Siirt Fıstığı hasadında yoğun mesai

Siirt Fıstığının hasadı devam ederken, sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerine giden işçiler, gün batımıyla birlikte mesailerini sonlandırıyor.
Siirt'in en önemli geçim kaynaklarından olan Siirt fıstığının hasadı devam ediyor.
Sabah erken saatlerinden itibaren fıstık hasadına başlayan tarım işçileri, ağaçların altına naylon sererek, ağacı sallamak veya fıstığın çıkış yönünün tersine kopararak fıstıkları hasat ediyorlar.
Daha sonra toplanarak çuvallara doldurulan fıstıklar ya fabrikaya götürülüyor ya da evde kurutma işlemine tabi tutuluyor.
Geçen yıl 200 lira yevmiye alan tarım işçileri, bu sezon ise günde kazandıkları 400 lira ile aile bütçesine katkıda bulunuyor.
"Bu iş çok tehlikeli ama yapmaya mecburuz"
Aynur Okan
25 yıldır tarım işçiliği yaptığını ifade eden Aynur Okan, "Sabahın 5'inde gelip saat 4'te paydos ediyoruz. Çocuğum yok, eşim sakat ve fakirlikten dolayı ben ve arkadaşlarım bu işi yapmak zorundayız. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz, aldığımız para sadece iki akşam yemeği ediyor. Fakirlikten dolayı bu ağaçların tepesine çıkıyoruz. Dün bir kızımız ağaçtan düştü, sırtı kırıldı. Bu iş çok tehlikeli ama yapmaya mecburuz. Yılda bir fıstık hasadı oluyor. Daha sonra ahırların hayvan pisliğini temizliyoruz, tarlalarda çapa yapıyoruz." şeklinde konuştu.
"Bu iş o kadar zor ki işkence gibi geliyor"
Hanım Kaçar
67 yaşında olduğu ve çaresizlikten dolayı fıstık hasadına geldiğini ifade eden Hanım Kaçar, "Ben fakirlikten dolayı geliyorum yoksa gelmezdim. 67 yaşındayım, bu iş benim yaşıma uygun mu? Benim yaşım bu işi yapmaya elverişli değil. Hiçbir şeyim yok. Çocuklarım bekar, onları evlendirmem lazım. Yoksa bu işi yapmazdım. Günlük 400 lira alıyoruz. Sabah 5'te gelmişiz saat 4'te eve gideceğiz. Bu iş o kadar zor ki işkence gibi geliyor." ifadelerini kullandı.
"Aldığım ücretle evin gıda ihtiyacını karşılıyorum"
Hasibe Kaçar
Fakirlikten dolayı bu iş yaptığını ifade eden bir diğer tarım işçisi Hasibe Kaçar ise, bu işin çok zor olduğunu, sabahtan akşama kadar durmadan çalıştıklarını ve aldığı günlük ücreti evin ihtiyacı olan makarna, yağ ve benzeri gıdaları temin etmek için kullandığını kaydetti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Şanlıurfa'da, Peygamber Efendimizin dünyaya teşrifinin 1450'nci yıldönümü dua, ilahi ve salavatlarla ihya edildi.
İstanbul'da yaşayan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Harun Çınar, karaciğer yetmezliği sebebiyle yıllardır nakil bekliyor. Uygun dönor bulunamadığı için nakil sırasını bekleyen Harun öğretmen, hastalığının ilerlediğini belirterek, herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklara ilişkin getirilen arabuluculuk sistemi hakkında konuşan Arabulucu Avukat Ahmet Onur Zengin, uygulamanın, mahkemelerin iş yükünü azalttığını belirterek süreç hakkında bilgi verdi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ortaokullarda sınıf geçmede Türkçe ortalamasının 70 olma zorunluluğuna ilişkin açıklaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Elazığ Başkanı İbrahim Bahşi, bu kararın doğru uygulandığı takdirde okuduğunu anlayan ve kendisini daha iyi ifade eden bir neslin yetişeceğini belirtti.