Siirt Fıstığı hasadında yoğun mesai

Siirt Fıstığının hasadı devam ederken, sabahın erken saatlerinde fıstık bahçelerine giden işçiler, gün batımıyla birlikte mesailerini sonlandırıyor.
Siirt'in en önemli geçim kaynaklarından olan Siirt fıstığının hasadı devam ediyor.
Sabah erken saatlerinden itibaren fıstık hasadına başlayan tarım işçileri, ağaçların altına naylon sererek, ağacı sallamak veya fıstığın çıkış yönünün tersine kopararak fıstıkları hasat ediyorlar.
Daha sonra toplanarak çuvallara doldurulan fıstıklar ya fabrikaya götürülüyor ya da evde kurutma işlemine tabi tutuluyor.
Geçen yıl 200 lira yevmiye alan tarım işçileri, bu sezon ise günde kazandıkları 400 lira ile aile bütçesine katkıda bulunuyor.
"Bu iş çok tehlikeli ama yapmaya mecburuz"
Aynur Okan
25 yıldır tarım işçiliği yaptığını ifade eden Aynur Okan, "Sabahın 5'inde gelip saat 4'te paydos ediyoruz. Çocuğum yok, eşim sakat ve fakirlikten dolayı ben ve arkadaşlarım bu işi yapmak zorundayız. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz, aldığımız para sadece iki akşam yemeği ediyor. Fakirlikten dolayı bu ağaçların tepesine çıkıyoruz. Dün bir kızımız ağaçtan düştü, sırtı kırıldı. Bu iş çok tehlikeli ama yapmaya mecburuz. Yılda bir fıstık hasadı oluyor. Daha sonra ahırların hayvan pisliğini temizliyoruz, tarlalarda çapa yapıyoruz." şeklinde konuştu.
"Bu iş o kadar zor ki işkence gibi geliyor"
Hanım Kaçar
67 yaşında olduğu ve çaresizlikten dolayı fıstık hasadına geldiğini ifade eden Hanım Kaçar, "Ben fakirlikten dolayı geliyorum yoksa gelmezdim. 67 yaşındayım, bu iş benim yaşıma uygun mu? Benim yaşım bu işi yapmaya elverişli değil. Hiçbir şeyim yok. Çocuklarım bekar, onları evlendirmem lazım. Yoksa bu işi yapmazdım. Günlük 400 lira alıyoruz. Sabah 5'te gelmişiz saat 4'te eve gideceğiz. Bu iş o kadar zor ki işkence gibi geliyor." ifadelerini kullandı.
"Aldığım ücretle evin gıda ihtiyacını karşılıyorum"
Hasibe Kaçar
Fakirlikten dolayı bu iş yaptığını ifade eden bir diğer tarım işçisi Hasibe Kaçar ise, bu işin çok zor olduğunu, sabahtan akşama kadar durmadan çalıştıklarını ve aldığı günlük ücreti evin ihtiyacı olan makarna, yağ ve benzeri gıdaları temin etmek için kullandığını kaydetti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Eğitimci Hakkı Erol, YKS maratonunda öğrencilerin başarıya ulaşması için düzenli çalışma, devamlılık ve sınav psikolojisine girmenin önemini vurguladı.
Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan "Anneler Günü" münasebetiyle açıklama yapan TESSEP, "Yılda bir kez kadınları hatırlayıp sözde değer verdiğini iddia eden Batı, her gün katliama maruz kalan Müslüman kadınları, Gazze halkını görmezden gelmeye devam ediyor." dedi.
Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İbrahim Halil Güven, son dönemdeki konser adı altında düzenlenen etkinliklere tepki göstererek gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına neden olan programlar ve şarkılardan rahatsız olduklarını dile getirdi.
Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında karşılaştıkları sorunlara ilişkin koşan Aile Danışmanı Şüheda Derya Terzi, kimlik inşasında güçlü aile bağlarının önemli rol oynadığını söyledi.