüp biçilip analiz edilmesi lazımdır. Ondan sonra tedavinin belirlenmesi gerekiyor. Bir genetik analizle kanser tedavisi yapmak kolay bir iş değildir. Mutlaka genetikçilerin kanser biyologlarının işin içinde olması lazımdır. Türkiye’de bir ilk kliniğin içinde kanser biyologların hastaların tedavi dizaynına tedavisin de katkıda bulunuyor. Birlikte tartışıyoruz ve her hastaya özel tedavi dizaynı yapıyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Güneydoğu’nun yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve baharın gelişini simgeleyen soryaz, kenger ve sirik (peynir otu) bitkisi, Siirt’te tezgâhlardaki yerini aldı.
Yapay zekâ ile ödev yapmanın çocukların problem çözme, analitik ve eleştirel düşünme gibi temel becerilerinin gelişimini engellediğini belirten Psikolojik Danışman Ebrar Acar, "Kalıcı öğrenme, emek ve çaba ile mümkündür. Teknolojinin sunduğu kolay yoldan bilgiye ulaşmak, çocuğu düşünmeden kabul etmeye ve tembelliğe itebilir." dedi.
Boykotun önemiyle ilgili konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, siyonist işgal rejimini ayakta tutan sponsor firmalara dikkat çekerek, boykotun sadece ekonomik değil, aynı zamanda ahlaki ve insani bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Siirt’te peynir üretimi baharla birlikte yeniden başladı. Ancak üreticiler, kuraklık ve artan maliyetler nedeniyle zor bir sezon geçiriyor.