İstanbul halkı, toplu taşıma kullanırken karşılattıkları olumsuzlukları İBB Çözüm Merkezi'ne iletmelerine rağmen yetkililerin sorunları görmezden geldiğini ve çözüm odaklı çalışmadığını söyledi.
Resmi rakamlara göre 16 milyon, gayri resmi rakamlara göre ise 20 milyonu aşkın insanın yaşadığı İstanbul'da yaşanan toplu ulaşım sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamıyor.
Özellikle son dönemde sıklıkla otobüs, metrobüs ve metrolarda yaşanan arızalar, meydana gelen yangın ve kazalar, seferlerin yetersiz olması, otobüs seferlerinin iptal edilmesi gibi sorunlar, İstanbulluların en çok şikâyet ettiği konuların başında yer alıyor.
Toplu ulaşımda yaşanan sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, sorunları İBB'ye defalarca iletmelerine rağmen bir çözüm üretilmediğinden dert yandı.
"Ne söylesek boş, milleti dinleyen yok"
Belediyenin hizmet konusunda sınıfta kaldığını söyleyen Erdoğan Çiftçi, "45 dakikada bir araba geliyor. Eskiden 10 dakikada bir arabalar geliyordu. Hafta sonları herkes gezmek istiyor ama ulaşım çok sıkıntılı. Araçlar yetersiz ve zamanında gelmiyor. Otobüs durağında '2 dakika sonra gelecek' yazıyor ama 15 dakika sonra geliyor. Hiç memnun değilim. Buradan ne söylesek boş milleti dinleyen yok. Başa gelen ağa da paşa da benim diyor." dedi.
"Herkes rant peşinde"
Yaşanan sorunların başında şehirdeki nüfus kalabalığının olduğunu söyleyen Sait Keser, 7-8 milyonluk bir şehre sen 20 milyon insanı koyarsan 3 misli araç, 3 misli trafik olur. Burada yapılması gereken gidiş gelişleri farklı yönlerden yaparak çift yol yapılmasıdır. Mesela yolun ortasına metrobüs koymak yerine bir otoban yapsalar Edirne yönüne gidenler direkt gitse, alttan da otobüs, metrobüs, tramvay gitse çözüm olabilir. Çözüm bu ama maalesef herkes rant peşinde" diye konuştu.
Yaşanan araç arızalarını da nüfus yoğunluğuna bağlayan Keser, yoğunluk nedeniyle araçlara yeterli bakım yapılmadan trafiğe çıkarıldıklarını ifade etti.
"İstanbul'u yönetenlerin İstanbul ile alakası yok"
Metrobüslerin bakımının bir şirkete verildiğini ve şirketin de gerekli bakımı yapmadığını belirten Cihan Yavuz, "Araçlar bakım yapılmadığı için yanıyorlar. Kimse sorunlarla ilgilenmiyor. Ben 3-4 defa araç gelmediği için belediyeyi aradı ama ilgilenmediler. Sonrasında bana mesaj attılar ve böyle bir şey yaşanmadığını söylediler. Oysa sabah ve akşam 2'şer saat kontrol etseler sıkıntı olamayacak. İstanbul'u yönetenlerin İstanbul ile alakası yok ki bakım yapsınlar. Aslında metrobüsler yetersiz değil ama bakım yapılmıyor. Sürekli metrobüs kullanıyorum ve her 2 günde bir metrobüs bozuluyor." şeklinde konuştu.
"Ulaşımda yeni yollar geliştirmek lazım"
1990 yılından beri İstanbul'da yaşadığını söyleyen Tarık Sadi Şeker, "İstanbul artık yoğun bir şehir. Haddinden fazla yoğunluk var. Dolayısıyla artık kaldırmıyor. Bunu sadece metroların veya metrobüslerin bozuk olmasına değil insanların yoğunluğuna bağlamak lazım. Ulaşımda yeni yollar geliştirmek lazım. Yanan veya kaza yapan bir metrobüsün analizini yapmadan bir vatandaş olarak yorum yapmak çok doğru değil. Bana sorarsanız metro ve tramvaylarda bakımlar iyi seviyede ama metrobüs ve otobüslerde aynı şeyi söylemek içi orada olmak, analiz yapmak lazım." dedi.
"Metrobüslere bakım yapılmadığı için devamlı sorun çıkartıyor"
Yetkililerin parayı devamlı kasaya atarak bakım yapmadıklarını iddia eden Ahmet Yılmaz, " Bakım yapmadıkları için araçlar sürekli arıza veriyor. Bakım yapılmayan bir alet çürür. Metrobüslere bakım yapılmadığı için devamlı sorun çıkartıyor. Burada belediyenin sorumsuzluğu çok fazla. Ulaşıma çok fazla zam yaptılar. Ben Esenyurt'ta oturuyorum, sokakları çöp götürüyor. Gecen dönem de belediye onlardaydı. O zaman da çalışmadılar, şimdi gelen de çalışmıyor. Geçenlerde bir evde yangın çıkmıştı ama hiç kimse gidip geçmiş olsun bile demedi. Bu belediye olsa ne olur olmasa ne olur." diye konuştu.
"Belediye yeteri kadar ilgi ve alaka gösterse bunlar olmazdı"
İstanbul'da ulaşımın yetersiz olduğunu belirten Asiye Bulut, "Bunu sebebi biraz belediyenin çalışmamasından biraz da halkın hor kullanmasından kaynaklı. Yeterli bakım yapılmadığından dolayı araçlar arıza veriyor. Belediye yeteri kadar ilgi ve alaka gösterse bunlar olmazdı. İnsanlardan istedikleri her şeyi alabiliyorsa onlara hizmet de vermeliler. İstanbul belediyesi yeteri kadar çalışmıyor." şeklinde konuştu.
"Daha çok otobüs, daha çok ulaşım lazım"
Toplu ulaşımdan memnun olmadığını dile getiren İbrahim Tatar, "Yenibosna'da çalışıyorum. Esenyurt'tan 3 araçla geliyorum. Daha çok otobüs, daha çok ulaşım lazım. Esenyurt'ta da ulaşım çok kötü. Bunlar belediyenin sorunu. Şehir çok kalabalık ulaşım yetmiyor. Bence bakımlar da yetersiz." dedi.
"İstanbul battı"
İstanbul trafiğinin çok berbat olduğunu aktaran Funda Gök, "Çocuklarımız okula gidiyor, çalışanlarımız var ama kimse ilgilenmiyor. Metrobüslerde ve diğer araçlarda klimalar çalışmıyor. Bir gözü çalışsa diğer gözü çalışmıyor. İstanbul eskiden böyle değildi. İstanbul battı. 54 yaşındayım böyle bir kalabalık görmedim." diye konuştu.
"Klimalar çalışmıyor, 153'ü arasak da sorun çözülmüyor"
İBB'ye ilettikleri sorunların çözülmediğini söyleyen Ali Altunkaynak, "Halk otobüsleri genelde yakıt gidiyor bahanesiyle klimaları açmıyor. Biz ne kadar ısrar etsek de yine açmıyorlar. Otobüsler çok geç geliyor. Her ne kadar 153'ü arasak da sorun çözülmüyor. Metrobüsler yanmasının sebebi de bakımsızlıktan." şeklinde konuştu.
İstanbul trafiğinin artık çekilmez sevilere ulaştığını vurgulayan Ayhan Düzgün, toplu ulaşım kullanan herkese sabır dileğinde bulundu.
"İBB'yi aramama rağmen hiç oralı olmadılar"
İsmini vermek istemeyen ancak yaşananlardan epey rahatsız olan bir vatandaş ise şu ifadeleri kullandı:
"Toplu ulaşımda insanlar bekliyor, amirler kafalarına göre hareket ediyorlar. Sözde duraklardaki yoğunluk nedeniyle araçları başka duraklara sevk ediyorlar ama Cevizlibağ'da mağdur olan yolcuları hiç umursamıyorlar. Geçen gün başıma bir şey geldi ve İBB'yi aramama rağmen hiç oralı olmadılar. Buradaki amir hakaret dolu, küfür dolu sözler sarf etti. Bunu İmamoğlu görmüyor mu? Ama oy istemeyi biliyorlar. Zamanı geldiğinde 'oylar CHP'ye' demesini biliyorlar ama toplu taşımaya hiç el atıyorlar mı? Rahmetli Kadir Topbaş'ın elini ayağını öpsünler. Kadir Topbaş döneminde böyle değildi. Daha rahat daha huzurluydu. İnsanlar huzurla metrobüse biniyordu. İnsanlar zaten yorgun argın stres içerisinde işten geliyorlar bir de metrobüslerle uğraşıyorlar. İmamoğlu bir zahmet yerinden kalksın ve gelip metrobüsün halini görsün. Önümüzdeki seçimde bin oyu olsa birini vermem." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
A Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Yusuf Tekçe, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğunun tüm sektörlere yayıldığını ve artık her işletmenin, tehlike sınıfı fark etmeksizin, bu hizmeti almak zorunda olduğunu duyurdu.
Mardin İl Müftü Yardımcısı Zübeyde Zengin, evlilik kurumunun önemine dikkat çekerek, evliliklerin kolaylaştırılması hususunda ebeveynlere büyük görevler düştüğünü vurguladı.
Peygamber Sevdalıları Vakfı, Adana Kitap Fuarı'nda Peygamber Efendimizin hayatını tanıtarak ziyaretçilere Siyer sınavı hakkında bilgi veriyor.
Adana'da düzenlenen Çukurova Kitap Fuarında hem fuar alanını hemde kitaba dair bir çok noktayı değerlendiren Araştırmacı-Yazar Yakup Küçükdal, "Kitap insana doğru yürümeyi istikamet üzere kalmayı öğretir" açıklamalarında bulundu.