"Yayla Muzu" tezgâhlardaki yerini aldı

Siirt’in yüksek kesimlerinde yetişen ve halk arasında “yayla muzu” olarak bilinen ışkın, baharın gelişiyle birlikte tezgâhlardaki yerini aldı.
Şifa kaynağı olarak bilinen yayla muzu, Siirt başta olmak üzere İstanbul, Diyarbakır ve Batman gibi şehirlere de gönderiliyor.
İlkbaharın gelişiyle birlikte doğanın sunduğu eşsiz ürünlerden biri olan yayla muzu (ışkın), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek rakımlı ve karlı dağlarında yetişiyor. Nisan ayı başında olgunlaşmaya başlayan ışkın, genellikle mayıs sonuna kadar toplanabiliyor. Yaklaşık iki aylık kısa bir ömrü olan bu ürün, sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çekiyor.
Şeker, mide, bağırsak, tansiyon ve kolesterol gibi pek çok sağlık sorununa iyi geldiği belirtilen yayla muzu hakkında, çeşitli profesör ve doktorların açıklamaları da bulunuyor. İnternette “yayla muzu” diye arama yapıldığında, bu meyvenin sağlık üzerindeki etkilerine dair birçok bilimsel görüşe ulaşılabiliyor.
"Toplanması oldukça zahmetli bir iş"
Siirt'te yıllardır yayla muzu satışı yapan Maşallah Durak, ürünün tezgâhlara ulaşma sürecinin zorluğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Yayla muzu Nisan başında çıkar, Mayıs sonuna kadar devam eder. Genelde Pervari ilçemizden gelmeye başladı, önümüzdeki günlerde Şirvan ilçemizden de gelmeye başlayacak. Bitlis ilinden de ışkın getiriliyor. Köylüler kendi imkânlarıyla topluyor, biz de satışa sunuyoruz. 2 ay boyunca bu işle uğraşıyoruz. Yayla muzu, karlı ve yüksek dağlarda yetişir. Bu meyve susuz kaldığında hemen kuruduğu için, yetişmesi için bol kar olan yüksek kesimlere ihtiyaç vardır.”
"Yayla muzunu toplamak sandıkları kadar kolay değil"
Ürünün toplanmasının oldukça zahmetli olduğunu belirten Durak, "Köylüler katırlarıyla köylerinden 10-15 kilometre uzaklıktaki yüksek dağlara çıkmak zorunda kalıyor. Köyler genellikle daha alçakta olduğu için, ürünün yetiştiği yerlere ulaşmak ciddi bir emek istiyor. Zaman zaman katırlar dağlardan düşüp kaybolabiliyor veya yaralanabiliyor. Vatandaşlar bazen kilosu 150 TL olduğu için fiyatı pahalı buluyor ama yayla muzunu toplamak sandıkları kadar kolay değil. Toplama süreci hem zahmetli hem de tehlikeli." ifadelerini kullandı.
Yoğun Talep Görüyor
Bölge halkı tarafından büyük ilgi gören yayla muzu, yalnızca Siirt'te değil, diğer illerde de rağbet görüyor. Durak, İstanbul, Diyarbakır ve Batman gibi şehirlere de yayla muzu gönderdiklerini belirterek, "Halkımız yayla muzunu çok seviyor ve talep ediyor. Elimizden geldiğince şehir dışındaki vatandaşlarımıza da ulaştırmaya çalışıyoruz." dedi.
Sağlık açısından sunduğu birçok fayda ve zorlu doğa koşullarında yapılan zahmetli toplama süreciyle dikkat çeken yayla muzu, bahar aylarının en özel lezzetlerinden biri olarak tezgâhlardaki yerini almaya devam ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünyanın birçok ülkesinde yardım faaliyetleri gerçekleştiren Umut Kervanı, kurban vekâletlerini almaya başladı. Vakıf, özellikle Filistin ve Lübnan için farklı ülkelerde kestireceği kurbanları kavurma yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.
Güneydoğu’nun yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve baharın gelişini simgeleyen soryaz, kenger ve sirik (peynir otu) bitkisi, Siirt’te tezgâhlardaki yerini aldı.
Yapay zekâ ile ödev yapmanın çocukların problem çözme, analitik ve eleştirel düşünme gibi temel becerilerinin gelişimini engellediğini belirten Psikolojik Danışman Ebrar Acar, "Kalıcı öğrenme, emek ve çaba ile mümkündür. Teknolojinin sunduğu kolay yoldan bilgiye ulaşmak, çocuğu düşünmeden kabul etmeye ve tembelliğe itebilir." dedi.