Deprem kuşağında bulunan şehirlerin olası afetlere karşı hazırlıksız olduğunu belirten Bursa Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, bu konuda etkili eylem planlarının oluşturulmasının şart olduğunu ifade etti.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem, 11 ilde etkili oldu.
Bursa Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İLKHA muhabirine verdiği röportajda, deprem kuşağındaki şehirlerin hazırlıksız olduğuna dikkat çekerek, bu şehirlerde etkili bir eylem planının oluşturulmasının şart olduğunu belirtti.
Şimşek, Bursa'da plansız yapılaşmanın depremde büyük zorluklara yol açabileceğini vurguladı.
"Deprem kuşağında yer alan bölgelerde ana arterlerin açık olması gerekir"
Deprem kuşağında yer alan bölgelerde ilerleyen zamanlarda yaşanacak depremlerin, 6 Şubat depreminden çok daha kötü senaryoları beraberinde getirebileceğini belirten Şimşek, "Marmara Bölgesi, Kahramanmaraş'a kıyasla ticaret, ekonomi ve sanayinin en önemli merkezlerini barındıran bir bölge. Deprem anında, şehrin ana arterlerinin açık olması hayati önem taşır. Ancak, arama-kurtarma ekiplerinin hemen faydalı olacağına dair bir öngörüde bulunulmamaktadır. Çeşitli bölgelerden gelen ekiplerin şehre derhal ulaşabilmesi için ana arterlerin açık olması gereklidir." diye belirtti.
"Şehirlerdeki afetlerle ilgili bir eylem planı net bir şekilde oluşturulmalıdır"
Deprem kuşağında yer alan Bursa'daki plansız yapılaşmaya dikkat çeken Şimşek, "Bursa'da olası bir depremde insanlara erişmek çok kolay olmayacaktır. Gelen ekiplerin doğru şekilde yayılması da kolay gözükmemektedir. Bu nedenle, planlama çalışmalarının yapılması önemlidir. Öngörülen sıkıntılara karşı ilgili yolların açılması gerekmektedir. Yerel idarelerin bu konuda büyük sorumluluğu vardır. Aks ve ana arterlerin açık olması zorunludur. Şehirdeki afetlerle ilgili bir eylem planı net bir şekilde oluşturulmalıdır. Herhangi bir afet anında, tüm olası senaryolara karşı hazırlıklı olmak için eylem planlarının hazır olması gerekmektedir. Ayrıca, bu eylem planının tüm kamuoyuyla paylaşılması önemlidir." dedi.
"Yerel idare ve kamu kurumları derhal harekete geçmeli"
Şimşek, "Yüzde 65'i niteliksiz yapı stoğu olan bir şehirde, doğru planlamalar yapılmadığı takdirde, ova alanlarında bulunan kaçak yapılar için ulaşılabilir tahliye kanalları yoktur. Bu nedenle, geçişler sağlanamayacaktır. İnsanlara destek sağlamak için yerel idare ve kamu kurumlarının derhal harekete geçmesi gerekmektedir. Kamulaşmayla açılacak yollar varsa, bu yollar açılmalıdır. Yıkılması gereken yapılar varsa, yıkılmalıdır. Olumsuz senaryolara karşı tahliye yollarının çok açık olması gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin Artuklu Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Deniz Işıker Bedir, akran zorbalığının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, sosyal medyanın da akran zorbalığını ciddi anlamda etkilediğini kaydetti.
1 Şubattan itibaren yıllık 5 bin kWh üzerinde elektrik tüketen aboneler, sübvansiyonsuz tarifeye geçecek. Yeni düzenlemeyle ilgili olarak Şanlıurfa halkı tepkilerini dile getirerek, mevcut faturalarını ödemekte zorluk yaşadıklarını belirttiler.
Kuraklık nedeniyle bölgede tarımsal verimin yüzde 70-80 oranında düşmesi bekleniyor. Yağışsız geçen bu dönemde toprak yeterli nemi alamazken, ekilen buğday ve diğer tarım ürünleri verimsizleşiyor. Bu durum çiftçileri büyük maddi zorluklarla karşı karşıya bırakacağından endişe duyuluyor.